Opravujem strechu detského záhradného domčeka. Strecha je stanová s min. sklonom, tvorená lepenkou s miner. posypom na drevenom bednení. Riešim detail bočného ukončenia. Z výroby je tam použité “klasické” hobbymarketové ukončenie v podobe voľne zarezanej lepenky a z boku prkna “na štorc”. Estetika riešenia je dostatočná, avšak je z toho luxusný hmyzí hotel s chovnou a mykologickou stanicou. Domček som vzhľadom k nedostatku času kúpil a zmontoval podľa návodu. Poistil som to navyše vytmelením kútu bitumenovým tmelom. Málo platné. Bol som si síce od začiatku vedomý problematického detailu, očakával som ale pozvoľný nástup zubu času, nie chrobáčí blitzkrieg! Normálne by sa tam použila plechová záveterná lišta, ale vzhľadom k výške spodnej hrany strechy vs. výške hlavičky caparta by tam akýkoľvek plech mohol vzbudzovať nepríjemné otázky. Nechcem tam ale ani prehýbať lepenku cez bočnú hranu. Predsa len, je to detský domček, nemôže to vyzerať ako králikáreň. Chce to estetickejšie zakončenie. Ako ste to pre nastupujúcu generáciu riešili u Vás doma?
Na domečku pro děti jsem to řešil přehnutím lepenky a přetažením na spodní stranu střechy. S představou, že dám na konce prkna a na spodek "podbití" z odřezků palubek. No, ani na jedno nedošlo, holkám je 16 a 13 a domeček stojí. Pokud bude jeho výdrž stejná jako doteď, opravím ho pro vnoučata. Ano, tenhle detail mnoho krásy nepobral.
Vloni jsem stavěl kůlničku. Střecha - pískovaná lepenka, navrchu kanadský šindel. Lepenka přes boky střechy kolmo dolů, z boku svisle prkna. pod prkna z druhé strany jsem přišrouboval lišty a lepenku zařízl podle spodního kraje lišty. Je sevřená mezi prkno a lištu, není z ní vidět víc, než ten řez. Styk prkna a šindele jsem taky přemázl bitumenovým tmelem, vznikl tam takový "koutový svár". Pokud to proteče, budou hnít maximálně ty prkna. Tak je za 10-15 let vyměním. Kdo je bude měnit podruhý už asi nebude moje starost .
Príroda mi zostala v ruke už po necelom roku. Tá ukončovacia doska na tom bola ešte sko tak, lebo bola ošetrená nejakou lazúrou. Podbitie, do ktorého bola prešróbovaná, je ale živou prírodou po okrajoch celkom statočne napadnuté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.