Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve Výpočtovém listu (platby za byt, viz příloha) mají jednotlivé položky nějaké kódy, poznám podle toho, které položky nelze požadovat na nájemci? (jedná se o nějaké kódy z účetnictví např.?).
Ráda bych zjistila, na které položky nájemce určite nepřispívá - určitě to je "Fond oprav", zřejmě i "pojištění byty a komerční prostory", také "odměna orgánů". Co ještě dalšího prosím?
Mimo to bych se chtěla informovat - je to malý byt 42m2 vprostřed bytového domu. Byt obýván jedním nájemcem (nevím, proč je v dokumentu uvedeno "0") který se tváří, že položky jsou vyšší oproti srovnateným bytům (přitom zcela reflektují dosavadní výdaje). Máte někdo srovnání pro podobně veliký byt (42m2), s 1 obyvatelem a +- nastavené zálohy pro r. 2022? Moc byste mi pomohli, nájemce má evidentně pocit, že jinde by pořídil levněji. Bytovka se 2 výtahy a 9 patry, 20 let stará. Děkuji.
Tohle vypadá na rozpis nějaké správcovské firmy. Kódy pro váš vztah nemají žádný význam. Z rozpisu nevyplývá způsob účtování tepla a vody. Jestli je účtováno podle měřičů a nájemník to může ovlivnit, tak by bylo dobré mít teplo a vodu v nájemní smlouvě zvlášt. Jestli měřiče nemáte, tak to můžete zahrnout do nájemného a na vybírání a vyúčtování záloh se vykašlat. Jestli má nájemce pocit, že jinde by pořídil bydlení levněji, tak se s ním rychle rozlučte. Z nájmu je hrubý zisk sotva 4 % a to za žádné handrkování nestojí.
Ano, jde o rozpis správcovské firmy.
Teplo je měřeno na radiátorech, v měřiči je tekutina (digitální stupnici to nemá, netuším ani jak se hodnota odečítá, to dělá správce v celém domě 1x ročně a ještě jsem neřešila, zda by to přišel odečíst i mimo tento termín a kdo by spočítal odebranou hodnotu).
Vodoměry pro teplou a studenou vodu jsou osazeny.
Součástí ročního vyúčtování (kde jsou přesně ty položky z tabulky z přílohy) bývá krom cifry za roční nedoplatek (cca 11 tis. Kč za zmíněný byt - při tom 1 nájemci) 3 stránkový papír, kde vyplývá že jsou zohledněny i jiné parametry než vlastní odběry, např. poloha bytu v rámci domu, ztráty (to by mělo znamenat, že nesouhlasí stav vodoměrů sečtených po bytech a někde při vstupu do baráku) atd.
Máte pravdu s handrkujícím nájemcem.
Pokud ale nájemce bude mít ve smlouvě jen 1 souhrnnou položku (bez rozdělení na nájemné a služby) a spotřebované služby tedy nebude mít nijak zúčtovány, tak ho nebude nic nutit k běžné šetrnosti? Takže bude vesele točit teplou vodu půl dne atd. a nebudu mít na službách co protočil roční nedoplatek 11 tisíc, ale 111 tisíc a pak se vypaří
Po nájemci nemůžete požadovat nic víc než "nájem" za jednotku, kterou obývá a zálohy na energie, které si nemůže napsat na sebe např. vytápění a vodu. Stejně tak ho nezajímají tyhle Vaše rozpočty a výpočty, co vše vy musíte jako majitel bytu platit.Vy naopak do požadovaného nájmu měla byste zahrnout veškeré náklady, které s bytem máte viz. Vaše slavná tabulka. Pak už jen záleží na tom jestli to, co Vám v součtu vyjde, odpovídá požadovanému nájmu a někdo Vám to za to dá. Bohužel dneska je praxe taková, že ne.
Moje "slavná tabulka" ukazuje část výdajů s bytem. Jedná se o správcovskou firmou vypočítané položky, dle přechozí nebo předpokládané spotřeby. Můj nájemce hradí zálohy za služby a já jsem povinna mu předložit roční vyúčtování, nejpozději 4 měsíce od skončení zúčtovacího období. Dále se spolu musíme finančně vyrovnat, tzn. uhradit nedoplatek anebo vrátit přeplatek. Vzhledem k tomu, že "slavná tabulka" obsahuje směs různých položek, zeptala jsem se zde, které položky lze nájemníkovi vyúčtovat a které nikoli (tj. které jdou "za mnou"). To je celé. Nájemce je oprávněn vyžádat si podklady sloužící k vyúčtování, takže ho opravdu mohou zajímat - jak Vy to nazýváte - moje rozpočty a výpočty.
Samozřejmě s bytem souvisí i další výdaje, které přiložená tabulka vůbec nezohledňuje - například platby dodavateli elektrické energie, platby dodavateli plynu nebo platby dodavateli internetového připojení.
Ale já vím co to je a k čemu to máte. Já to dělám taky. Ale jak jsem psal. Nájemníkovi jsou Vaše výdaje a tabulky putna. Nájemce má dohodnutý "nájem" což je jedna položka co platí a energie, které si nemůže napsat na sebe přímo. Voda a teplo. Takže vyjma rozúčtování tepla v vody, ke kterému musíte mít od správce přílohu jak se k těm částkám došlo, a které mu předložíte 1:1 (pokud nemáte domluvenou nějakou přirážku), neukazujete nic.
A položka nájem by měl reflektovat dohodu mezi nájemcem a nájemníkem, kdy cena nájmu by měla být obvyklá v místě a čase s ohledem na to co nájemce je ochoten za jednotku zaplatit. Velikost bytu, vybavení, stav atd.
V praxi to však funguje tak, že pronajímatel vezme všechny ty položky tady z toho vyúčotování co mu každý rok předkládá správce, sečte si je, k tomu připočte výdaje za hypotéku, kterou na byt má a na to si ještě přirazí x tis jako "zisk", aby z toho taky něco měl a pak nám tu vychází požadované nájmy v řádech desetitisíců. V lepším případě ten nájem požaduje bez "zisku", aby mu nájemce platit "hypotéku.
Takže asi tak...
Otázku na daň z příjmu jsem dala do Společnost -> Finance, což mi přišlo logické.
Teď jsme ale rubrice v Bydlení obecně, jelikož jsem se zde narazila na několik diskusí ohledně záloh, správy apod. neb tuto problematiku řeší správcovské firmy (nikoliv daňoví poradci, jako tu moji otázku předchozí).
Každopádně věřím a doufám, že časem nebudu přispívat do zdejšího vlákna "nájemce neplatí"...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.