Dobrý den, již jsem tady již kdysi řešil plesnivé vnitřní rohy kolem oken. Teď mě napadá čím to je. Když jsem otevřel okno, všimnul jsem si škvíry (mezery) mezi plastovým rohem parapetu a omítkou. Jak nám zateplovali panelový dům, nejspíš něco udělali špatně nebo materiál pracuje a udělala se tam škvíra viz.fotka. Je to možná příčina plesnivění vnitřních rohů oken v bytě, že vám zatéká? Děkuji
Zatékat nemusí (může, ale to by asi vypadalo jinak). Ta škvíra je v podstatě tepelný most. Stačí, když tam potáhne studený vzduch, který bude ochlazovat okolí škvíry a bude se tam srážet vzdušná vlhkost. Každopádně je tam něco špatně a měla by to řešit firma, která to odflákla. Ovšem jak jí k tomu donutíte netuším .
Tomu odpovídá rosný bod 12,1°C. Máte možnost změřit ten povrch? Ta vlhkost vzduchu byla maximální nebo může být během noci vyšší? Ta naměřená hodnota není špatná.
makk
12°C povrchová tam klidně může být. Ono hlavní příčinou asi bude, že tam máte dost vlhko (55% v zimě je hodně) a nic moc teplo. Chyba bude v tom, že moc šetříte, víc topte a víc větrejte.
Nevím, jak je u vás, ale já tu teď mám 4,5°C a 95%RH (venku). když tentýž vzduch ohřeju na 21°C, bude mít 32%RH. A vy máte 55%. To znamená jediné, máte tam vzduch velmi vzdálený čerstvému.
V našem nezatepleném paneláku (teda - je to sendvič s asi 8 cm polystyrenu, je-li tam ještě) venku 4°C, skoro vichřice, neosluněná strana (SV) vnitřní teplota 21°C, stěna 18,8°C.
Pro změnu - já vlhkost zvyšuji - denně odpařím pomocí dvou zvlhčovačů 8 až 10 litrů. A na 50% se dostanu jen výjimečně.
Špatně osazené okno a parapet. Možná by pomohlo to lépe vypěnit okolo rámu a pod parapetem. Taky může být ztvrdlé těsnění v rohu křídla a okno profukuje a ochlazuje okolí.
Ale ta fotka celkem dost zkresluje. Vnější parapet má určitě spád a tedy má spád i ta plastová koncovka nasazená na bočnice parapetu.
Můžeš vzít silikon a spáru zamáznout.
Ale pokud by tam tudy tekla voda, tak by tam musel být pořádný flek protože voda poteče hlavně směrem dolů.
Je možné, že se tam dostává vlhkost a zeď v rohu okna promrzne. Pak se ti toto studené místo dostane dovnitř místnosti a začne se ti tam srážet vzdušná vlhkost.
Zkus taky častěji tu místnost větrat.
Pokud máš možnost, tak bezkontaktním teploměrem změř povrchovou teplotu zdí kolem okna a jinde v místnosti.
jenda22
Opet skvela rada: vice vetrat... To vyhodili penize za zatepleni, kdyz budou vice vetrat. Jak takovou hloupost muzete napsat?
spu
Ano, víc větrat a topit. Jinak se tam bude srážet vlkost pořád. jendo22
Hluposti pise pan Jenda uz dlho. Pricina plesni vnutri je vzdy len jedna : prilis velka vlhkost, ktora sa zraza na studenom povrchu. Riesenim je vlhkost znizit, jedna z ciest je vetrat. Druha cesta je zvysit teplotu vnutri, aby sa chladne povrchy ohriali nad rosny bod.
To zateplení máme asi už třetím rokem, to už asi nevyreklamujeme. Teplotu můžu změřit bezkontaktním teploměrem co ukáže, ale vypadá to, že se tam sráží voda a vlhkost. Na balkonovém okně a dveřích, kde je to kryté lodžií to není. Silikonový průhledný tmel na zadělání mám, ale je vhodný i UV? Přes léto tam svítí slunce a esteticky už to asi pěkně vypadat nebude.
re4zon
Na uv je vhodny pu tmel. Kupte sedy, ten nebude na te koncovce parapetu moc videt, kdyz ho tam nedate kilo. A idealne si pujcte termokameru, nekde se da i zdarma, tim to uvidite mnohem lip nez nepresnym teplomerem.
V první řadě bych rohy napustil protiplísňovým přípravkem na bázi kvarterních amoniových solí. Jako každý organismus potřebuje plíseň pro život žrádlo, pokud mu ho otrávíte, tak zmizí a minimálně dva tři roky se tam neobjeví. Pak bude třeba vyřešit, aby rohy oken nevlhly.
Dobrý den, dostal jsem se k tomu až dnes a změřil teploty. Venku máme 8°C, uvnitř bytu 21.3°C, vlhkost 52%. Místo ve kterém je plíseň uvnitř bytu má 19.1°C a okolní stěny o pár čísel výše 20.0°C. Čím ta plíseň vzniká? Je něco patrného vidět z těchto naměřených hodnot teplot? Děkuji
Už jednou ti tady psali, že máš změřit povrchovou teplotu zdi v místě, kde se plíseň objevuje.
To neznamená postavit tam teploměr a po pár hodinách přečíst teplotu.
Pokud bys tam měl teplotu stěny kolem 20°C, tak se na ní nevytvoří plíseň.
Musíš si sehnat nebo půjčit teploměr, který namíříš na místo a ihned ti to ukáže teplotu toho místa.
Většinou je v rozích teplota mezi 8°C až 12°C a na tomto místě s nízkou teplotou se potom vysráží vzdušná vlhkost. Následně se vlhkost vsákne do zdi, zhorší její tepelné vlastnosti a ještě k tomu začnou růst plísně.
Musi to byt bezkontaktny infra teplomer, ani prilozenie nejakeho senzora na kabliku na stenu nie je spravne, okolity vzduch ho ohreje. Vy musite merat stenu, nie okolity vzduch.
karel45
Dobrý den pánové, já měřil teplotu místa na zdi bezdotykovým teploměrem, který se namíří na místo a hned vyskočí teplota. Opravdu v místě plísně bylo 19.1°C.a rozdíl od zdi kde není plíseň byla pouze 1°C. Nemohlo tam přes tu škvíru u boku parapetu co jsem dával fotku pouze natéct a tím se tam ta plíseň vytvořila?
karel45
Dobrý den, mrzí mě, že když odpovím na dotaz, už mi nikdo neodpoví, neporadí čím to je. Ale jak měřit teplotu zdi, tu odpoví tolik lidí, na dotaz už nikdo.
Kondenzace přímo na vnitřní stěně to není. Buď tam někudy zatéká nebo teply vlhký vzduch z bytu někde blízko nějakou netěsností utíká ven, kde kondenzuje a kondenzát sákne nebo teče zpět (ale to je dost krkolomné a nepravděpodobné).
Bohužel žádný z rádců nemá povinnost odpovídat nebo dále radit. Záleží pouze nha rádci, jestli po týdnu nebo po měsící kontroluje staré otázky a nebo to pustí z hlavy.
Když už máš změřenou teplotu stěny, tak změř ještě teplotu oknenního rámu vedle toho plesnivého fleku. Ale musíš počkat, až se ochladí (jestli se ještě ochladí).
Pokud ten roh vlhne od průsaků vody zvenku, tak ti stejně nemáme co poradit. To musíš vyřešit ty sám podle možností na místě.
Na vasem miste bych demontoval vnitrni parapet a je mozne, ze bude okolo okna nekde zavada. Ja se treba divil, jak dokaze tahnout skvirkou mezi zdi a parapetem kdyz napriklad zapnete digestor. Hodne zalezi i na vnejsich podminkach atd. Obcas mi pri zapnutem digestori i hvizda ve skvirach mezi furtama a dvermi do sklepa. Jsou tam otevrene okna, tak to protahuje. U vas to muze byt vice veci. Pokud to opravdu neni zpusobene spatnym zateplenim spalety, tak tam bude nekde zavada na zatesneni ramu okna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.