Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych poradit s natřením venkovních oken a dveří, které jsou na objektu (chatě) osazeny cca 30 let, které ve výrobě byly pravděpodobně napuštěny fermeží a doposud nebyly opatřeny žádnými nátěry. Představoval bych si to tak, že je nejdříve obrousím, natřu hloubkovou penetrací, která se používá na fasády před nátěry fasádními barvami, po zaschnutí cca 1 týden provedu přetmelení a poté přebrousení. Po této přípravě bych chtěl provést 2x nátěr základní vodou ředitelnou barvou Sokrates nebo Eternal. Po zaschnutí a přebrousení jemným smirkem bych provedl opět 2x nátěr vrchní pololesklou barvou stejných značek podle návodu na etiketě použité barvy. Nevím však, zdaje tento postup správný, aby se mi za nějaký čas barva neolupovala nebo jinak nepoškodila, když na natřené plochy budou působit povětrnostní vlivy jako slunce, déšť, mráz atd.
Pokud tento postup nebo použití výše uvedených barev nebude pro tyto práce vhodný, budu rád, když mi poradíte, abych brzy nemusel takto provedené nátěry opravovat. Předem děkuji za radu. Bobi
Chtěl bych doplnit zadání k nátěrům doposud nenatřených dřevěných prvků vystavených povětrnosti. Před cca 2 roky jsem provedl nátěr na dřevo bez jakékoliv penetrace, jen jsem naředil vodou základní barvu pro 1. nátěr a ostatní vrstvy, které jsem uvedl v zadání, ale loni jsem zjistil, že část nátěru, která je vystavena přímému slunci a dešti, se odlupuje. Z toho jsem usoudil, že chybí penetrace. Napadlo mě, že by se dala použít penetrace pro fasádní barvy, která se používá na savé podklady a hlavně rychle zasychá a umožňuje provádět dříve další nátěry. Dozvěděl jsem se , že třeba penetrace fermeží se nedá použít pro nátěrové barvy vodou ředitelné, protože fermež ve dřevě zasychá i několik let. Bobi
Dobrý den! Tak za prvé - dřevo se nepenetruje, fermeží se dřevo napouští!
Natírat dřevo napuštěné fermeží "vodouředitelnými" barvami není až tak dobrý nápad! Fermež je totiž "mastná", obsahuje olejové složky. Ty a voda se nemají rády, "vodouředitelné" barvy se s nimi řádně nespojí. Proto se začaly loupat. Na fermežový základ patří základní a vrchní barvy olejového nebo syntetického typu. Ty jsou ostatně v tomto případě kvalitnější než ty "vodové". Jsou "mastnější" a tudíž déle pružnější a odolnější tvarovým a rozměrovým změnám dřeva. Dřevo stále trochu "pracuje" a pružný olejový nátěr si s tím snáze poradí a na dřevě dlouho drží. Tvrdý nátěr "vodovou" barvou si s tím také poradí - po svém, prostě popraská a odloupe se.
Napouštění dřeva syntetickým nebo olejovým napouštědlem / např. fermeží/ je lepší než napouštění napouštědly na vodní bázi, protože voda má proti syntetice a oleji mnohem větší molekuly a tudíž mnohem hůře proniká /penetruje/ do dřeva.
Ještě malý dodatek! Z vlastní zkušenosti z barevných nátěrů dřevěných prvků chalupy na Šumavě nejlépe "drží" : napouštění fermež, základ fermežovou barvou, vrchní nátěr olejovou barvou. Syntetika dává horší výsledky.
Transparentní nátěry dřeva: syntetické a olejové lazury, fermež. Nejlepší výsledky - Luxol "nastavený" fermeží.
Osobně bych okna na chatě nenatíral barvou, napustil bych je profesionálním přípravkem proti houbám a hmyzu odolným proti vymývání. Abych konstrukci nerozmáchal, použil bych pro jistotu bezvodý přípravek, například Colorlak Fungistop. Nakonec bych okna důkladně napustil fermeží či olejem na dřevo. Nebude problém s loupáním barvy a proti houbám a hmyzu ošetřené dřevo, které může dýchat, je nesmrtelné. Ale z estetického hlediska to nemusí být úplně ideální řešení, takže mnozí používají barvu, ale nepoužil bych disperzní, spíše nějakou syntetickou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.