Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme na svislém žebříku v šatně namontovaný termostatický ventil, ale zjislili jsme, že na rozdíl od ostantích radiátorů v domě je jeho teplota kolem 30-35°C místo standardních 56°C jakou ostatních radiátorů v domě. Žebřík není na konci otopné větve, za ním je ještě jeden radiátor a ten topí dobře. Zavzdušněný taky není, topí až do vrchu, ale jen na těch cca 35°C max.
Hledal jsem příčinu a nejpravděpodobnější by mohl být malý průtok vody termostatickým ventilem v žebříku. Na webu jsem našel vetily s možností nastavení průtoku, ale u toho mého nevím jak by to šlo udělat. na korunce ventilu je na jedné straně jen H a 1 a na opačné straně 1 a 2. viz foto.
Pro informaci přidávám fotky ventilu.
Poradíte prosím, čím by to mohlo být, případně jak průtok nastavit? Děkuji.
Termoventil je bez prednastaveni prutoku, zebrik osadte jinym ventilem. zbozi.cz/...
A ty ostatni ventily, na radiatorech, jsou stejne jako na zebriku? Ventil s modrou krytkou je na samotizku...To by vymena ventilu s prednastavenim nepomohla.
hlavici tam nemám, jen takovou modrou plastovou čepičku., ale trvale odšroubovanou = otevřený ventil (aspoň si to myslím).
než budete kupovat ten termostatický ventil s nastavením, zkuste ten kolíček párkrát zmáčknout, může tam být třeba nečistota a pak se to uvolní. Pokud to nepomůže , raději na výměnu ventilu najměte topenáře, někteří i umí lokálně zamrazit potrubí bez vypouštění
a dělá to od začátku nebo to začalo zlobit až teď? ten ohyb na přívodu se mě nějak nelibi neni tam ta trubka sploštělá? ten ohyb by mohl být zdroj problému
to je dobrá otázka. Protože my jsme topení v šatně v podstatě nepoužívali, bylo tam tepla dost z chodby. Máme ale kočky a ty nám tam začaly chodit na záchod , tak musíme šatnu zavírat a začala tam být zima a hrozí plesnivění zdi za šatní skříní (jedná se o venkovní zeď).
co by tam mělo chybět?
Nevím co je konkrétně tenhle termoventil za značku, ale občas se při seřizování stane, že kulečko se stupnicí zůstane v klíči .Nesedí mi tam ten vnitřní závit u 6hranu
Můžete mít pravdu, jako kdyby tam chyběla clonka regulátoru - např. jako na obrázku D na těle bude nejspíš Danfoss
Moje zkušenost. Mě se z té fotky detailu ventilu zdá, že kolíček , který je součástí systému otevírání-zavírání není úplně v krajní(otevřené) poloze. Prostě je moc zastrčený oproti fotce co tady kdosi dal s tou plastovou předregulací. Sám jsem měl stejný problém se stejnými ventily. 16radiátorů klasický ventil a přidělané dva další, s těmito ventily. Po dvou letech málo topily a nefungovalo přidání. Měl jsem na nich ruční hlavice. Tím pádem byly ty ovládací dříky pořád ve stejné poloze a zatuhly. Stačilo prostříknou WD-čkem, nechat hodinku působit a potom znova. Pak jsem vzal kombinačky a nejdřív zkusil zavřenými kleštěmi zatlačit. Jonomže on se nechtěl vracet. Po dalším prostříknutí jsem dřik chytnul štípací částí čelistí a zkoušel jej vytánout. No a ejhle. Ono to šlo. Po řádném rozhýbáním a neustálým mazáním jsem najednou koukal, jak je ten čudl dlouhý a jak sám vylézá. Fungoval takto další tři roky bez problémů. Po celkové rekonstrukci topení na plyn, jsem na něj nasadil termo hlavici, která se jen tak mimochodem šroubuje právě do toho vnitřního závitu a dalších 10let je to v pohodě. No nic. musel jsem taky trochu přispět s radou. Jo a samozřejmě, že tyto ventily mají mnohem větší odpor než obyčejné, ale četl jsem, že tam pán dal čerpadlo, tak průtoky ba se daly lépe vyladit postupným přivíráním ostatních radiátorů. Přeji hezký den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.