Dobrý den, potřeboval bych radu. V domě rozděluji patra. Na stávající konstrukci z I profilu mezi patry budou navařeny 4ks příčné nosníky z I profilů, na kterých bude položen trapézový plech, na něm asi 0.5m3 lehčeného betonu ve vrstvě 8cm, následně nivelace a vinylová plovoucí podlaha. Jedná se plochu asi 6.7m2 a celkovou váhu jsem spočítal na asi 420kg. Jde mě o to, jaký trapézový plech dát pod beton. Výška profilu by neměla být větší než 30mm a jakou sílu? Aby se plech nevlnil, když se po něm bude chodit a ukládat beton. Děkuji předem za případné odpovědi
Výška trapézu je pochybná, zrovna tak neuvádíte žádný rozpon. Konstrukci a její dimenzi si musí navrhnout statik. Minimální výška trapézu použitelná na ztracené bednění stropu je 50 mm, beton se obvykle dává 50 mm nad vlnu. UIrčitě si to nechte navrhnout statikem, tady to je jen taková babská poradna
On právě tuhle konstrukci statik navrhl,ale nebyl uveden konkrétní typ trapézového plechu. A abych dodržel minimální vrstvu lehčeného betonu uvedenou vyrobcem (50mm),vyšší profil plechu již dát nemůžu. Potom bych se nesrovnal s výškou stávajícího patra. Každopádně děkuji za odpověď vám i ostatním. Budu to asi opravdu muset probrat s někým oprávněným
Ono to hodně závisí na rozteči podepření, jinak je to poměrně neúnosné. Asi jako zvlněný střešní plech, ale výška vlny je u vás příliš malá a tím i únosnost na nějaký běžnější rozpon kolem 1m ! Když to funguje jako spojitý nosník, je to o něco lepší.
Byl jsem se na to ještě dnes podívat. Kapsy ve zdi jsem chystal už před rokem, tak jsem to špatně napsal. Rozteč mezi nosníky je 65cm a po malé úpravě by šel použít i trapéz T35, který jak jsem se díval by šel sehnat i v síle 1mm. Sice dost drahý, ale na tomhle bych nešetřil kdyby to pomohlo.
To je nějaká podivná konstrukce. Trapézový plech max. výšky 30mm toho příliš neunese. A celková hmotnost je jenom toho betonu? Proč tam jsou nosníky ve dvou vrstvách? Jak daleko jsou od sebe ty nosníky pod tím trapézovým plechem? Jak daleko od sebem, jak dlouhé a jaký profil je těch původních nosníků?
Statik by se nedivil, statik tohle řešení navrhnul Jen neuvedl, jaký trapézový plech použít a nemám možnost ho kontaktovat. Celková hmotnost je váha lehčeného betonu, nivelace a podlahové krytiny. Nosníky nejsou ve dvou vrstvách. Íčka 160 jsou uloženy podélně ve zdi v betonu po obou stranách chodby a Íčka 140 budou navařeny příčně přes plotny na ty stávající I160. Délka I 140 je 2280mm a rozestupy mezi nimi asi 1m. Tak řeším jestli by byl dostatečně tuhý trapéz o síle dejme tomu 0,7mm. O nosnost bych se ani tak nebál. Spíš o to, aby se moc nekroutil, když se bude po něm chodit, při pokládce betonu
Tak ono se v původním návrhu počítalo s klasickým betonem a ten lehčený má o 2/3 nižší objemovou hnotnost, tak by neměl být problém. Jde mě o to jak se ten plech bude chovat jestli je aspoň trochu pevný. Aby když si udělám platky a budu po něm chodit, aby se plech nějak výrazně neprohýbal a plátky se nezbořili
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.