Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem bytu - výpočtový list (zálohy), které položky nejdou za nájemníkem

Od: hs* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
ve Výpočtovém listu (platby za byt, viz příloha) mají jednotlivé položky nějaké kódy, poznám podle toho, které položky nelze požadovat na nájemci? (jedná se o nějaké kódy z účetnictví např.?).
Ráda bych zjistila, na které položky nájemce určite nepřispívá - určitě to je "Fond oprav", zřejmě i "pojištění byty a komerční prostory", také "odměna orgánů". Co ještě dalšího prosím?
Mimo to bych se chtěla informovat - je to malý byt 42m2 vprostřed bytového domu. Byt obýván jedním nájemcem (nevím, proč je v dokumentu uvedeno "0") který se tváří, že položky jsou vyšší oproti srovnateným bytům (přitom zcela reflektují dosavadní výdaje). Máte někdo srovnání pro podobně veliký byt (42m2), s 1 obyvatelem a +- nastavené zálohy pro r. 2022? Moc byste mi pomohli, nájemce má evidentně pocit, že jinde by pořídil levněji. Bytovka se 2 výtahy a 9 patry, 20 let stará. Děkuji.

Pronájem bytu - výpočtový list (zálohy), které položky nejdou za nájemníkem

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tohle vypadá na rozpis nějaké správcovské firmy. Kódy pro váš vztah nemají žádný význam. Z rozpisu nevyplývá způsob účtování tepla a vody. Jestli je účtováno podle měřičů a nájemník to může ovlivnit, tak by bylo dobré mít teplo a vodu v nájemní smlouvě zvlášt. Jestli měřiče nemáte, tak to můžete zahrnout do nájemného a na vybírání a vyúčtování záloh se vykašlat. Jestli má nájemce pocit, že jinde by pořídil bydlení levněji, tak se s ním rychle rozlučte. Z nájmu je hrubý zisk sotva 4 % a to za žádné handrkování nestojí.

hs*
hodnocení

Ano, jde o rozpis správcovské firmy.
Teplo je měřeno na radiátorech, v měřiči je tekutina (digitální stupnici to nemá, netuším ani jak se hodnota odečítá, to dělá správce v celém domě 1x ročně a ještě jsem neřešila, zda by to přišel odečíst i mimo tento termín a kdo by spočítal odebranou hodnotu).
Vodoměry pro teplou a studenou vodu jsou osazeny.
Součástí ročního vyúčtování (kde jsou přesně ty položky z tabulky z přílohy) bývá krom cifry za roční nedoplatek (cca 11 tis. Kč za zmíněný byt - při tom 1 nájemci) 3 stránkový papír, kde vyplývá že jsou zohledněny i jiné parametry než vlastní odběry, např. poloha bytu v rámci domu, ztráty (to by mělo znamenat, že nesouhlasí stav vodoměrů sečtených po bytech a někde při vstupu do baráku) atd.
Máte pravdu s handrkujícím nájemcem.
Pokud ale nájemce bude mít ve smlouvě jen 1 souhrnnou položku (bez rozdělení na nájemné a služby) a spotřebované služby tedy nebude mít nijak zúčtovány, tak ho nebude nic nutit k běžné šetrnosti? Takže bude vesele točit teplou vodu půl dne atd. a nebudu mít na službách co protočil roční nedoplatek 11 tisíc, ale 111 tisíc a pak se vypaří :)

hodnocení

2x

do nájmu zařadte 1,2,3,4,5,6,22,taktéž ohlásit při odečtu jednu osobu,změní se rozúčtování služeb,při vyúčtování si to dopočítáte*klik*

hs*
hodnocení

Velice Vám děkuji za konkrétní položky i za návrh dalšího postupu.*palec*

ješte při začátku a konci nájmu se dělá odečet měřídel,je to pak odděleno co spotřeboval.,v konečném vyúčtování.

krtek6
hodnocení

2x

Po nájemci nemůžete požadovat nic víc než "nájem" za jednotku, kterou obývá a zálohy na energie, které si nemůže napsat na sebe např. vytápění a vodu. Stejně tak ho nezajímají tyhle Vaše rozpočty a výpočty, co vše vy musíte jako majitel bytu platit.Vy naopak do požadovaného nájmu měla byste zahrnout veškeré náklady, které s bytem máte viz. Vaše slavná tabulka. Pak už jen záleží na tom jestli to, co Vám v součtu vyjde, odpovídá požadovanému nájmu a někdo Vám to za to dá. Bohužel dneska je praxe taková, že ne.

hs*
hodnocení

Moje "slavná tabulka" ukazuje část výdajů s bytem. Jedná se o správcovskou firmou vypočítané položky, dle přechozí nebo předpokládané spotřeby. Můj nájemce hradí zálohy za služby a já jsem povinna mu předložit roční vyúčtování, nejpozději 4 měsíce od skončení zúčtovacího období. Dále se spolu musíme finančně vyrovnat, tzn. uhradit nedoplatek anebo vrátit přeplatek. Vzhledem k tomu, že "slavná tabulka" obsahuje směs různých položek, zeptala jsem se zde, které položky lze nájemníkovi vyúčtovat a které nikoli (tj. které jdou "za mnou"). To je celé. Nájemce je oprávněn vyžádat si podklady sloužící k vyúčtování, takže ho opravdu mohou zajímat - jak Vy to nazýváte - moje rozpočty a výpočty.
Samozřejmě s bytem souvisí i další výdaje, které přiložená tabulka vůbec nezohledňuje - například platby dodavateli elektrické energie, platby dodavateli plynu nebo platby dodavateli internetového připojení.

krtek6

Ale já vím co to je a k čemu to máte. Já to dělám taky. Ale jak jsem psal. Nájemníkovi jsou Vaše výdaje a tabulky putna. Nájemce má dohodnutý "nájem" což je jedna položka co platí a energie, které si nemůže napsat na sebe přímo. Voda a teplo. Takže vyjma rozúčtování tepla v vody, ke kterému musíte mít od správce přílohu jak se k těm částkám došlo, a které mu předložíte 1:1 (pokud nemáte domluvenou nějakou přirážku), neukazujete nic.

A položka nájem by měl reflektovat dohodu mezi nájemcem a nájemníkem, kdy cena nájmu by měla být obvyklá v místě a čase s ohledem na to co nájemce je ochoten za jednotku zaplatit. Velikost bytu, vybavení, stav atd.

V praxi to však funguje tak, že pronajímatel vezme všechny ty položky tady z toho vyúčotování co mu každý rok předkládá správce, sečte si je, k tomu připočte výdaje za hypotéku, kterou na byt má a na to si ještě přirazí x tis jako "zisk", aby z toho taky něco měl a pak nám tu vychází požadované nájmy v řádech desetitisíců. V lepším případě ten nájem požaduje bez "zisku", aby mu nájemce platit "hypotéku.

Takže asi tak...

joudic*
hodnocení

0x
a to budete kazdy dotaz k jednomu tematu pokladat zvlast?
hs*
hodnocení

Děkuji za políček. Zálohy za zúčtovatelné služby nějak souvisí s daní z příjmu?

joudic*
v ramci poradny ano :) je to jen rozvity dotaz v ramci stejneho tematu, jinak bych mohl zalozit 8 vlaken, jedno na rost podlahy, druhe na krocej, treti na zatepleni, ctvrte na plovoucku atd :)
hs*
hodnocení

Otázku na daň z příjmu jsem dala do Společnost -> Finance, což mi přišlo logické.
Teď jsme ale rubrice v Bydlení obecně, jelikož jsem se zde narazila na několik diskusí ohledně záloh, správy apod. neb tuto problematiku řeší správcovské firmy (nikoliv daňoví poradci, jako tu moji otázku předchozí).
Každopádně věřím a doufám, že časem nebudu přispívat do zdejšího vlákna "nájemce neplatí"...*zima*

joudic*
no to se prave klidne muze stat :-D ja mam naivni predstavu, ze tady nacpu rodinku, at si tu dela co chce, a casem teoreticky barak odkoupi, zatimco okolo me budou behat sikmooke deti, ale je mi jasny, jak to dopadne *vtip* tak uvidime :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]