Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaciatocnicke otazky - kotol Vaillant EcoTec

Od: chocholousek odpovědí: 7 změna:

Dobry den,

dufam, ze vas nepoburim otazkami, ale nedavno som sa nastahoval do bytu, kde je vykurovanie aj ohrev TV zabezpeceny kotlom Vaillant EcoTec plus (predpokladam aj so zasobnikom za nim). V dalsej miestnosti mam termostat calorMATIC 350. Kotol je na chodbe, pri balkone, tzn asi najchladnejsie miesto v byte; termostat vedla v spalni.

Dennu teplotu mam nastavenu na 20, nocnu na 16. Ale realne sa za noc nikdy nevychladi byt na menej nez 19.5 stupnov. Dokonca aj v zime pocas dna, ked bol este kotol vypnuty, tak teplota vzdy bola aspon 18.5-19C.

Moje otazky:

1) zhruba raz za 5 minut kotol "pukne", vid video. Niekedy to je aj o dost hlasnejsie, podarilo sa mi zachytit len tie "tichsie". Hlavne v noci to je neprijemne. Neviete cim to je sposobene? Osobne mi to pripada ako tepelna roztaznost, ale cakal by som, ze to niekedy prestane..

2) niektore miestnosti aktualne nevyuzivame, resp. su to oddelene komory, kde nie je nutne, aby bolo vykurovanie. Mozem v nich vypnut radiatory (termostatickou hlavicou)? Kdesi som tu na fore cital, ze radiatory by mali byt vsetky otvorene na MAX. Mam aj taky dojem, ze ked som mal radiatory v niektorych miestnostiach vypnute, tak kotol viac pukal. Ale mozno to je len moj pocit..

3) relativne casto odchadzame na (predlzeny) vikend prec, ako mam vtedy nastavit kotol? Nastavit letny rezim? Videl som v menu aj moznost nejakeho docasneho vypnutia.

4) pozadovanu teplotu mam nastavenu na 20 ale aj tak niekedy vidim teplotu vyssiu, napr 21.5. Je to OK? Opat mam taky pocit, ze teplotu riadi podla termostatu v kotli a nie podla calorMATICu. Da sa to nejako overit?

Prelistoval som manual, ale (zjavne) odpovede na moje otazky som tam nenasiel.

Dakujem pekne

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

to cvakání dělá výměník v kotli. Kupte měděnou pastu a ať Vám to servisák namaže.

Zaciatocnicke otazky - kotol Vaillant EcoTec
chocholousek
hodnocení

Super, dakujem. Je to nieco, co moze nejakym sposobom ohrozit chod kotla? Ide mi o to, ze budem odchadzat teraz na par tyzdnov prec, tak ci to mam radsej urychlene riesit alebo to pocka.

hodnocení

0x

1)Puká zřejmě při staru kotle? hlavně s odkazem k bodu 2. Samotné zapálení má obvykle jiný zvuk, tohle je spíš nějaká ovládací cívka

2) Od toho jsou termoventiy aby se nastavovaly, otevření na MAX při odvzdušňování nebo při vytápění uhlím

3) Nastavení vnitřní teploty záleží apř. i na tom, jestli máte nějaké choulostivější pokojové rostliny,zvířata a podobně , než dávat na letní provoz nastavil bych o pár stupňů nižší teplou

4)Při správném napojení a nastavení kotle i termostatu by se měla udržovat teplota nastavená na prostorovém termostatu . Jestli jede kotel podle kotlového termostatu poznáte jednoduše když zvednete požadovanou teplotu na kotli

chocholousek
hodnocení

Dakujem za reakciu

1) puka to pocas celeho dna, vzdy ked sa spusti ohrev vody

4) v kotli je nastavena "Teplota topeni" na 60C. Tym padom asi teda berie termostat, akurat uplne nechapem, preco sa napriklad teraz zaplo kurenie, ked tu mam 22 stupnov a nastavenych mam 20.

Nemáte třeba čidlo venkovní teploty?

chocholousek
hodnocení

Predpokladam, ze mam - na termostate mi ukazuje aj vonkajsiu teplotu

Pokud si vyhodnocuje vnitřní i venkovní teplotu, může být problém v nastavení priority ( nebo prostě v nastavení termostatu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]