Nejste přihlášen/a.
Na topení mám záložní zdroj od Ptáčka, k tomu úplně obyčejnou baterii z auta. Při běžný kontrole vydrží baterka tak pět roků. Na vaření mám plyn.
Za ty ceny máš Victron energy Měnič a klidně 600W za cenu 200W a sledování hodnot a nastavení chytrým telefonem.
Pokud chcete být opravdu připraven na dlouhodobý výpadek, koupíte si agregát a zásobu paliva bez biosložky.
Co se týče kotle, tam jste z běžného záložního zdroje napájeného autobaterií schopen pokrýt jen pár hodin, takže dlouhodobý výpadek to stejně neřeší. Já to mám udělané tak, že mám sice automat na uhlí, ale dokoupil jsme si rošt a šamotky a po menší úpravě na cca 10 minut jsem v něm schopen nouzově topit dřevem. U radiátorů jsem zachoval možnost přepnout na samotíž.
Co se týče vaření, tam je nesmysl, pokoušet se to ukrmit z baterek, ta záložní plynová bomba je nejlepší řešení. Popřípadě vařič na tekutý líh, pokud máte něco proti plynu.
No a co se týče mobilů, tak nejlevnější řešení je koupit velkou powerbanku, i kapacity kolem 20 Ah se dají koupit od cca 400 Kč. Ale pokud to nebude výpadek jen u vás, tak stejně nepoběží sítě.
V první řadě bych úplně nepanikařil a neočekával hned totální jakokalypsu. Pokud budete chtít pořešit jen krátkodobé výpadky elektřiny, tak se dá v pohodě vhodna FVE použít a ještě ušetříte peníze. FVE vám utáhne cokoli do určitého výkonu (podle toho co si pořídíte), ale v zimě její výkon razantně poklesne. Při výpadku proudu vám tak zajistí osvětlení i provoz televize, lednice, případně počítače. Velké krátkodobé odběry energie, třeba na vaření bych tímto způsobem ale neřešil. Finančně se to nevyplatí. Bez kafe se snad den či dva obejdete. Studená strava se také dá jíst pár dní. Hlavně že se nezkazí potraviny v lednici. Pokud ale chcete být připravená na dlouhodobé výpadky (delší jak pár dní), tak si uvědomte že by tu vznikl obrovský problém pro celé obyvatelstvo, což nemůže stát dopustit a mohlo by to být jen za války. V tom případě budete potřebovat benzínovou elektrocentrálu pro nouzové použití pár spotřebičů, nebo rovnou nějaký diesel agregát a k tomu patřičná úprava elektrických rozvodů v domě. V případě války nebo nějaké apokalypsy budete mít jistě jiné problémy než je nějaká elektřina na kafe Doopravdy důležité je, aby se vám nezkazily potraviny a případně být informovaná (rádio,TV). V případě nouze se dá pak vařit i na ohništi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.