Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení indukce a trouby

Od: art13® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

měl bych jeden dotaz.

Je možné zapojit indukci o výkonu 7,2kw a troubu o výkonu 3,5kw na jeden kabel? V případě, že ano, tak jaký kabel by byl vhodný?

Druhá možnost je připojit desku samostatně a troubu zapojit na zásuvku kde je připojená lednička .

Vše bude dělat elektrikář , ale zajímá mě jak je to reálné. Doma mám troubu, mikrovlnku a ledničku na jeden kabel a prý to není úplně ok a taky to zapojoval elektrikář .

Děkuji za případné vysvětlení .

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dolezite je, ci mate 3f pripojku.

hodnocení

Je tam 3x25A

asd1

Nejlíp na 3 fáze = kabel 5x2,5.

Ledničku na samostatný okruh.

Pokud to bude dělat elektrikář, tak předpokládám že ví co a jak použít (ne jak ten takyelektrikář kterej hodil všechno i s lednicí na jeden drát)

PS ty myslíš troubu samostatnou? TEchnicky to jde jak podle norem nevim.

hodnocení

TAk koukám, že tam mám připravený na desku 3x2,5

tm
hodnocení

0x
Ja teda vzdy zapojil troubu a indukci na samostatný jistič tuším 16A...

hodnocení

0x

Na indukciu potrebujete vacsinou 2 fazy, istene 16A. Na ruru staci jedna faza. Ak vam nevadi vypinanie spolocnym 3 x 16A isticom, potom postaci CYKY 5 x 2.5 (alebo 5 x 4) a v krabicke za spotrebicmi sa to zapoji (2 fazy indukcia, 1 rura). Top riesenie je samostatny kabel pre indukciu (5 x 2.5) aj ruru (3 x 2.5).

hodnocení

Takže špatně, mám přípravu 3x2,5 . Super

Ak by vam stacila len indukcia, ide to zapojit na jednu fazu na 3 x 2.5 a tie lepsie maju moznost v menu obmedzit celkovy prikon = nemozete potom varit na vsetkych plochach sucasne.

Co samozrejme neriesi problem, kam zapojit ruru ... chyba vam proste jeden kabel alebo ako pisete, nemate 5 zilovy.

hodnocení

0x

Dobrý den,

na 25 jistič, můžete hodit leda tak tu troubu. Na 25A můžete mít 5750W... Nevím kdo Vám dělal kabeláž, ale doporučuji si natáhnout ještě jeden 5ti žilový kabel. Lednici s ničím nezapojujte, protože správně, by měla lednice jít mimo chránič, aby v případě vybavení, kdy nebudete třeba doma, vám nepřestala chladit. Indukce by vám po zapojení šla jen třeba při vaření na jedné plotýnce, pak by to vybavilo, takže nadtím ani neuvažujte.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Nechám tedy natáhnout ještě 5x2,5. Musí být u indukce nějaká ochranná krabice nebo nějaký vypínač?

Klasicky uděláte ve zdi krabičku a místo zásuvky dejte toto: je to nejčistější řešení jak připojit indukci/troubu na 400V apod.

kvelektro.cz/...

kabel je poté přiveden do zdi přívodem ze spodu, a chycen klasicky do svorek. Bez nějakého provrtávání víčka apod. šíleností.

danecek*

Ty jsi (taadioo) buď sjetý nebo blbý. Raději své odpovědi smaž. Napřed odpovídáš na něco úplně jiného, tazatel jasně napsal, že má standardní 3f připojení, navíc už má jasno, bez dalšího kabelu sporák nemůže plnohodnotně používat. Pak mu poradíš, že vše vyřeší připojením nějaké svorkovnice na 1f kabel. I ten blábol o ledničce je tak o pětadvacet let zpět.

hodnocení

Super, díky moc .

danecek*

Svorkovnice, co ukázal taadioo, je sice pěkná, ale není nutná, na tebou natažený nový 3f kabel. Dá se to hezky profesionálně přepojit i ve standardní krabici. Elektrikář jistě bude znát.

@danecek : tazatel má 3x25 jistič... ale kabel má natažen 3x2,5 to je snad 3f připojení? To jste vzal kde? A ta svorkovnice, kterou tady drbete, je 5x2,5, tak mi vysvětlete, proč by tam měl připojit jen 1f kabel... A lednici nevidím důvod, proč by se nemohla dávat teďka mimo FI? Povídejte, rád si poslechnu vaše rady.

hodnocení

Takže tedy natáhnu raději nový kabel 5x2,5 a co dál . Použiju tu krabičku co jste poslal a musím dát ještě nějaký vypínač? V návodu není vůbec nic a pčijde mi, že to každej dělá jinak . Čekal bych, že postup bude jen jeden.

Když to zjednodušim. V rozvadeci máte 3x25A jistič jste psal. Takže si na 1x16A jistic,zapojíte ten kabel, který již máte ve zdi tedka a uděláte na konci zásuvku na 230v, do té klasicky zapojíte zástrčku od trouby, kterou máte na 230v. A pro indukci, natahnete kabel, 5x2,5, který v rozvadeci bude jistěn 3f jističem a ve zdi nakonci dáte klasicky instalační krabičku, a buď můžete použít ten kryt(přístrojovou vyvodku) co jsem vám posílal nebo si koupit jen víčko na krabičku a udělat do ní díru jak vám tu rádi jiní, každopádně do této krabičky zapojite indukci na 3f do svorek. Ta zadnej vypínač ani zástrčku nebo jak píšete nemá. Samozřejmě neřeším zapojení v rozvadeci pres chránič atd.. Stejně tohle vám asi bude dělat elektrikář.
danecek*

V normě se píše něco ve smyslu, že sporákový vypínač by měl být, je-li bytový rozvaděč dál, jak (tuším) 10 metrů od kuchyně. Což ale málokdy bývá. Čili je to spíš o preferencích uživatelů, spoustě lidi vadí trvalé svícení kontrolek, hodin atd. na sporáku. Takže je spíš lepší sporákový vypínač někde poblíž osadit, je spousta modelů vypínačů, které se můžou různě umístit, elektrikář jistě doporučí. Tam je vhodnější použít třetí fázi pro troubu a vypínat komplet, ale zase, každý si může připravit tak, jak mu vyhovuje.

A kde jste přišel na to, že tazatel bude mít sporák? Sporák měl a možná má vypínáč na zdi, protože se to tak dříve dělalo a mělo to svůj význam. Dneska je 90% trouba(vestavná) a na tom v pracovní desce vařič(indukce,keramika,plyn.) A to co jsem tu popsal, je dle mého běžný postup, jak se dneska řeší zásuvky (okruhy) v kuchyni, u takových spotřebičů.

hodnocení

Hoši díky za rady.Vyřešeno tak, že se natáhl nový kabel 5x2,5 .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]