Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu

Od: otakarorac odpovědí: 36 změna:

Dobrý den,

máme na svislém žebříku v šatně namontovaný termostatický ventil, ale zjislili jsme, že na rozdíl od ostantích radiátorů v domě je jeho teplota kolem 30-35°C místo standardních 56°C jakou ostatních radiátorů v domě. Žebřík není na konci otopné větve, za ním je ještě jeden radiátor a ten topí dobře. Zavzdušněný taky není, topí až do vrchu, ale jen na těch cca 35°C max.

Hledal jsem příčinu a nejpravděpodobnější by mohl být malý průtok vody termostatickým ventilem v žebříku. Na webu jsem našel vetily s možností nastavení průtoku, ale u toho mého nevím jak by to šlo udělat. na korunce ventilu je na jedné straně jen H a 1 a na opačné straně 1 a 2. viz foto.

Pro informaci přidávám fotky ventilu.

Poradíte prosím, čím by to mohlo být, případně jak průtok nastavit? Děkuji.

Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #2
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #3

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Termoventil je bez prednastaveni prutoku, zebrik osadte jinym ventilem. zbozi.cz/...

doplněno 28.01.22 19:45:

A ty ostatni ventily, na radiatorech, jsou stejne jako na zebriku? Ventil s modrou krytkou je na samotizku...To by vymena ventilu s prednastavenim nepomohla.

otakarorac
hodnocení

to znamená, že ventil má průtok nějak napevno nastavený z výroby?

Znamenalo by to vypustit soustavu a vyměnit ventil? Jde to i bez vypuštění?

Napevno to není a lze to v rozsahu uvedených čísel měnit např.1-5, 1-8 a pod

otakarorac
hodnocení

žádná čísla, ani značky tam nemám, jen tono H a 1 a na druhém konci 1 a 2.

Já píšu o tom s tím nastavením, ne o tom, co tam máte *smich*

hodnocení

0x

A když ho necháte bez hlavice, tak topí max.35st.C taky?

otakarorac
hodnocení

hlavici tam nemám, jen takovou modrou plastovou čepičku., ale trvale odšroubovanou = otevřený ventil (aspoň si to myslím).

než budete kupovat ten termostatický ventil s nastavením, zkuste ten kolíček párkrát zmáčknout, může tam být třeba nečistota a pak se to uvolní. Pokud to nepomůže , raději na výměnu ventilu najměte topenáře, někteří i umí lokálně zamrazit potrubí bez vypouštění

otakarorac
hodnocení

... to jsem udělal. Před tím totiž žebřík netopil vůbec.

Pokračujte v resuscitácii, bude to zaseknuté. Potom ešte môže byť v (zle vyspádovanom) potrubí vzduchová kapsa. Ofofrujte na maximum čerpadlo a zavrite ostatné radiátory. Tretia možnosť sú nečistoty v rozvode. Tie by bolo potrebné vypláchnuť.
zaseja

Buď je to ucpaný bordelem z ohýbání těch trubek ( okuje po ohřívání zevnitř trubek se usadily ve ventilu ) ,ebo je někde vzduchová kapsa v podlaze, jaká je teplota trubek u podlahy, je to taky jenom vlažný? Kam až doteče horká voda?

zaseja
hodnocení

0x

A nemáš na zpátečce uzavíratelný šroubení, který může být přivřený?

Dej sem fotku i zpátečky

otakarorac
hodnocení

nemám, viz foto

Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #4
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #5
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #6

Je ventil na topné větvi nebo na zpátečce?

otakarorac
hodnocení

na teplejší straně, takže na zpátečce není.

Prečo má ventil na fotkách s pohľadom na trubky o jeden mosadzný šesťhran (s nalepeným modrým plastovým krúžkom) viac ako detail ventilu na pôvodných fotkách k otázke?
otakarorac
Chtěl jsem na fotce ukázat jak to vypadá ve vnitř pod mosazným šestihranem.
horusson
Vole jestli máš ten ventil na teplé větvi obráceně šipka dolů znamená přeci cirkulaci chybným směrem…
horusson
Vole kamo se mi zda jestli nemáš ten ventil na teplé větvi obráceně šipka dolů znamená přeci cirkulaci chybným směrem… Měla být nahoru
horusson
27.09.22 21:21
Tutově …
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #7
Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #8

hodnocení

0x

a dělá to od začátku nebo to začalo zlobit až teď? ten ohyb na přívodu se mě nějak nelibi neni tam ta trubka sploštělá? ten ohyb by mohl být zdroj problému

mě se zase nelíbí ten termoventil, mám pocit že tam něco chybí( a nemyslím tím termohlavici)

otakarorac
hodnocení

to je dobrá otázka. Protože my jsme topení v šatně v podstatě nepoužívali, bylo tam tepla dost z chodby. Máme ale kočky a ty nám tam začaly chodit na záchod :(, tak musíme šatnu zavírat a začala tam být zima a hrozí plesnivění zdi za šatní skříní (jedná se o venkovní zeď).

co by tam mělo chybět?

Nevím co je konkrétně tenhle termoventil za značku, ale občas se při seřizování stane, že kulečko se stupnicí zůstane v klíči .Nesedí mi tam ten vnitřní závit u 6hranu

otakarorac
Žádnou stupnici tam nemám, už jsem to tu někde psal.
V tom vnitřním závitu je našroubovaná jen taková matička. Na dnešních fotkách jde trochu vidět. Nemá žádnou funkci, snad je středí to osičku a funguje jako krytka.

Není na ventilu nějaký nápis,výrobce nebo něco podobného?

Můžete mít pravdu, jako kdyby tam chyběla clonka regulátoru - např. jako na obrázku D na těle bude nejspíš Danfoss

Nastavení průtoku vody na termostatickém ventilu #9
otakarorac
Bohužel žádný z nápisů tam není natolik jednoznačný, že by mě navedl na typ, nebo aspoň výrobce. Proto jsem zkusil požádat o radu místní fórum.
Vyrobce ventilu je Heimeier, D se oznacuje delka ventilu, modra krytka na samotizku. idubina.cz/... proto jsem se ptal na ostatni ventily na radiatorech. Jestli jsou stejne nebo mate obycejne ventily Myjavy. System topeni je bez cerpadla?
otakarorac
Jinde v domě mám klasické kohouty na radiatorech.
V domě původně byla samotižka a kotel na uhlí. Před 10 lety jsem ale předělával kotelnu a nyní je tam pro oběh vody čerpadlo. On taky původně v té šatně žebřík nebyl. Byl tam klasický radiator, ale zabíral dost místa, tak šel pryč a místo něj je žebřík o zhruba stejném výkonu. Bohužel netuším, proč tam tehdy dal topenář takovýto ventil. Instalace žebříku proběhla až po předělání kotelny.
I když možná je něco na myšlence, co tu psal jeden z kolegů, že slabým místem může být ohyb na trubce na levé vstupní větvi. Já už nevím..
Ještě mě napadlo k tomu ventilů: čím se liší od ostatních, že je na samotíž? A jaký je rozdíl mezi ventily s červenou a bílou krytkou?
Ono je taky trochu blbost tam takovy ventil davat. I kdyz je pro samotiz, tak si nejsem jisty, ze ma stejny odpor jako kohouty. Proto voda radeji tece do posledniho radiatoru. Muzete zkusit pozavirat radiatory a tim vyloucit jiny problem
Dal bych tam obycejny radiatorovy ventil Myjava, pripadne predelat ohyby potrubi pod zebrikem.

Pokud jsou na zbytku systému kohouty tak ty mají dalece menší tlakovou ztrátu a tudíž “ukradnou” vodu radiátorů s ventilem. Také bych zkusil test s uzavíráním ostatních radiátorů a je možné, že vyšší průtok “profoukne” případné nečistoty ve ventilu.
29.01.22 12:23

Moje zkušenost. Mě se z té fotky detailu ventilu zdá, že kolíček , který je součástí systému otevírání-zavírání není úplně v krajní(otevřené) poloze. Prostě je moc zastrčený oproti fotce co tady kdosi dal s tou plastovou předregulací. Sám jsem měl stejný problém se stejnými ventily. 16radiátorů klasický ventil a přidělané dva další, s těmito ventily. Po dvou letech málo topily a nefungovalo přidání. Měl jsem na nich ruční hlavice. Tím pádem byly ty ovládací dříky pořád ve stejné poloze a zatuhly. Stačilo prostříknou WD-čkem, nechat hodinku působit a potom znova. Pak jsem vzal kombinačky a nejdřív zkusil zavřenými kleštěmi zatlačit. Jonomže on se nechtěl vracet. Po dalším prostříknutí jsem dřik chytnul štípací částí čelistí a zkoušel jej vytánout. No a ejhle. Ono to šlo. Po řádném rozhýbáním a neustálým mazáním jsem najednou koukal, jak je ten čudl dlouhý a jak sám vylézá. Fungoval takto další tři roky bez problémů. Po celkové rekonstrukci topení na plyn, jsem na něj nasadil termo hlavici, která se jen tak mimochodem šroubuje právě do toho vnitřního závitu a dalších 10let je to v pohodě. No nic. musel jsem taky trochu přispět s radou. Jo a samozřejmě, že tyto ventily mají mnohem větší odpor než obyčejné, ale četl jsem, že tam pán dal čerpadlo, tak průtoky ba se daly lépe vyladit postupným přivíráním ostatních radiátorů. Přeji hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]