Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet obytné plochy kvůli vytápění

Od: samurraj® odpovědí: 20 změna:

Ahoj, když chci vypočítat obytnou plochu budovy ohledně tepelných ztrát a potřebného výkonu při vytápění, počítá se jen přízemí nebo musím do výpočtu zahrnout i prostor celého patra? Děkuji V.D.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Napřed si ujasněte, co vlastně potřebujete. Tepelné ztráty budovy, obytnou plochu, otápěnou plochu ,vytápěný prostor?

Pokud potřebujete znát výkon kotle, musíte sečíst tepelné ztráty všech vytápěných prostor

hodnocení

Obytná plocha by měla být snad i vytápěná, respektive všude chtějí znát užitnou plochu, což předpokládám je to, co budu vytápět a kde se budu pohybovat.

Napřed si ujasněte , co vlastně potřebujete .Případně si můžete zadat patřičné heslo do vyhledavače

Nemusi byt. Treba spizirnu potrebujete vytapet? Zamer je nejaky zmateny. Pokud resite otopnou soustavu, tak musite spocitat tepelne ztraty vytapenych mistnosti.
hodnocení

Tepelné ztráty nejsem schopen spočítat. Plochu už jsem si změřil (194m2) - samozřejmě spíž a podobné prostory jsem vynechal. Ale ty tepelné ztráty nevypočítám a to většina firem požaduje jako hlavní údaj při stanovení výkonu např. tep. čerpadla, kotle a pod.

jirib
A co jste tam měli za kotel do teď?
Něco na tuhá paliva,přímotopy nebo plyn?
Určitě vám pomůže i počet radiátorů,skladba zdiva,tlouštka zateplení,druh oken?

Většina firem ...pokud poptáte solidní firmu, zajistí výpočet tepelných ztrát a projekt ( samozřejmě za úplatu) .Je možné provést odborný odhad tepelných ztrát, ale je to prostě odhad ... Po zkušenostech bych trval na projektu ( solidní projektant do realizačního projektu přidá i vodu,topení,elektro a další profese .

Máte stávající kotel o určitém výkonu. Víte na jakou teplotu jste topil při venkovních - 20 a při teplotách kolem nuly, z toho se dá vycházet

hodnocení

0x
Vy si sám tepelné ztráty nespočítáte.
Ovšem ujišťuji Vás, že podle podlahové plochy Vám ty TZ nespočítá ani žádná firma.
Kdo to tedy po vás chce a k čemu konkrétně?
hodnocení

Já řeším výměnu starého kotle Viadrus U26 4.čl. (dřevo, uhlí)

Řeším to, zda-li koupit zase nějaký kotel buď zplyňovací na dřevo nebo automat na pelety a nebo zainvestovat rovnou do tepelného čerpadla.

Defakto všechny firmy po mě chtějí jaké mám na RD tepelné ztráty, popřípadě vytápěnou plochu. Ale pro lepší výpočet výkonu spíše preferují samozřejmě tepelné ztráty, ale ty bohužel nevím a neumím je spočítat svépomocí a vůbec netuším, kdo by mi toto byl schopen vypočítat.

jirib
Původní kotel 22kW...to asi tepelným čerpadlem nedáte...
hodnocení

Má 24kW.

Je to možné, že na to teplné čerpadlo nestačí, proto sháním nejrůznější informace, jaký zdroj zvolit, když s tímto mým současným již topit od Září nebudu smět.

Jinak topíme doma na nějakých 21-22°C a samozřejmě přes zimu ohřívám vodu v 200L bojleru. Mám klasický patrový dům se sedlovou střechou, obvodové zdi Porotherm 44cm, zatepleno pouze 50mm polystyrenem.

A teplota topné vody na kotli při 0°C venku a 21 vevnitř?

hodnocení

Teplota kolem 0 nevím, to jsem nikdy neměřil při určitých teplotách. Obvykle Jakmile venkovní teplota klesne pod 10°C a je jedno jestli je 0 nebo -10, tak teplota vody v kotli je nejčastěji na 60°C

Tepelné ztráty spočítá projektant s autorizací TZB, respektive projektant ústředního vytápění.
Pokud uvažujete o TČ, je opravdu potřeba mít vše spočítané přesně. Pokud při -10stC musíte topit na 60stC teplotu topné vody, pak je nasnadě, že je velmi vhodné (až nutné) provést i přepočet výkonů všech radiátorů v objektu.
Pokud topíte i při větších mrazech přerušovaně, tak jsou i určité další možnosti.
Je opravdu potřeba to posoudit zodpovědně a kvalitně.
Ne, opravdu to žádný prodejce TČ neposoudí, pouze odhadne (někdy lépe, někdy hůře a někdy zcela blbě).
hodnocení

No a právě toho se bojím, že to špatně vypočte. Zkusím tedy zjistit kontakt na nějakého toho Vámi doporučeného odborníka. Děkuji

jirib
Nevím,co řešíte.Dejte jiný kotel s výkonem 24kW.
Nebo zateplete aspoň 18cm a můžete jít s výkonem trošku dolů.

hodnocení

To bych rád dal stejný kotel, ale bohužel jsem nenašel žádný kotel v emisní třídě 4-5 na klasické topení dřevem i uhlím (nejlépe ještě na kotlíkovou dotaci). Pokud nějaký tip máte, sem s ním.

hodnocení

Děkuji, škoda,že ty kotle v 4. emisní třídě nelze zakoupit s kotlíkovou dotací...

hodnocení

0x

Pouze z obytné plochy budovy se nedají řesněji spočítat tepelné ztráty, ani potřebný výkon vytápění.

Pro návrh tepelného zdroje pro objekt , případně pro část objektu - byt v bytovém domě (kotle ÚV), je nutné spočítat celkové tepelné ztráty objektu, případně daného bytu. Zde se vychází ze ztrát vznikajících ztrátami přes materiály a konstrukce stěn, stropů, podlah a konstrukčních otvorů (okna, dveře). Základem je rovněž zařazení objektu a výchozí klimatické podmínky, dané umístěním objektu v dané lokalitě a nadmořské výšce. Tyto tepelně technické výpočty provádí projektant - topenář. Aůe pro tyto výpočty je i na netu mnoho informací, podkladů a příkladů.

Co se týká vlastních topných zařízení v jednotlivých místnostech, jde o obdobné výpočty, s ohledem na velikost místností, situaci jejich stěn a se kterými prostory tyto stěny sousedí. Zde se rovněž vychází z výše uvedených podkladů.

Existují sice velmi hrubé výpočty, odvozené pouze od "odhadu" dle konstrukce a "kubatury" místnosti. Kde se třeba uvádí, že místnost s jednou vnější stěnou a jedním oknem, má potřebu: 1.dobře izolovaná cca 30-50 W /1 m3, 2. středně izolovaná cca 50-70 a 3. hůře izolovaná 70-100 W/1m3. Pokud jde o vnější rohovou zeď, tak o něco víc. Takže třeba místnost 4 x 5 x 2,7 m = 54 m3 má potřebu, v případě předpokládaných minimálních vnějších teplot (-15 až -20 st.C) a požadovaných vnitřních (cca 21-23 st.C) a středních hodnot uvedených tepelných ztrát podle stavebních konstrukcí výše uvedených: 1. 2160 W , 2. 3240 W, 3. 4590 W. Ale toto jsou opravdu pouze velmi hrubé propčty, platící pro starší stavby. V současnosti se ale staví i stavby t.zv. "pasivní", s minimálními tepelnými ztrátami, kdy se tyto hodnoty pohybují v podstatně nižších hodnotách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]