Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fermacell/palubky 28mm na rozteč 830mm, prohnou se?

Od: premek* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, zvažuji stejný materiál jako strop místností a podlahu půdy. Oboustranné smrkové palubky 24-28mm na perodrážku nebo fermacell 25mm. Rozteč mezi trámy je 830 mm. Bude strop pracovat, prohýbat se, když bude na půdě někdo procházet nebo tam budou uskladněny těžší věci? Potřebuji to zhotovit za co nejnižší cenu, takže nechci omítat/štukovat strop, nechci dávat dvě vrstvy (SDK, izolace, OSB), jako nejlevnější, nejrychlejší se mi zdají právě tyto dvě možnosti. Jde o novostavbu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Počítal jste si cenový rozdíl třeba 28mm oboustrane palubky a klasiku SDK, izolace, prkna? Nevím jestli je to správné místo šetření na izolaci stropu u novostavby, při dnešních cenách energii. Pokud trváte na Vašem tak určitě co nejsilnější palubky při té velké rozteči, pokud chcete ten strop zatěžovat.
premek*

ty 3 vrstvy jsou příliš drahé (SDK si sám neudělám), zateplená je střecha, energie bude ze dřeva takže relativně levná, hlavně ten rozpočet mám nízký. Dle vás určitě palubky, to protože je fermacell 25mm měkký? Díky.

Hlavní problém vidím v té velké rozteči, podlahový fermacel neznám, tam to bude zkonzultovat s prodejcem popřípadě pročíst nějaký produktový list. U těch 28mm podlahových palubek by měla být rozteč 700mm a menší myslím. To je také lepší skonlutovat s někým kdo to dělá. 300m2 je už fakt plocha. Na garáž jsem si dělal sám rošt z latí asi po 35 cm aby to vyšlo na spoj, 2 vrstvy OSB do kříže, zespoda mezi tramy SDK, bylo to asi jen 48m2 a měl sem toho plné zuby.

hodnocení

2x
Izolace na stropě nebude?
Dal bych tak úplně obyčejný podlahovky, ovšem otočený. Hezkou stranou dolů. Co bude na půdě je vcelku šumák.
premek*

nechci izolaci, musel bych jí ještě přykrýt další vrstvou a to je drahé, mám toho 300 m2. Máte zkušenost s fermacellem? Nevím zda je tužší než palubky. Zatím to opravdu vypadá na ty levnejší jednostranné palubky. Díky. P.

No dobře, tak bez izolace. Jen se bude muset topit jako na parníku. A nemyslím si, že to nakonec vyjde levněji než s izolací.

olinl
hodnocení

2x
Fermacell je těžší a dražší než obyčejný sádrokarton, ale měl by být zase pevnější a mechanicky odolnější před nárazy, lepší je i proti pronikání hluku a lepší i požární odolností. Osobně bych si ho na strop nedal, hůř se s ním dělá-hůř se opracovává.

hodnocení

0x

Na podhledy dávám smrkové palubky s tl. 12 mm!

premek*
hodnocení

0x

Hoši, díky všem za rady, nakonec mi to nedalo a poradil jsem se s projektantem (prý se vyšší náklady vrátí první zimu), chalupu mám na horách a vytápěl bych fakticky i půdu a to je hodně kubíků. V původním projektu mám 160 mm izolaci, takže strop bude 3 vrstvý s izolací. Jinak síla palubky pro rozteč 830 mm by měla být minimálně 30 mm aby se neprobýbala při chůzi. P.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]