Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větrání sklepa

Od: kkozelik*
Ahoj,
kdy se vyplatí víc větrat sklep? Zima nebo léto?
Sklep má malé okénko a přirozený tah komínem až na střechu.
Sousedka mi tvrdí, že se větrá v létě lépe. V zimě tedy okno zavřít.
Já si myslím opak - studený suchý zimní vzduch vejde do sklepa, nasytí se vodní párou a odejde komínem ven. I pocitově je v zimě ve sklepě sušeji.
Můžete mi to prosím nějak odborně vysvětlit? Popř odkazat na literaturu? Diky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy i sousedka máte pravdu, páč je třeba hlavní důvod, proč větrat. Vy máte pravdu s vlhkem, v létě teplý vzduch může více kondenzovat na studených stěnách. Smrádek je třeba větrat celý rok. V zimě se ochlazuje přízemí.

Takže bych hlídal letní teploty a přiměřeně větrat celý rok. Klidně ventilátor se spínáním dle vlhkosti.

vinnca
hodnocení

2x

Dobry den, máme taktez podsklepeny bungalov, zaizolovany, novostavba cca 4 roky, sklep je suchy a v kazde mistnosti mame okna na vetilacku. Mame tam pradelku, spajsku, dilnu, kotel se drevem...v zime je vlhkost dobra, ale prijde lete (t dusne dny) a ve sklepe se zveda vlhkost a ty okna na ventilacku to proste nevyvetraji. Od jara do podzimu jsou okna na ventilacku stalé a v zímě je rychlovetrání, hlavně když je moc suseni pradla po detech. Zkratka nejvetsi problem vidim v lete, co se tyce vetrání...

ingjirimares*
hodnocení

0x

Nechápu dotaz kdy se co vyplatí? Za větrání v zimě dostanete víc peněz nebo jak?

Řekněte mi důvod, proč vůbec větráte,ať se máme o čem bavit

kkozelik*
hodnocení

Vlhkost, smrad, plíseň uložených předmětů

a co ve sklepě máte? Skladujete tam jen potraviny, nebo je to sklep, který je součástí obyt. prostoru? tzn. máte tam třeba pračku, nebo uhlí, nebo technické místnosti apod.?

ingjirimares*

Tak pokud je to takto, tak větrejte pořád nebo si vybudujte suchý sklep - nové hydroizolace,omítky atd., potom větrat podle toho, co skladujete. I z uskladněné zeleniny a ovoce se odpařuje vlhkost!

hodnocení

0x
Já myslím, že jde o to, že ve sklepě bývají uskladněny třeba brambory a jablka. Potom v zimě moc větrat nelze, protože by ve sklepě mohla teplota klesnout pod 4 °C, což je nežádoucí.
kkozelik*
hodnocení

Sklep je bez potravin. Uloženy věci běžné potřeby.

A mluvila i sousedka o sklepě bez potravin?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]