Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat jímku

Od: katerina11 odpovědí: 16 změna:
Zdravím, mám dotaz.Kolik metrů před domem a do jaké hloubky by měla být vykopána jímka kvůli spodní vodě ve sklepě. Nemám s tím bohužel zkušenosti, proto uvítám podrobný popis jak postupovat. Spodní voda pod terénem je v hloubce 1.30m
Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jímku? Jakou, na co?
katerina11
hodnocení

Na odvedení spodní vody, aby se mi nedržela ve sklepě
No..a jak si to jako představujete, kam si myslíte, že ta voda z té jímky odteče a jak?
Hladina vody v té jímce bude stejně vysoko, jako je okolní hladina SV.
Samotná jímka nic nevyřeší.
katerina11
hodnocení

Máte tedy nějaký jiný nápad? Budu ráda za jakoukoliv radu.
Představovala jsem si to tak, že do jímky dáme čerpadlo.
Jistě, do jímky dáte čerpadlo..
Pokud té spodní vody je hodně, tak budete čerpat 24h denně (a možná to nebude nic platné). Kam tu vodu hodláte čerpat? Máte představu o množství vody, které je potřeba denně čerpat?
Zcela nejlepší by bylo, udělat sklep tak, aby mu spodní voda nevadila.
Někdy neexistuje jednoduché a levné řešení.
Hlavně je ale potřeba daleko více informací.

Ono se může stát, že po prvním vyúčtování čerpadlo vyhodíte.

katerina11
hodnocení

Víte, měla jsem tu statika, ten mi říkal podbetonovat základy u sklepa ( jsou vymleté vodou). Měla jsem i stavební firmu, majitel říkal to samé + odkopat barák a udělat drenáž... Další mi říká udělat jímku před sklepem atd .. A TEĎ BABO RAĎ co člověk to názor... Ale jaký je ten správný?
Voda ve sklepě stoupá když vidatne prší cca týden v kuse. Když bude suší léto pro nás jedine dobře Takže pokud chci udělat rekonstrukci sklepa musím pořešit i tu vodu...

Když obkopeš barák, jen si přivedeš vodu přímo k základům. Jak už tu minule radil Milan, nedovolit vodě, aby se k baráku vůbec dostala. To se ovšem takhle na dálku nedá říci jak na to. To se musí vidět.

katerina11
hodnocení

Jak jsem už psala... vidělo to už pár lidí a co člověk to jiný názor... Už si nevím rady koho oslovit.
Když vám bude někdo doporučovat drenáž hned u základů, tak to není dobrý nápad. Jestli drenáže, tak někde dál od domu. Voda musí ale někam odtékat. To bude asi problém, když už teď vám stojí voda ve sklepě. Možná bych se vzdal sklepa, jestli by bylo obtížné tam zabezpečit alespoň nějaké "sucho".
katerina11
hodnocení

To, že necháme zrušit sklep, není řešení... Vlhkost mám bude stoupat ke stropu do baráku

hodnocení

0x

Musíte oslovit projektanta který rozumí těmto věcem aby zpracoval projekt. Neboť ve sklepě se podzemní voda bude projevovat tlakově a proto se musí provést i hydroizolace proti tlakové vodě. A součástí toho budete mít jak podbetonování, tak i drenáž, hydroizolace a nějakou tu odčerpávací jímku po dobu rekonstrukce. Jímku vidím jako dočasnou věc, pak odvodnění převezme drenáž. Aby to fungovalo,musí projektant vymyslet, kam s tou vodou. Celkově to bude dost finančně nákladné, tak ještě zvažte, jestli se to vyplatí kvůli 8m2 sklepa

katerina11
hodnocení

Původně jsem chtěla sklep zavést ( zrušit) ale myslím si, že to není též řešení...

Ale ano, řešení to také je, vyřešíte pak jen vzlínající vodu do obvodového zdiva a podlahy

katerina11
hodnocení

Mohl byste mi prosím poradit postup. Jestli to chápu dobře, tak nechat podbetonovat základy, zateplit strop z hurdisku a vodu ze sklepa svést někam do zahrady nebo jímky a po čase sklep zasypat ( zavést)

tm
hodnocení

0x
Pokud je hladina podzemni vody v místě vysoko, jedine, co vám pomůže, je dům pořádně odizolovat. Tzn. odizolovat podlahu i stěny. Podzemni vodu si bez povolení libovolně čerpat nemůžete a ani vám to kvůli jednomu domu nikdo nepovoli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]