Nejste přihlášen/a.
Příbuzná vyprávěla, že někdy začátkem 90. let minulýho století se skupina jejích kolegů po návratu ze Států vyjádřila, že Američani jsou v podstatě líp oblečení Rusové.
Mě osobně tam překvapilo rozšíření levičáckých myšlenek mezi univerzitními studenty. Později jsem pochopil, že na tamních univerzitách je to v podstatě standard.
Historicky vzato, první bílí obyvatelé byli angličtí puritáni na Východním pobřeží. Směrem na Západ jejich množství klesá a na Západním pobřeží je prakticky jejich opak.
Možná to bude i tím, že často mají barák, který plynule navazuje na zahradu, tak aby asi mohli chodit mezi vnitřkem a venkem bez zdržení
Každopádně ono těch věcí je v USA spoustu jinak, počínaje jednotkami měr a vah, mentalitou a životním stylem konče. Třeba pro mě je celkem překvapivé, že tam nejde jen tak snadno posílat peníze mezi bankami a často je potřeba třetí strana (např. PayPal), případně že mají celkově horší kulturu v elektroinstalaci (kroucené spoje místo čokolád / WAGO svorek), vidlice kterých se lze dotknout ještě když jsou pod napětím nebo nižší napětí, díky kterému pak mají kabely tlusté pomalu jak hadici k odpadu :D
Jinak když si tak vybavím, co mě trollí když ve firmě jednám s US zákazníky, tak:
I.) Formát datumu mají MM.DD.YYYY nebo Mon DD oproti našemu DD.MM.RRRR, případně jeho inverzi RRRR.MM.DD. se kterým se setkávám třeba u výpisů z účtu, složek nebo jako časovým razítkem v Oracle databázi. Tudíž když dejme tomu je 8. červen 2022. Tak místo našeho 08.06.2022 oni uvedou 06.08.2022, případně June 08 2022
II.) Časové údaje i v psané podobě jsou v 12 hod formátu. Než si na to zvykli, tak čučeli jak telata na vrata, když jsem navrhl meeting v 16:30 místo 4:30 pm.
III.) Míry a váhy. Holt klasika, místo cm používají inche. Teplota je v °F Není třeba dále rozepisovat :D
IV.) Smalltalk. Nemyslím tím instant messeging protokol, ale způsoby hovoru. Dost to používají na méně osobní komunikaci, nebo při seznamování se osobněji. Pro Evropana a ještě ke všemu více introvertnímu to úplně není to pravé ořechové
No já bych zase zmínil zajímavej fakt k úvaze že třeba moje prababička byla zvyklá chodit venku bosá a asi to nebylo nenormální. Tzn asi přišla domů a chodila bosa i tam.. Takže v podstatě bylo jedno jestli máte na noze botu nebo ne. Samozřejmě to byl venkov.. Ve městech kde je všude hnus mi přijde dost vhodné se zout..
Pokud vím, tak v USA nejsou jediní, spíš jsme výjimka my. Někde se nezouvají jen návštěvy. Osobně si taky nedovedu moc představit přijít domů (nebo na návštěvu) když je venku břečka a jít v botech do obýváku.
Moje babička z vesnice taky chodila doma v botech,pak na dvůr pro vodu do studny,pro dříví do šopy,ke slepicím pro vajíčka,pendlovala po dvoře a zula je až večer,takže byla jak Američanka.
Ano. Jen někde civilizace pokročila, jinde ne. Někde zakázali evoluční teorii a kulatou Zemi. Holt jiný kraj, ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.