Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s topením

Od: martin98 odpovědí: 10 změna:
Zdravím ,mám problém s topením ,stará větev 1 coul na 16mm alpex ta stará větev měla původně cca 12 metru vedení a dvě topení ,teď to nové má vedení cca 30 M a také dvě topení ,a v kotelne je to napojené na ocelovou 1 coul ,a problém je takový že to netopi i když jsem vypnul ostatní větve . Nevíte prosím co mám udělat?Silnejsi čerpadlo?nebo něco jiného . Předem děkuji za možnosti .

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Máte dělat to, že se projektant co to kreslil a počítal (který neexistuje) podívá do projektu (který také neexistuje) a najde chybu.

Případně si musíte pozvat někoho, kdo tomu rozumí a zkusí vše hydraulicky zregulovat.

Ano, je divné, že i při vypnutí všeho ostatního to (alespoň trochu) netopí.

jenda22
hodnocení

2x

Dnes už nikdo nedokáže an jednoduché zapojení topení. Na vše projekt. To je tristní.

Zapojení ještě občas někdo dokáže.
Vypočítat to ale nikdy žádný topenář neuměl, a to ani před 40 lety.
Může to být zapojené třeba dobře, jenže pokud na 1" ocel napálí 16 ALPex a ještě v patřičné délce, prostě to hydraulicky nemusí vyjít.
P.S. A mimochodem , dřív se daleko častěji dělal samotížný systém a ten byl na výpočty hodně háklivý.
Pochybuju ze to nekdo pocital. Proste sly prumery od nejvetsiho minimalne 2" po pul max 3/8 a pokud nebyl topenar uplny diletant, tak to fungovalo. I med mi doma jede v Pohode na samotiz. Mam ale klasicke ventily a radiátory pripojene 18mm, takze to neni nic svetoborneho.

notkidding
hodnocení

0x

Takový projekt bych autorovi omlátil o hlavu!

Projekt? Ten projekt bych rád viděl...

Vsadíme se, že neexistuje?

hodnocení

0x

Nevíte prosím co mám udělat?

Vím, pozvat někoho, kdo najde problém.

Vždy je nutné na místě ošahávat a hledat, proč a co se děje. Kde je to horké, jak rychle, kam se voda nechce dostat. To na dálku určitě nejde. Musí příjít někdo, kdo tomu rozumí a umí šahat.

hodnocení

0x

Netopí to od začátku instalace?Objevilo se to najednou nebo postupně? Máte otevřené všechny ventily po trase?

jenda22
hodnocení

0x

Silnější čerpadlo vám nepomůže. Hydraulický odpor na tu vzdálenost je dost velký. Pomůže vám ale na přídavné čerpadlo na půli vzdálenosti. Další věc je nepoužívat termostatické hlavice radiátorů (pokud je máte). Pouze klasické ventily, které pracně nastavíte, ale pak hotovo. Vhodnější je nákres vašeho současného řešení.

hodnocení

0x
16 Alpex vers 1" je světlost 12 mm vs 25 mm, tj průměr více jak 2 x menší, tj ryhlost více jak 4x vyšší a tlaková ztráta roste se čtvercem rychlosti, tj tlaková ztrata na 1 m potrubí naroste více jak 16 x. Dále je délka potrubí 2,5 x vyšší, tj tlaková ztráta potrubí je více jak 16 x 2,5, tj 40 / slovy čtyřicetkrát/ x vyšší. To by ta voda musela být hodně blbá aby tudy tekla. Tj zcela diletantský zasah do potrubního rozvodů topení s naprosto jasným následkem. Ale je možné,že tato úprava byla levná a to možná zahřeje více než radiátor. Předpokládám, že nejjednodušší řešení je pozvat odborníka aby hydrauliku spočítal a navrhl úpravu. Bohužel to bude dražší než když by se to v minulosti provedlo korektně. To " předpokládám" vychází z toho, že víme o systému pouze zlomek informací které by byly zapotřebí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]