Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych prosím zase jednou poradit. Mám tlumiče na auto (přemýšlel jsem nad rubrikou jestli auto nebo kutilství) a problém mám s horním uložením.
Minulý rok jsem měnil na autě přední tlumiče a utažení matice byl dost problém kvůli specifickému tvaru. Není to na běžný ořech z gola sady a to ani vnitřní. Je podlouhlý. Na netu jsem našel sadu kde by z toho mohlo sedět, ale sada stojí od tří tisíc výš a já bych potřeboval jen jeden, ale to jsem samostatně nenašel respektive našel, ale dělají to jen jako takovou verzi klasického klíče a to tam vážně nedám. Problém kromě tvaru je totiž i v uložení kdy matice stahující uložení k tlumiči a pružině je dost utopená. Při výměně předních tlumičů a povolení jsem to řešil tak, že jsem vzal sikovky a pořádně na ně zatlačil. Při povolování a vyhazování starých tlumičů to nevadilo. Při utahování jsem to utáhl co to šlo běžnou ráčnou a pak jsem na ten vršek zkusil nabouchat z malé goly oříšek devítku. Při utahování stejně prasknul. Ořech osmička je malý, desítka velký a devítku jen po přesvědčování kladivem trochu.
Jak by jste problém řešili vy? Když pominu koupi sady za trojku. Napadlo mě zkusit ten patvar zbrousit aby tam šel normálně nasadit ořech osm nebo devět to je asi takové nejlevnější řešení, ale nevím jak moc je ta pístnicová tyč tlumiče na tom konci tvrdá.
Nikde nevidím tu matici, na kterou budeš potřebovat nejspíš očkový zahnutý klíč. Píst tlumiče se jen drží normálním otevřeným klíčem, aby se při utahování matice neprotáčel. Při použití nového tlumiče a nové matice (pokud jsi obojí již mírně neponičil) není utažení tlumiče žádný problém.
máme zjevně každý jiné zkušenosti. Jak jsem psal minulý rok jsem měnil přední a letos chci i zadní takže zkušenosti s tím už z konkrétního auta mám. Bez toho abych na jak píšeš ty píst tlumiče kladivem nenarval oříšek devítku pak prodloužení a pak malou ráčnu s tím, že na tu matici jsem dal prodloužený ořech na půlkovou ráčnu a pak utahoval klíčem (ořech má na to hrany) bych to neutáhl na pevno. A matice i tlumič samozřejmě oboje nové.
Mimochodem šikovný, že jsi si všiml chybějící matice na pístnici. A i pružina není všiml sis?
Že jsi to dělal jako prase neznamená že to nejde jinak..
Mmch. co to je za plečku? Normální pístnice tam má inbus hlavu... A když byl výrobce lama tak tam řízni drážku pro šroubovák, stačí 2mm hluboká.
Že na fotce neni matice ví snad každej kdo někdy měnil tlumič
asd1...Feldy a Favoriti to mají všichni. Ať už Sachs nebo Ateso. Možná Monroe má opačnej torx nebo inbus.
Co ovšem nemají, tak blbou misku uložení, aby jsi se tam nedostal klíči.
Otázka asd kdo je větší mamlas jestli idioti co jen blbě kecají a jaksi admin zde najednou neumí mazat nesmyslné odpovědi nebo ty
Teda hoši vy máte zablokované asi obrázky. Bych chtěl vidět jak tu matici utahujete běžným otevřeným klíčem, který tam nelze ani normálně dostat. Jen ráčnu s ořechem. A co jsem viděl videa s výměnou tlumičů tak vždy si drží i tu pístnici. Na pístnici mají správný nástavec a ráčnu to prostrčené skrz ořech, kterým utahují tu matici a buď je ten ořech utahující matici na průchozí ráčnu nebo na tento ořech dají otevřený klíč.
Trubkový klíč a do pístnice drážku pro šroubovák.. Příp. kulatina a do ní drážka pro pístnici a ořechem točit zvenku (delší ořech a točit sikovkama (chytit přes gumu) příp. do něj vybrousit plošky pro klíč...
A může to jít utáhnout i bez přidržení. Nebo si pístnici přidržovat rukou zespoda, příp. přes gumu sikovkama (pístnici neodřít!)
Utahovák je taky řešení, jen moc netrefí moment...
Midto sikovek pistnici upni prez hlinikove nebo medene podlozky.
A nebo si vyrobit forichtung na miru.
V 99% případů se matice povoluje vzduchovým rázovým utahovákem a ořechem Gola. Utahovák z Lidlu funguje stejně dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.