Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava kameninového hrnce

Od: konvicka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

podařilo se mi rozbít,snad kameninový ( stáří cca 100 let), hrnec po babičce. Pokusila bych se slepit, ale nevím co použít?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Spíš než lepení bych hledala dráteníka - zkuste třeba lektory nějakých kurzů a pod.

Sdrátovaný hrnec dokonce může získat na ceně, protože to už je rarita, zbývá jen maličkost, sehnat šikovného dráteníka :)

Na cenu jsem ani nepomyslela (ono to drátování taky nebude za hubičku), ale pokud to je možné, měl by se ctít styl a materiál.

hodnocení

1x

Pokud materiál toho hrnce není nasákavý, tak epoxidové lepidlo je spolehlivé. Pokud je však materiál savý, což zjistíte tak, že na lom kápnete vodu a když se vsákne, tak čirý epoxid či jiná tekutá lepidla nelze použít, protože materiál lepidlo vsákne dovnitř a slepený spoj nebude pevný. Epoxid by se musel nastavit pigmentem, což už je práce pro někoho, kdo má s lepením zkušenosti. V takovém případě bych koupil lepidlo Mamut glue, což je hustá pasta a slepil to tím.

hodnocení

1x

Pokud chcete zachovat aspoň zbytek hystorické hodnoty hrnce, vyhněte se jakýmkoliv vteřinovým lepidlům a vyhledejte dráteníka (jestli ještě nějaký žije).

Jinak je vhodné dvousložkové epoxidové lepidlo, například " chs 1200" (spolkehlivě drží samozřejmě i na nasákavé keramice), akorát velmi dlouho tvrdne. Když to bude lepit dělat někdo, kdo s tím už má zkušenost, lepený spoj prakticky nepoznáte.

doplněno 26.01.22 18:09:

taadyoo - ...ale no tak! Vy jste zřejmě génius, který nikdy neudělal chybu. Místo rejpání radši poraďte něco rozumného.

ouuuuu hYstorické? to nééé*alene*

doplněno 26.01.22 18:09:

taadyoo - ...ale no tak! Vy jste zřejmě génius, který nikdy neudělal chybu. Místo rejpání radši poraďte něco rozumného.

nic takového netvrdím, tak klid. A pokud máte pocit, že na Vás útočím, tak zvedněte trošku hlavu, odpověď jsem tu psal jako první a budete se divit, ale zřejmě jste tak gééééénius, když jsme se shodli na epox.lepidlu*palec*

CHS 1200 je výborné lepidlo, ale nejsem si jist, že ho paní sežene v nějaké malé tubě, většinou se prodává v min. půlkilovkách. A že dobře slepí i savou keramiku sice může být pravda, ale je třeba ten spoj natírat tak dlouho, dokud se lepidlo vsakuje. Pokud natřete a hned slepíte např. pálenou hlínu, nemá slepený spoj příliš dobrou pevnost.

taadioo - Tak jo, nevšiml jsem si, že je první příspěvek od Vás. Jenže Vy navrhujete epoxidové vteřinové lepidlo (takové neznám), kdežto já jsem navrnul konkrétní, desítkami let osvědčené lepidlo. Nejrůznějších epoxidových lepidel dneska existuje spousta a ne každé je na to vhodné.

protože znám epox.lepidla i ze stavebnictví, a chtěl jsem to raději nějak přiblížit. :) nic víc, první co mě napadlo to přiblížit vteřinovému lepidlu :).. toť vše. :) já aby nešla pro 1kg butel*smich*

hodnocení

0x

:) zkuste epoxydove vteřinové lepidla
hornbach.cz/...

a podobné. :) Dříve se dalo udělat lepidlo z mouky a vody, kterým se lepilo, ale netuším jakou mělo sílu.

jinak výrobce UHU dělá i vteřinové na keramiku. UHU keramic myslím nebo tak nějak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]