Zdravím vás,mám dotaz,přemýšlím nad krbovými kameny,akorát mají být umístěny přímo pod schody,které budou do podkroví.Na schodech budou dřevěné nášlapy,má to někdo takhle doma?Jde mi o to jaký vliv bude mít sálaní tepla z kamen na schody.
Pojišťovna? To je ta instituce, co člověka pojisti úplně proti všemu a do nekonečné výše a pak když mají pustit zlatku, tak řeknou: aha, chybí vám revize jedné zásuvky v domě, která to mohla cely způsobit... omlouváme se, ale nic nebude... příští splátka pojištění je... za dva dny
Je otázka, jak daleko bude schodiště od kamen. Pominu nebezpečí požáru a to, že Vám to 1. hasič nejspíš zatrhne, ale není to nejlepší nápad. Dřevo bude při značném a nerovnoměrném ohřívání nestejnoměrně vysychat a pracovat. Schodiště se bude kroutit, vrzat a praskat. Případný nátěr asi dlouho nevydrží.
V návodu kamen jsou odstupové vzdálenosti od hořlavých materiálu . To platí i pro kouřovod. Často se udělá clona . Normálně nějaký plech nebo nehořlavá deska (třeba cetris) . Počítejte , ale s nějakým čištěním od prachu , umytím atd. Ať je to nějak rozumě udržovatelné.
Jednou na návštěvě jsme podobné řešení viděli, ale s tím rozdílem, že schody byly nalakované a ten lak / asi/ z nich odkapával. Já bych určitě volila jiné řešení. Požár jsem zažila , sice od lednice , ale je to hrozné.
No jiné řešení,komín je právě v místech kde má být schodiště,dejme tomu že schody by byly tak 1.5m od kamen…Z toho mám největší obavu,jak bude schodiště vlivem toho tepla pracovat..Je mi jasné že moc rozumné řešení tohle není
jirib
Prodloužením kouřovodu,můžete kamna umístit v dostatečné vzdálenosti. Komín lze postavit i vně budovy... Vždy nějaké řešení existuje,záleží na financích. Pokuď máte málo prostoru,volte jiný způsob vytápění.
jendad
Já mám palubkové obložení cca metr od kamen . Strop (palubkový) od kouřovodu také tak . Měřeno infrateploměrem na stropu nad kamny je největší teplota cca 30°c . A to mám sálavá litinová kamna co mají běžně 300°c . Obkladačky , které jsou na bocích cca 25 cm od kamen mají 60 až 80°c , ale pouze v urovni kamen . Pul metru výš už to je okolo 30°c . Ale to mám dvojitý obklad na palubkové stěně a je tam odvětrávaná mezera . Když se ty schody zastíní , vubec bych se nebál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.