Dobrý den,nemá náhodou někdo tento typ tep.čerpadla?Nebo ,kde bych zjistil nějaké recenze. Předem děkuji za info.Uvažuji o realizaci TČ a sbírám zkušenosti. Zadal jsem poptavku na AAApoptavka,chodí mi prodejci a dost se v názorech liší. Byl jsem se podívat na jednu realizaci a pak se dozvěděl ,že to je známý prodejce. Ale je na druhou stranu pravda,že ten prodejce snad není takový šmejd,aby doporučil kamarádovi něco špatného.
Je to 8kW tepelné čerpadlo, určené pouze pro podlahové vytápění. Máte vše řádně spočítané a navržené, nebo se spoléháte pouze na prodejce? doplněno 26.01.22 06:36: P.S. Při -15stC má toto TČ výkon 6,4kW
Jj,děkuji za info. Díval jsem se na jejich stranky.Tak jsem poděkoval prodejci,ze se poohlednu ji de.Mel jsem na prohlidce 4 prodejce a kazdy mi spocita jinou ztratu meho RD. Tak ,jak se jim to hodi. To je fakt divna doba.Smejdi chteji jen prodat a je jim jedno,jestli to je funkcni. To me odrazuje od koupi TČ. Kdyby to bylo 50000kc,tak OK( i to jsou peníze).Ale na dotaci asi nedosahnu,protože jsem při koupi plynového kotle,starý kotel na tuha paliva vyhodi.Zadal jsem o dotaci,ale skvela firma mi tuto dotaci nevyridila.Takze ted nevim,jak by se to dalo udelat,abych na nejakou dotaci dosahl.
Přesně tak, prodejce není od toho aby počítal tepelné ztráty objektu - a v drtivé většině to ani neumí či nemá podklady. Maximálně má nějakou tabulku, kde dle typu budovy vyjde TZ na kubík či podlahovou plochu. Kdo to naopak umí spočítak, tak to bude chtít zapalit. Tj je opravdu zřejmé, že prodejce tam "napasuje" co mu vyhovuje.
Pozadal jsem 2 prodejce tohoto TČ o energeticky stitek a uz se neozval ani jeden. Pak je zde typ BOR 12XB a ten stejny problem. TČ nad 100000 je prilis draha sranda.
106000kč .V tom je vše.Teda instalace, spuštění.Nejsem odborník na TČ ,ale nějaké základy jsem si načetl. W35 je podlahovka a tento typ čerpadla na radiátory není vůbec vhidný.To by na štítku museky být dvě hodnoty w35 a w55
Za ty penize... je to proste dacia. Jde o to aby byl system domysleny. Muze to byt i na radiatorech ale dostatecne velkych aby topna voda nepresahovala dejme tomu 40stupnu. Spis je lepsi sehnat nejake realizace a zjistit konkretne, jak to funguje. Osobne, pokud bych chtel na cerpadle usetrit, tak bych si poridil silnejsi o chlup. Ale neznam tepelne ztraty domu. Jinak dalsi reseni je priplatit tak 60-100tis a koupit neco sofistikovanejsiho. Jinak navstivte skupiny na fb Kote, tepelné cerpadla, Teplene cerpadla. Jsou tam lide, kteri mimo jine montuji i nordline, tak vam treba poradi.
jenda22
Nebo ubrat 50000 a koupit auto kamna na peletky. To bude nejspise nahrada plynu. Rozhodne ne drazsi TC. Budou opet zdrazovat elektrinu a to je konec TČ. Spoctete si porizeni do useku 10 let na mesice. To je palba mesicne. Plus naklady. Jak uvedl pan Cakl, TČ netopi levneji nez plyn. Zhruba podobne plus naklady na porizeni!
Je to tak. Da se jen spekulovat o tom, co vyjde provozne levneji, kdyz se ceny neustale meni.
jenda22
Samozřejmě, jenže pelety jsou domácí výroba. Teď poťápaný Putin ráno vstane zadkem vzhůru a vypne plyn. Už stačí to, že zásobníky pro zemní plyn hlupáci n Německu pronajali před časem ruském Gazpronu, který plánovaně tyto zásobníky nenaplnil. Vzápětí zavřeli stranu dodávky přes Jamal a navýšený zisk ihned převedli do armády. Dokonalé svinstvo. Plyn je tedy energie z odpisu, protože svůj nemáme a zbytek je ve hvězdách. Elektřinu nám seberou Němci a jsem víte kde...
Tedy vyhrává kotel na dřevo či jiný bordel. Je to naprosto fuk. EU nás cíleně likviduje a mrznout v domech, jak se před lety stalo Ukrajině zase díky Rusákům, určitě ne.
A plyn po vypršení fixace nejméně na dvojnásobek. To mi sdělili v EONu. S plynem tedy do budoucna končím a tepelné čerpadlo nemá finančně smysl za současné účinnosti. A do tohoto bordelu rodit děti je naprostá šílenost. Zatím netuší, jaká katastrofa přijde a to naprosto jistě.
Tohle je odpověď: Dobrý den ja vám nabídl 9,5 kW neboť pro tak velké domy stačí ale samozřejmně za mrazů je výkon nižší -ja s nim vytápění bungalov 380 m2 a v pohodě a když par dni v roce cca do5 dni tak čerpadlu pomáhá chvilkama Topna vložka 4kW ve zpatečce-je to ideální řešení jinak dodáváme TČ o výkonu 13,5 nebo pro starší velké dvoupodlažní kostky TČ 19,5 kW.ale výpočty tepelných ztrát beru jako přesný součet nepřesných čísel jak statistika.Je to třetí generace tohoto výrobku a vždy přinese hodně inovaci.proto vám nenabizim jiné značky i když mam na ně certifikaci-ja osobně musím výrobku věřit než jej někomu nabidnu-jsem s pozdravem
Tak to zkusím napsat ještě jedno..., neb opakování je matkou moudrosti.
Obchodní zástupce či montážní firma nepočítá tepelné ztráty objektu a neumí to (byť se snaží to zlehčovat - viz. "výpočty tepelných ztrát beru jako přesný součet nepřesných čísel jak statistika". Pokud máte podlahové topení (což bych dle typu uvažovaného TČ předpokládal), asi nebylo dělané bez projektu a bez výpočtu. Podívejte se tedy, co je uvedeno v projektu.
Chcete zaplatit za TČ mnoho desítek tisíc Kč a nezaplatíte za výpočet TZ pár jednotek tisíc Kč?
To že 9,5Kw není 9,5kW, ale 8...rep.6,4kW, to už jsem Vám psal výše.
Čím doma topí dealer dané značky, to pro Vás má nulovou výpovědní hodnotu...
Takže dle mne bych si koupil drahou hračku,která by nestihala,byla by extremně namáhána a defacto bych jel s vložkou,patronou ,jako elektrokotel.Pochopil jsem to dobře?Dost začínám přemýšlet,zda je to vůbec dobrá volba,jít do TČ.Bez dotace(pokud by to nešlo nějak udělat),to ztrácí smysl asi.
Spatne jste to formuloval. Pokud nekdo spatne vybere vykon ceepadla nebo ho nevhodne zapoji, pripadne obe varianty, tak vam z toho udela elektrokotel. Pokud bude vse jak ma byt, tak si uplne netroufam rict, s jakou ucinnosti dokazou pracovat. To chce vyzpovidat majitele. Tady jich moc asi nenajdete.
jenda22
Docela by mě zajímalo, proč neustále uvádíte nutnost přesných výpočtů pro TČ. TZ domu se dá naprosto přesně určit ze spotřeby současných energií. Když pro otop spotřebuj opakovaně při současných mrazech 8m3 plynu, vím přesně, kolik je tepelná ztráta. Tento potřebný výkon porovnám s údaji k nabízenému TČ při podobnách parametrech a není možné se seknout.
Však přesně na to se ptám. Tazatel ale neodpověděl. Jistě že se dají tyto potřebné údaje vypočítat i že současné spotřeby. Ale opět to má více souvislostí, protože že spotřeby nepoznám jak je dimenzovaná otopná soustava (na jaký spád) a jak dobře či špatně jsou dimenzovány výkony radiátorů v jednotlivých místnostech (a to také potom může být problém). Vše se dá udělat ideálně, dobře, blbě a nebo hodně blbě. Který postup daný soudruh zvolí, to je na každém soudruhovi.
Můžu přidat poznatek - sousedi mají tento typ, po 3 letech začal hučet takovým způsobem, že to je slyšet od oka 60 m daleko (je tu ticho) i k nám do domu - hluboké dunění. Dle souseda se to prostě "vyrachtalo"... na netu jsem našel víc stížností na tyhle čínská TČ (i tady v poradn)
Za mě bych TČ on-off jako je to Vámi zmiňované nebral, už jenom kvůli konstantnímu hluku. Dále není vhodné pro radiátory. Za kvalitní TČ si ovšem dost připlatíte.. doporučuju Vám fb skupinu Tepelná čerpadla. Tam najdete také dost informací přímo od majitelů.
Děkuji za názor. Ono je to těžké.Váš soused měl smůlu,nebo to je opravdu šrot.Nevím.Já mám BMW3 z roku 2018.Kupoval jsem to auto nové. Po 28000 km mi odešlo ložisko na předním kole.Je to vrak,nebo smůla? Nyní mám cca 130000km a vše ok.Není možné,aby jedno ložisko vydrzelo 28t km a další 3 130t km. Prostě vadný výrobek,nebo to nějak špatně sedlo. I mechanik se divil,že to je divné.Dle databáze oprav BMW,se toto stálo u nás 2 lidem Takže ty tecenze he těžko posuzovat. Ale k tomu TČ ,je pravda ,že cena elektřiny jde nahoru a diky EU asi dolů nepůjde,takže adi celé TČ nebudu řešit. Nevím jestli by se mi to zaplatilo. Ale i tak děkuji všem za názory
Mam toto cerpadlo do radiatoru, bez problemu funguje. TZ domu je 6kw, do radiatoru poustim 40C , cerpadlo natapi na 42. Takze vsichni kdo tady rikate ze neni vhodne do radiatoru tak se pletete. Spotreba za topnou sezonu je 4000-5000kwh. Dum vytapen na 23,5c.
Mam toto cerpadlo spojeno s drevoplynem 25kw a aku 2x 1000l a dobre sem udelal. Dreva je dost. Mam variantu split cerpadlo natapi pulku prvni aku. Mam v se zregulovano avystelovano tak aby me to vyhovovalo. Ale mate pravdu ze do starsiho domu nebo vetsi TZ by bylo cerpadlo nevhodne. Za cerpadlo sem dal 50 tis i se zapojenim. Takze je mi fuk zda ho odstavim a budi topit drevem. Mam i podruzne mereni kde presne vidim svou spotrebu. Me to funguje do radiatoru a jsem spokojen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.