Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkcni ohrivac vody OKCV 200

Od: jan321 odpovědí: 9 změna:

Dobry den,

prestala nam jit z kombinovaneho ohrivace vody OKCV 200 s cirkulaci (r.v. 2000) jit tepla voda. Pokusim se popsat problem a dodat dostatek informaci. Omluvte pripadne nedostatky - nejedna se o muj obor a doposud jsem koukal na ustredni topeni...

a) Otopna soustava

Kotel - plynovy KP 18 ZE

Ohrivac vody - OKCV 200 s cirkulaci - napojeny na otopnou soustavu (instalace horizontalni)

Obehove cerpadlo - Grundfos UPS 25-40 180

Expanzni nadoba - Expanzomat (r.v. 06/06) - uzavrena

b) Mozny zdroj problemu

- Z duvodu uniku vody na privodnim potrubi v nasi ulici bylo nutne vodu v ulici uzavrit a provest opravu (havarijni sluzba). Po spusteni vody, byly privodni trubky v byte, pri odpousteni vody, zavzdusnene a sla z nich znecistena voda (kal, pevne necistoty - "pisek", "rez". Jak z teple, tak ze studene. Moje obavy byly, ze se tyto necistoty dostanou do otopne soustavy a zpusobi problem. Nevim jestli se jednalo o necistoty z vnitrnich rozvodu, nebo i z privodu studene vody do baraku.

c) Aktualni stav

Kotel funguje - do otopne soustavy dodava vodu (70st).

Teplota vody, ktera jde z Ohrivace vody (v byte) je aktualne 25 °C. Studena voda 8.5 °C (+/- 5 °C - oboje mereno v byte, a klesa. Predpokladam, ze je duvodem fakt, ze pred odstavenim vody byla voda nahrata a nyni uz se redi pouze studenou privodni vodou.

Trubky napojene na ohrivac vody (viz priloha 20220124_193107x) - Privedena studena voda na "odpoustecim kohoutu" tece (c. na obr 4). Trubka umistena na spodni casti ohrivace je velmi vlazna (c. na obr 3). Dve horni trubky - 1. je horka, 2. je mirne vlazna.

d) Doplnujici informace

V baraku jsou dve bytove jednotky, ktere maji stejnym zpusobem resenu otopnou soustavu (kotel, ohrivac, ...). Druha bytova jednotka ma stale teplou vodu, ale je aktualne vytapena na nizsi teplotu, nez-li postizena jednotka.

Pro porovnani mam informace z tlakomeru obou kotlu (umisteny na vystupu z kotle). Druha bytova jednotka dosahuje tlaku max 150kPa, postizena 250kPa.

------

Mohlo dojit k zaneseni trubky (c. na obr 1), ktera je dle meho nazoru privodem teple vody z kotle. Nasledkem cehoz doslo k zvyseni tlaku v obehove soustave, protoze touto trubkou neproteka dostatecne mnozstvi vody?

Mel by nekdo prosim nejaky napad, ktery bych mohl realizovat, pred tim, nez zavolam opravare? Pripadne na co se pripravit?

Predem dekuji.

P.S.: zatim jsem nezkousel pustit ohrev vody pomoci topne spiraly.

Nefunkcni ohrivac vody OKCV 200

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkuste si zopáknout fyziku a pozvat někoho,kdo tomu rozumí..

podle složitého popisu a fotek tipuju,že někdo neodborně vrtal do "postiženého systému" . . V prvé řadě bych zkontroloval správnost nastavení VŠECH uzavíracích armatur na trase. Pak bych odvzdušnil topný okruh bojleru .

mimochodem - elektrický ohřev funguje? Jaká je teplota vody v bijleru? Jaký je tlak teplá/studené vody v bytě?Měl by být stejný

hodnocení

0x
Ohřívaná voda protéká 4 a z bojleru odtéká 2.Topna voda z kotle 1 a vrací se do kotle 3. To, ze 1 je horka je v poradku, ale špatně je, ze 3 vracecka do kotle je pouze vlažná. Ta by měla být dost teplá - 40-50°C. Vzhledem k tomu, ze teplo JE přivedeno, ale voda v bojleru se neohřívá tak je přivedeno málo tepla- tj je zde MALÝ prutok topne vody, nebo skoro žádný. Je možné, ze horká voda v trubce 1 tam "doputuje" pouze samotihou. Zkuste zkontrolovat zdali funguje čerpadlo okruhu ohřevu TUV ev jestli není přivřený na tomto okruhu nějaký ventil. Před čerpadlem okruhu topné vody do bojleru je filtr? Zkusit jej vyčistit. Další co bych zkusil je privřit ventil na okruhu topné vody do bojleru. Mělo by být slyšet jak se škrtí voda / voda začne šumět/. Pokud ne je to opět potvrzení, ze voda neproudí nebo velmi málo. Zkusil bych ještě zvysit otacky tohoto čerpadla a ještě bych zkusil následující - prudce zavřít a poté prudce otevřít ventil na topné vodě zdali tam není nějaký bordel který by se "proštouchl". To, ze se prováděly opravy na vodovodním řadu by bylo videt na okruhu TUV, např slabý prutok, špatný prenos tepla vymenikem, tj vysoká teplota na vystupu 3 /topna voda pres vnitřní kal nepředá teplo do TUV- teplá uzitkova voda/ a jak horká vstoupila do vymeniku, tak stejně horká jej opustí.

jan321
hodnocení

2 ivanhorseman®

Moc dekuji za reakci. Predesilam, ze nikdo od stavu A (funguje) do stavu B (nefunguje - dnesni den) s nicim nemanipuloval - veskere ventily, nastaveni teplot aj. jsou beze zmeny. Neodvazuji se na otopnou soustavu byt jen krive podivat, natoz s ni manipulovat. Nechci riskovat, ze se pripadna packa utrhne, nebo nepujde vratit zpet...

Pokusim se reagovat.

" Ohřívaná voda protéká 4 a z bojleru odtéká 2.Topna voda z kotle 1 a vrací se do kotle 3."

- Dospel jsem ke stejnemu vyznamu jedn. trubek.

" Vzhledem k tomu, ze teplo JE přivedeno, ale voda v bojleru se neohřívá tak je přivedeno málo tepla- tj je zde MALÝ prutok topne vody, nebo skoro žádný. Je možné, ze horká voda v trubce 1 tam "doputuje"pouze samotihou. Zkuste zkontrolovat zdali funguje čerpadlo okruhu ohřevu TUV ev jestli není přivřený na tomto okruhu nějaký ventil."

- Souhlasi - z nejakeho duvodu maly prutok. Jednou z moznosti je i cerpadlo. Cerpadlo (viz priloha 20220124_181613x) - nejsem schopen zmerit prikon, kontrolka aktualniho nastaveni / behu neni pritomna (nevsiml jsem si ji). Poslechem ani pohmatem (vibrace) nic nepozoruji (ani na jednom z cerpadel, vcetne druheho bytu). Jedine, jak jsem schopen vyhodnotit "funkcnost"je, dodavka tepla do bytove jednotky (te resene - bez teple vody). Jeden z problemu /...- resena jednotka ma topeny ve vysce cca 6.2m... To je ovsem stale pritomny problem, ktery ovsem pripadne necistoty mohly prohloubit. Nejaky lepsi napad, jak funkcnost diagnostikovat?

" Před čerpadlem okruhu topné vody do bojleru je filtr?"

- Nejsem si vedom - pri prohlidce jsem si nevsiml.

" Další co bych zkusil je privřit ventil na okruhu topné vody do bojleru. Mělo by být slyšet jak se škrtí voda / voda začne šumět/. Pokud ne je to opět potvrzení, ze voda neproudí nebo velmi málo."

- Tedy na privodu c 1. - souhlasi?

" Zkusil bych ještě zvysit otacky tohoto čerpadla"

- Viz poznamka k cerpadlu a prilozeny obrazek. K pravdepobnemu problemu s max vytlakem usuzuji, ze je cerpadlo nastavene na max vykon (ktery by dle spec. mel byt i tak nedostatecny). Nejsem schopen urcit v jakem stavu nastaveni aktualne cerpadlo je. Jsem schopen odpozorovat, ze pro druhy byt je nastaveno jinak. Odhaduji, ze na nizsi vykon, protoze druha bytova jednotka je nize polozena.

" prudce zavřít a poté prudce otevřít ventil na topné vodě zdali tam není nějaký bordel který by se "proštouchl".
- Myslite ventily 1 a 2 umistene pod a nad cerpadlem (viz priloha 20220124_181613x)?

" To, ze se prováděly opravy na vodovodním řadu by bylo videt na okruhu TUV, např slabý prutok, špatný prenos tepla vymenikem, tj vysoká teplota na vystupu 3 /topna voda pres vnitřní kal nepředá teplo do TUV- teplá uzitkova voda/ a jak horká vstoupila do vymeniku, tak stejně horká jej opustí."

- Pokusim se nad tim zamyslet - ted mi to aktualne hlava nebere, ale urcite bude chyba na me strane - uz je dost pozde.

Na privodni trubce 1 z kotle je zarizeni, kterym v minulosti musela uchazet voda (detail viz obr 20220124_183334x). Soudim podle usazenin a narezle stope na plasti ohrivace. Jedna se o automaticke upousteni tlaku na teto trubce, nebo manualni? K cemu to slouzi?

Pozorovani - cca za 7h od doby co jsem problem zacal resit stoup tlak z 235 kPa na 270kPa. Doufam, ze ten system ma nejakou pojistku proti pretlakovani, protoze pokud je stejny tlak i smerem do exp nadoby, tak ta je dimensovana na 300kPa.

Nefunkcni ohrivac vody OKCV 200 #2
Nefunkcni ohrivac vody OKCV 200 #3

To je automatický odvzdušňovací ventil. Vypadá, že je vadný. Správně má být uzavírací kolečko povolené o jednu otáčku a z ventilu nesmí téct voda. Než někoho budete volat, tak ho vyměňte.

jan321
hodnocení

Par novinek. Voda uz se nahriva, vytokova trubka 3 je jiz tepla. Provedl jsem povoleni uzaviraciho kolecka na automatickem odvzdusnovani (timto dekuji @hlada®;). Vzduch unikal kratkou chvili a velmi pozvolna. Oproti zavzdusnenemu topeni hodne slabe. Nasledne zacala stoupat teplota vody v ohrivaci.Vyzkousel jsem o par stupnu pohnout ventily u trubky 1 a 2. Me obavy se potvrdily - okolo ventilu se zacala objevovat voda. Radeji jsem tedy nepokracoval dal. Nejspis bude ventily potreba bud vymenit, nebo vycistit od vodniho kamene a pretesnit.Volal jsem dnes na Drazice - vyrobce ohrivace. Se sdilnym a ochotnym servisakem jsme dospeli k tomu, ze by mohl byt narust tlaku na otopne soustave zpusoben proreznutim steny mezi ohrivanou nadrzi a "ohrivajicim plaste", do ktereho proudi (pravdepodobne pro odvzdusneni neproudila) voda z otopne soustavy - kotle. Porovnanim tlaku (250 kPa) na studene vode vedouci do ohrivace a 250 kPa (+/- 20kPa) na otopne soustave by tomu napovidalo. Navic Tlak na otopne soustave klesa v pripade, ze se v bytove jednotce odpousti voda. Oprava tohoto poskozeni se neprovadi, je potreba vymenit cely ohrivac.Mam kontakt na topenare, ktery se timto systemem jiz v minulosti zabyval, uvidim, kdy se mi ho podari kontaktovat a co na to rekne on.Shrnuti - pri hledani problemu s netekouci vodou jsem objevil problem, ktery mohl byt pritomny jiz delsi dobu.Zatim velmi dekuji za cas a reakci @ivanhorseman®, @hlada® .Pokud budu mit nejake dalsi info, pokusim se prihodit - treba se nekomu bude hodit.
asd1

Ano sedí to na děravej výměník, při odstávce (pokles tlaku) se topný okruh zavzdušnil proto to nejelo. Ten bazmek nahoře co tekl je automatický odvzdušňovák, zavřený je vyřazený proto se to neodvzdušnilo samo ale až po ručním otevření. Je v háji takže dej nový (a automaty takhle tečou často, praktičtější je klasický..)

Pokud vynecháš topenáře, boiler vezmeš z e-shopu a sám přehodíš tak to vyjde na polovinu. Starej do šrotu, může vážit víc než novej (plnej bordelu), ale dva chlapi nemaj problém.. Pokud vezmeš stejnej tak je to jen přepojit trubky (nový těsnění).

asd1

Ventily - obvykle teče ucpávka bývá tam jen O-kroužek, někdy jde vyměnit někdy ne, pak se musí vyměnit celý ventil..

@asd1

Rady sice hezké, ale taky se může stát že se dotyčný pěkně projde a pak vám poděkuje ...

Když pominu technickou stránku a zákeřnost výrobců, kdy po demntáži bojleru zjistí že nový tam nenapasuje, přes variantu že má otevřený nějaký ventil mezi vodou a topením a konče tím že s bojlerem ho v 90% případů z kovošrotu vyhodí - patří na separák ...

asd1

Kdo neriskuje nevyhraje ;)

Jasně že z toho nejdřív musíš sundat izolaci, rozdělat přírubu, nahrubo to vyčistit od sr. a do šrotu až pak. Nic složitýho to neni, stačí nebýt líná citlivka... Nebo oželíš pětikilo, dáš to na sběrňák nebo odešleš do obchodu na zpětný odběr...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]