Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky mít zalozni zdroj, když vypadne elektřina?

Od: tm odpovědí: 17 změna:
V souvislosti s dnešním poměrně dlouhým výpadkem elektřiny člověku dojde, jak nejednou nic nefunguje. Kafe si neuvarim, kotel na tuhy sice topi, ale čerpadlo nejede, takže radiátory chladný atd. Mate toto nějak zálohovany? Lze si uvařit kafe nebo ohřát konzervu na něčem jiném než je plynová bomba, kterou v byte ani chalupě moc skladovat nechci (plyn nemam)? Jak dlouho lze napr. skladovat tuhy lih? Na jedné kostce bez problemu ohreju malou konzervu. Lze ke kotli na tuhý přidělat nějaký záložní zdroj elektřiny? Rozhodne dokoupim zásoby svíček a tablety tuhého lihu, je lepší být připraven po tom, co jsem viděl dnes.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na topení mám záložní zdroj od Ptáčka, k tomu úplně obyčejnou baterii z auta. Při běžný kontrole vydrží baterka tak pět roků. Na vaření mám plyn.

Za ty ceny máš Victron energy Měnič a klidně 600W za cenu 200W a sledování hodnot a nastavení chytrým telefonem.

riva
hodnocení

1x

Pokud bydlíte v domku. můžete přecházet na samostatnost a u elektřiny to bývá fotovoltaika s baterií. Obvykle ne ta dotovaná, protože u ní nemáte takovou volbu komponent a nakonec zaplatíte víc, než při vlastním výběru a realizaci.

hjgkgkj
hodnocení

0x

Nějaký jeden z tisíce má na střeše fotovoltaiku, takže si takový člověk aspoň nabije mobil. Ale asi hledáte alternátor se spalovacím motorem (agregát).

hodnocení

0x
Nebo záložní zdroj... janmelichar.cz/... používáme 3 kW sinus k automatu na peletky
tm
hodnocení

A na kolik to tak přijde? Jak dlouho takový zdroj vydrží? Přeci jen baterie časem ztrácí výkon, některé poměrně vyrazne a brzy.

Ty 3kW je to mezi 15 - 20tisíci, kotel má 1kW zapalování a +-180W podavače a ventilátor. Plně nabité vnitřní baterie vydrží cca 7hodin..

jirib
hodnocení

0x
Ano,záloha na čerpadlo kotle = záložní zdroj dle výkonu čerpadla(raději dvojnásobný) + baterie z auta...
Na to ostatní plynový vařič s dvoukilovou bombou...
Opravdu to pár hodin nevydržíte?
tm
hodnocení

Tak dnes pul dne, za rok cely den a az pojede vše na elektřinu, tak třeba týden, že... štěstí přeje připraveným
jirib
Týden,to opravdu nedáte...
To by jste musel mít cisternu benzínu.
tm
hodnocení

Třeba na to jednou dojde... válka je válka

hodnocení

0x

Ebonitová tyč a liščí ohon

na vaření propan-butan, zálohování oběhového čerpadla UPS ,horší je to s domácí vodárnou tam podle dispozičních možností ruční čerpadlo pro případ dlouhodobého výpadku

hodnocení

0x

Pokud chcete být opravdu připraven na dlouhodobý výpadek, koupíte si agregát a zásobu paliva bez biosložky.

Co se týče kotle, tam jste z běžného záložního zdroje napájeného autobaterií schopen pokrýt jen pár hodin, takže dlouhodobý výpadek to stejně neřeší. Já to mám udělané tak, že mám sice automat na uhlí, ale dokoupil jsme si rošt a šamotky a po menší úpravě na cca 10 minut jsem v něm schopen nouzově topit dřevem. U radiátorů jsem zachoval možnost přepnout na samotíž.

Co se týče vaření, tam je nesmysl, pokoušet se to ukrmit z baterek, ta záložní plynová bomba je nejlepší řešení. Popřípadě vařič na tekutý líh, pokud máte něco proti plynu.

No a co se týče mobilů, tak nejlevnější řešení je koupit velkou powerbanku, i kapacity kolem 20 Ah se dají koupit od cca 400 Kč. Ale pokud to nebude výpadek jen u vás, tak stejně nepoběží sítě.

hodnocení

0x
UPSku pro kotel mám, ale to je řešení tak na den možná i na vic podle toho kolik je k dispozici nabiteho olova.
Protože mám kotel s akumulací umístén v podstatě na verandě v chodbě tak při delším výpadku očešu tepelnou izolaci s kotle a potrubí a částečně s akumulace, trenková teplota doma nebude ale nebude mrznout a bude sucho.
Na kotli místo tepelného krytu můžu vyrobit plotínku ta na ohřivaní bude určitě stačit.
Pro nouzové vaření mám vyrobené jednoduchá raketová kamna.

tm
hodnocení

Jen pro zajímavost. Stacil jeden větrný den a cena tuhého lihu hexa stoupla u prodejce, kde velmi často nakupuji z 45 na 57. Je fajn, jak tržní ekonkmika dokáže během pár hodin i o víkendu zareagovat na nabidku/poptávku. Je to jako s uhlím - neplaste, objednejte po novém roce. Ha, po novem roce se cena zvedla o 20 procent.

hodnocení

0x

V první řadě bych úplně nepanikařil a neočekával hned totální jakokalypsu. Pokud budete chtít pořešit jen krátkodobé výpadky elektřiny, tak se dá v pohodě vhodna FVE použít a ještě ušetříte peníze. FVE vám utáhne cokoli do určitého výkonu (podle toho co si pořídíte), ale v zimě její výkon razantně poklesne. Při výpadku proudu vám tak zajistí osvětlení i provoz televize, lednice, případně počítače. Velké krátkodobé odběry energie, třeba na vaření bych tímto způsobem ale neřešil. Finančně se to nevyplatí. Bez kafe se snad den či dva obejdete. Studená strava se také dá jíst pár dní. Hlavně že se nezkazí potraviny v lednici. Pokud ale chcete být připravená na dlouhodobé výpadky (delší jak pár dní), tak si uvědomte že by tu vznikl obrovský problém pro celé obyvatelstvo, což nemůže stát dopustit a mohlo by to být jen za války. V tom případě budete potřebovat benzínovou elektrocentrálu pro nouzové použití pár spotřebičů, nebo rovnou nějaký diesel agregát a k tomu patřičná úprava elektrických rozvodů v domě. V případě války nebo nějaké apokalypsy budete mít jistě jiné problémy než je nějaká elektřina na kafe ;) Doopravdy důležité je, aby se vám nezkazily potraviny a případně být informovaná (rádio,TV). V případě nouze se dá pak vařit i na ohništi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]