Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení Fve s akumulací

Od: zbynek1* odpovědí: 6 změna:
Během tohoto jara nám firma nainstaluje fotovoltaickou elektrárnu 10kwp s akumulací do baterie 10kw. Potřeboval bych poradit od někoho, kdo už něco takového vlastní, jak se to řeší se přetoky energie do sítě. Co jsem koukal na Ed-g podmínky, tak tam jsou dvě možnosti buď zjednodušené připojení při kterém musí uživatel zajistit, že do sítě nepotečou přetoky žádné, nebo jen minimální a nebo standardní připojení, kde lze tyto přetoky distributorovi prodávat. Nabízí se tedy otázka kterou variantu zvolit, jestli se vůbec vyplatí to málo co půjde do sítě prodávat za nízké výkupní ceny a nebo zvolit to zjednodušené připojení bez přetoků.( vlastně ani nevím jak v této sestavě jsou ty přetoky veliké) budu vděčný pokud mi poradí někdo, kdo už má nainstalováno nebo kdo se v tom vyzná děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zbynek1*
hodnocení

Ještě doplním, v této sestavě bude použit třífázový hybridní měnič solax.

hodnocení

0x

pokud to můžete ovlivnit, tak co nejvíc vyrobené elektřiny sami spotřebujte a do sitě dodávejte co nejméně. Správně jste podotknul, že jejich výkupní cena je minimální. Takže je lepší nenakoupit elektřinu za 6Kč, než ji prodávat za 0,8Kč. Na druhou stranu... pokud máte elektřiny nadbytek, tak co s ní... takhle z ní máte aspoň něco. Každopádně zpět k vaší otázce. Je důležité vědět jaký máte měnič. Ani né tak značku, jako spíše typ měniče. Standartní, hybridní, ostrovní.. Vás se bude týkat spíše hybridní, nebo ostrovní. Víc bych tipoval ten hybridní. U těchto měničů je zvykem že vyrábí veškerou možnou elektřinu z panelů, kterou používáte na dům a baterie. Co nespotřebujete přetíká do sítě a je měřeno někde u hlavních hodin. Jde ale nastavit na samotném měniči režim, kdy omezí výrobu elektřiny pokud naměří přetoky do sítě. Pro vás je tedy potřeba spočítat si, co je pro vás výhodnější. Aby to nebylo tak jednoduché, tak jsou ještě měniče symetrické a asymetrické. To znamená že symetrický vyrábí v každé fázi stejné množství elektřiny.. třeba 3A v každé fázi. Asymetrický dokáže vyrábět do každé fáze jiné množství elektřiny, podle toho kde ji zrovna víc potřebujete. Třeba 2A + 2A+ 5A. Jak moc dokáže měnič tuhle zátež rozložit už záleží na jeho parametrech.

Já osobně jsem šel cestou ostrovního měniče, kdy do sítě nedodávám vůbec nic. Sice tak přijdu o pár stovek ročně za nevyrobenou a nedodanou elektřinu, zato ale mám nezávislost. Pokud je výpadek elektřiny na síti, tak má FVE stále vyrábí pro mne elektřinu. Hybridní měniče bez sítě nic nevyrobí, aby zajistily beznapěťový stav. Existují samozřejmě ale i vyjímky v měničích...

zbynek1*
hodnocení

Děkuji za názor. Co se týče měniče použitého v sestavě, tak se jedná o měnič asymetrický hybridní, který je schopen dodávat do určitých zálohovaných spotřebičů energii i při výpadku sítě. Zatím bohužel nedokážu odhadnout, jak budou případné přetoky do sítě velké, poněvadž přes zimu si myslím, že jich moc nebude, ale zase v létě kdy svítí hodně sluníčko, to bude asi více. Asi to připojím klasicky s možností prodávat přetoky do sítě i když za cenu malou, ale aspoň něco. Dále se mi nabízí ještě otázka, jak je to s rezervovaným výkonem elektrárny. Nyní máme na domě rezervovaný příkon 3x 25 ampér. To je rezervovaný příkon. Znamená to tedy, že ten rezervovaný výkon se musí ještě dokoupit? To by znamenalo asi 3 x 15 ampér jestli dobře počítám.
jirib
A jste si jistý,že o vaše přebytky distributor stojí,za jakou cenu a kolik vás to připojení bude stát?
Investice do batetií je s.m.r.t.
V minulosti distributor vykupoval buď vše nebo nic.

jenda22
hodnocení

0x

Proč chcete mikrozdroj o max. velikosti? V zimě vám bude k ničemu a v létě nebudete vědět, co s el. energií. Pro připojení do sítě stejně musíte mít projekt a následnou revizi a pak se provede připojení do sítě přes správce. Tedy EON, ČEZ. Vymění vám elektroměr, vše vyfotí a zašlou oznámení o připojení. Pak můžete ale nemusíte mít smlouvu o výkupu. Na ostrovní systém v zimě je zbytečné myslet, to je k ničemu. Akumulátory vám pořízení řádně prodraží ale v zimě pořád není šance na samostatný provoz celé domácnosti. Rezervovaný příkon je pro správce sítě a množství výkonu, které vám zaručí dodávat nepřetržitě. U 3 fáz. střídače je velký problém měření. Na TBZ-info je o tom celé pojednání. U jednofázového provedení to je v pohodě.

franci
hodnocení

0x

Je ještě třetí možnost. A to je přetoky ukládet do vitualní baterie. tato varianta je bez invesice, pouze za přijatené poplatky.

Podmínka EGd je ovšem, to aby jste pořídil FVE od E-on.

Mám ve virtuální baterii nastřádáno od 20. června 2022 do 15. října 2022 2,3 Mwh. To je (2 300 KWh)

,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]