Nejste přihlášen/a.
pokud to můžete ovlivnit, tak co nejvíc vyrobené elektřiny sami spotřebujte a do sitě dodávejte co nejméně. Správně jste podotknul, že jejich výkupní cena je minimální. Takže je lepší nenakoupit elektřinu za 6Kč, než ji prodávat za 0,8Kč. Na druhou stranu... pokud máte elektřiny nadbytek, tak co s ní... takhle z ní máte aspoň něco. Každopádně zpět k vaší otázce. Je důležité vědět jaký máte měnič. Ani né tak značku, jako spíše typ měniče. Standartní, hybridní, ostrovní.. Vás se bude týkat spíše hybridní, nebo ostrovní. Víc bych tipoval ten hybridní. U těchto měničů je zvykem že vyrábí veškerou možnou elektřinu z panelů, kterou používáte na dům a baterie. Co nespotřebujete přetíká do sítě a je měřeno někde u hlavních hodin. Jde ale nastavit na samotném měniči režim, kdy omezí výrobu elektřiny pokud naměří přetoky do sítě. Pro vás je tedy potřeba spočítat si, co je pro vás výhodnější. Aby to nebylo tak jednoduché, tak jsou ještě měniče symetrické a asymetrické. To znamená že symetrický vyrábí v každé fázi stejné množství elektřiny.. třeba 3A v každé fázi. Asymetrický dokáže vyrábět do každé fáze jiné množství elektřiny, podle toho kde ji zrovna víc potřebujete. Třeba 2A + 2A+ 5A. Jak moc dokáže měnič tuhle zátež rozložit už záleží na jeho parametrech.
Já osobně jsem šel cestou ostrovního měniče, kdy do sítě nedodávám vůbec nic. Sice tak přijdu o pár stovek ročně za nevyrobenou a nedodanou elektřinu, zato ale mám nezávislost. Pokud je výpadek elektřiny na síti, tak má FVE stále vyrábí pro mne elektřinu. Hybridní měniče bez sítě nic nevyrobí, aby zajistily beznapěťový stav. Existují samozřejmě ale i vyjímky v měničích...
Proč chcete mikrozdroj o max. velikosti? V zimě vám bude k ničemu a v létě nebudete vědět, co s el. energií. Pro připojení do sítě stejně musíte mít projekt a následnou revizi a pak se provede připojení do sítě přes správce. Tedy EON, ČEZ. Vymění vám elektroměr, vše vyfotí a zašlou oznámení o připojení. Pak můžete ale nemusíte mít smlouvu o výkupu. Na ostrovní systém v zimě je zbytečné myslet, to je k ničemu. Akumulátory vám pořízení řádně prodraží ale v zimě pořád není šance na samostatný provoz celé domácnosti. Rezervovaný příkon je pro správce sítě a množství výkonu, které vám zaručí dodávat nepřetržitě. U 3 fáz. střídače je velký problém měření. Na TBZ-info je o tom celé pojednání. U jednofázového provedení to je v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.