Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi minerální vatou a bílou izolační hmotou fiberf(r)ax

Od: herd® odpovědí: 6 změna:

V čem je rozdíl v minerální vatě (hnědozelená) a izolační hmotě Fiber(f)(r)ax (bílé)? Zdá se že se liší opravdu jen v barvě, konzistence je stejná. Hustota se mi taky zdá.
TIpuji, že klíčový rozdíl bude v tepelné vodivosti? Jaký rámcově budu u obou?

(Pro poznámku - vata je mezi vnějším plechem kamen a okrajem cihel - prostě ji jsou obalené cihly; a izolační vata se leží na horní straně kamen vtomhle pořadí: horní plech 2mm,, mezera vduchu 4cm, minerální vata 4cm, izolačního hmota 2 cm, hranolky 2cm, cihly nevim 50cm )

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tepelněizolační vlastnosti budou nejspíš velmi podobné, rozdíl bych spíš tipoval v mechanických vlastnostech. Běžná šedozelená vata trochu práší a nemá dobré mechanické vlastnosti, ta bílá tipuji by mohla být něco na způsob netkané textilie z minerálních vláken (sklo či SiO2), bude tedy mít výrazně odlišné mechanické vlastnosti, bude pevnější, nedrolivá, se vzduchově filtračními schopnostmi. Je to ale jen můj odhad, něco podobného jsem již viděl: bílá minerální netkaná vata/textilie tlošťky 15 mm.

hodnocení

0x

Odpověď na vaše dotazy najdete v technickém listu daného výrobku. Tam si můžete počíst a věc do nejmenších detailů rozpitvávat *cteni*

Máte pravdu. Taky mne to zajímalo, ale napoprvé jsem to do google zadal blbě. Fiberfrax je žáruvzdorné minerální netkané rouno, takže nejen lepší mechanické vlastnosti, ale především vyšší teplotní odolnost.

jabraka*
hodnocení

0x

Tepelně izolační hmoty v tomto případě,bude rozdíl hlavně v tepekné odolnosti.Jsou hmoty s maůou tepelnou vodivostí,vyrobené z termoplastů,ty se určitě nemohou použít v tepelných zdrojích(kamna,sporáky) Tady se musí použít minerální vaty,vyrobené z tavenin křemene,nebo čediče.

JABRAKA

Ano, máte pravdu, termoplastem ani zmuchlaným rudým právem se to zaizolovat nedá *smich*

hodnocení

Tak jsem o tom přemýšlel, je mozné že je to kvůli tomu, že aby vata (za předpoladu že se může drolit, a že pod ní je jako podnos ten fiberfrax) případně nepropadávala dolu do kamen vertikálními mezerami v cihlách (i když ale stejně na vrchu cihel sada hranolů tvořící plochu) a že to zachytí ta bílá fiberfrax.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]