Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použitelnost tuhého lihu

Od: tm odpovědí: 20 změna:
V souvislosti s moji nedávnou otázkou o možnostech alternativního zdroje, pokud vypadne elektřina bych se chtěl zeptat - pokud koupím tuhy lih (kostky), jak dlouho je použitelný? Nemyslím ted záruku 2 roky, ale pokud budu skladovat na suchem místě, jestli nějak zásadně s dobou klesá jeho účinnost. Je možné lih skladovat např 5 let? Dřív jsme kostky měli doma roky a použili je párkrát za rok na výletě. Jenze to byly doby, kdy si ještě nikdo nehrál na 2 lete záruky úplně na vše a vše se používalo tak dlouho, dokud se to nesdelalo...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Lih se odpařuje a kostky zesychají, tím pádem nehoří. Trochu tomu zabráníte, když je uzavřete do igelit. sáčku + zavařovací sklenice.

Doporučuji raději tekutý biolíh do bio krbů.

asd1

Spíš plynovej vařič turistickej.. Nebo i na větší vaření dvouplotnu na 2 kg bombu..

Tuhej líh je dobrej podpalovač všeho v okruhu 2m, to doma na koberci nechceš *smich*

Kdo je připraven, není překvapen*smich*

Použitelnost tuhého lihu
asd1
01.02.22 15:28

Pěknej :)

tm
hodnocení

Juraja: a tekuty lih se neodparuje?
Pokud ho nemáš v kýbli ale v zavřené flašce tak ne. Dokonce i při odvětrávání slivovice v otevřeném demižonu se uvádí jen něco kolem 2% ztráty za 3 měsíce.

joudic*
hodnocení

3x
hori i po 30 letech, ale proc zrovna lih

hodnocení

2x
Na to je lepší vařič na tekutý líh, ten tuhý má dost malý výkon i výdrž a nedá se narozdíl od tekutého moc používat doma v místnosti kvůli splodinám. V rámci pohodlnějšího profi řešení by šlo uvažovat o outdoor plyňáčku na malou pb kartuši(zabere minimum místa a pár jídel se s tím dá uklohnit). Jinak vařič na tekutý líh se dá udělat i z plechovky, litrovka lihu stojí do stokoruny. Návodů na netu je milion. Odtud jsem úspěšně nějaké zkoušel a jako nouzovka to funguje poměrně slušně. zenstoves.net/...
tm
hodnocení

Nez jsme na chalupě pořídili novou kuchyn se spotřebiči, ani netusite, jak bylo fajn si na kostce tuhého lihu ohřát v esusu vodu na kafe nebo si ohřát párky... padla na to vždy 1 až 2 kostky. Samozřejmě nemůžete vařit na koberci, ale jako takové mi to nepřijde spatne... skladné, lehké, nemusím shánět a tahat bombu. Je jasný, že koleno na lihu neuvarim, ale jako nouzovka na uvaření kafe nebo 2 deci vody mi to nepřijde tak zlý

hodnocení

2x

Tuhý líh je stabilní látka, hořet bude i za sto let, pokud bude dobře skladován, výhřevnost má podobnou jako běžný líh (ethanol). Pro zálohu bych spíš pořídil benzínový vařič.

k2
hodnocení

2x

Vim, ze budu OT, ale kolikrat denne a na jak dlouho u Vas vypadava elektika, ze nevydrzite bez vareni/ohrevu jidla ci tepleho napoje?

asd1

Vzhledem k vývoji v energetice se daj čekat blackouty na pár dní *smich*

tm
hodnocení

Přesně tak... dnes vypadne na pul dne, za rok na den a za deset let na týden. Je lepší mít doma aspon tu kostku lihu nez pak koukat a nemít nic

No upřímně - pokud vypadne elektřina, tak mě trápí jiné věci než vaření. Bez elektřiny není v provozu přečerpávací vodárna, takže neteče voda. K tomu nefunguje ani plynový kotel. A lednice je taky mimo provoz.

tm
hodnocení

Kovis: mate naprostou pravdu. Bez el. nejede nic, o to je horší, ze se s jejími dodávkami a výrobou tak hazarduje. Ale aspoň si uvařite to kafe a uvarim Sunar nebo kasi dětem))

jenda22
hodnocení

0x
Co takhle plynovy varic na PB lahve, kdyz uz...?

hodnocení

0x

Nevím jak dnes, ale za našich časů tuhý líh prskal, vystřeloval hořící kousky do světa a smrděl.

Ano, to máte pravdu, tuhý líh občas může prsknout, ve hmotě se vytvoří pnutí a pak to praskne, ale není to tak, že by kolem sebe střílel hořící kousky. A i trochu smrdí, na domácí použití to skutečně úplně vhodné není.

tm
hodnocení

Možná je to divný, ale mne lih docela voní. Ta vůně, když se to zapálí mi připomíná mladá léta, když jsme si ohřívali na sběru lesních plodů konzervy nebo polévky. Obzvláště mňam bývalo kure na paprice. Dnes ta plechovka stoji asi 60 Kč a kure do ni zapomněli dat. Ano, prska to, takže je potřeba to trochu obehnat nehorlavym materiálem.

makk
hodnocení

0x

Záleží na skladování. Tuhý líh nesmí vyschnout, mám doma v igeliťáku 7 let a pořád funguje. Ale co s ním? Chcete na něm vařit nebo s ním svítit? Na vaření je lepší kempingový vařič a na svícení baterka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]