Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silně znečištěná vodovodní baterie

Od: pidgiin® odpovědí: 43 změna:

Potřeboval bych poradit, jestli se dá nějak vyčistit extrémně znečištěná vodovodní baterie na obrázku, nebo jestli už je na odpis. Běžný prostředek na čištění koupelen vůbec nezabírá. Děkuji!

Silně znečištěná vodovodní baterie

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

11x

No když to někdo nečistil pravidelně tak teď už to nezachrání...to je od vodního kamene...vzhledem k tomu co to je za baterku, vyměnit...takovou koupíte za pár stovek v hobby marketu

asd1
hodnocení

9x

Octem nebo jinou kyselinou která rozpouští vodní kámen ale nesežere i chrom na baterii *smich*

orion*

Octem se odstraňuje vodní kámen špatně, mnohem lépe funguje kyselina citronová (běžně k sehnání v drogerii či potravinách).

orion*
hodnocení

7x

Něco by mělo jít dolů koncentrovaným roztokem kyseliny citronové, ale z obrázku se zdá, že už bude chycená i chromová vrstvička, takže jako nová už ta baterie určitě vapadat nebude.

hodnocení

6x

Když jsem se nastěhovala, tak baterie vypadala podobně. Postavila jsem na umývadlo Citronku, citronovou šťávu ze sámošky a když jsem šla okolo, tak jsem stříkla + švédská útěrka. Za pár hodin byla jako nová.

hodnocení

5x

Obalte přes noc papírovými utěrkami, nasáklými roztokem kyseliny citrónové. Ráno by měla být baterie čistá.

jano852
hodnocení

3x

Ak vyčerpáte všetky možnosti, okrem kyseliny, vyskúšajte:

HG-odstraňovač vodného kameňa.

Nechcem robiť neplatenú reklamu, je síce dosť drahý,

ale odstráni aj hrubú vrstvu kameňa.

orion*

Píšou, že odstraňuje i rez a měděnku, to vypadá dobře. Na extrémně zarostlé věci možná nejlepší volba.

hodnocení

2x

Večer po koupání namoč kusek látky octem, omotej baterii, navch igelit a ráno uvidíš jestli budeš kupovat novou baterii.

orion*

Ano, to je dobrý nápad, akorát bych místo octa použil kyselinu citronovou.

Ocet ten kámen žere rychleji a efektivněji. Chrom nepoškodí.

orion*

Opak je pravdou gumidku.

Každý máme své zkušenosti. Ocet musí být samosebou ideálně vařící, ale spousta lidí to nechche čuchat, proto sáhnou po citronu.

orion*

Citron funguje stejně mizerně jako ocet, mluvím o kyselině citronové. Bílý krystalický prášek, který lze koupit v každé drogerii.

hodnocení

2x
Na fotce rozhodně není extrémně znečistěná baterie, já mám tvrdou vodu ze studně a v koupelně používám Larin.

hodnocení

1x

Zelenej Larrin na vodní kámen a nano houbičky.

hodnocení

0x

Pokud to uděláte opatrně, kyselina chlorovodíková (solná) by to poškodit neměla a pročistí i potrubí odpadu. Jen u toho opatrně na potřísnění a s respirátorem, větrat!

orion*

Kyselinu chlorovodíkovou v žádném případě ne, chrom totiž naleptává, i když pomalu, zvláště její výpary se vzduchem pochromování silně poškozují.
Kyselina solná se používá na vany, záchodovou mísu apod.

já tím vyčistil nerezový metrový odtokový kanál-mřížku, která nešla ničím jiným... ale asi záleží právě ne kvalitě zpracování baterie, to máte pravdu.

Jenže tohle není nerez

hodnocení

0x

Obal obvazy nebo natěsno hadrama a polévej horkou vodou z konvice (tedy neměj tam vodu, ale ocet).

Hadry se nacucají a pomůžou octem šetřit.

Na takový kámen je supr i fixinela nebo tuším Durchsol nebo tak nějak.

111®
19.01.22 17:08
hodnocení

0x

CocaCola

jenda22
Ha ha. Obet vtipu na internetu. To by vice pusobil lák z okurek.
111®

omyl , to mi radil jeden starý pardál čech co žil leta v USA, že tím čistí chtom, ještě něky v roce 1985, kdy o internetu nebylo ani potuchy...a až zkusíš CocaColu na rez a nebude to fungovat, tk se posmívej...

milan789

CocaCola nie je vtip. Osobne som ju vyskúšal na čistení

mosadze, v prípade, kde nebolo možné použiť chemiu.

Bolo ju ešte treba trochu zohriať.

Na druhej strane sa zamyslíme, aké svinstvo pijeme,

obsahuje údajne aj kyselinu fosforečnú...*zima*

CocaColu som mal rád, ale po týchto informáciach ju regulujem...*zmateny*

joudic*
hodnocení

0x
to musi byt pripravek na cisteni konvic a kamene, ani kys. citronova ani ocet nedelaji zazrane vrstve kamene nic ani po nekolik dni ponorene, silny pripravek/kyselina reaguje pred ocima, staci omotat hajzlakem a polit...
nicmene dle fotky je ta pakovka na zbliti, nova stoji max 700, na aukru jeste min
orion*

to musi byt pripravek na cisteni konvic a kamene, ani kys. citronova ani ocet nedelaji zazrane
A co si myslíte, že je účinnou složkou většiny těchto přípravků? Kyselina citronová.

joudic*
ale v koncetracich jake doma fakt nikdo nema, viz rady s octem.. jinak v tom, co mam ja, je fosforecna.. a jak pise kolega pode mnou, mam taky studnu a muj drez bych drhnul s octem tyden
orion*

Kyselina citronová se prodává jako bílý krystalický prášek, jedná se o čistou kyselinu, tedy 100%. Nic koncentrovanějšího v tom přípravku na konvice fakt být nemůže. Vy píšete, že tam máte kyselinu fosforečnou. Tu ale obsahují tekuté čističe umyvadel či WC, přípravky na čištění konvic kys. fosforečnou neobsahují.

joudic*
kys. citronovou jsem vysypal celou na mokry drez a nic ani pres noc, konvicnik jsem za minutu stiral houbickou, schvalne nepisou, co v tom je, ale varuji pred fosfany, tak jsem si to domyslel

nov
hodnocení

0x

pidgiin: kterou radu jste použil a jak to dopadlo? díky

hodnocení

Všem moc děkuju za rady. Prozatím jsem baterii obalil papírovými ubrousky napuštěnými přípravkem na čištění varných konvic. Jestli to nepomůže, vyrazím do drogerie pro kyselinu citronovou. Dám sem potom fotku, jak to dopadlo :)

orion*

Pokud nepomůže přípravek na konvice, tak citronovka nejspíš také ne. Spíš bych v té drogerii koupil přípravek, který je určen na silné znečištění, jako třeba zmíněný HG čistič, Larrin na rez a vodní kámen apod. Tyhle profesionální přípravky bývají velmi účinné, ale ověřte si, že ten kupovaný je určený i na pochromované povrchy.

pavel22
hodnocení

0x

Ještě lepší než kyselina citrónová je kyselina fosforečná. Obsahuje ji prostředek na čištění s názvem Pulirapid, je běžně k dostání v drogeriích, i když ne ve všech. Ten nános vodního kamene po jeho nanesení jen zašumí. Ale vezměte si nějaké gumové rukavice - když to umí rozpustit nánosy kamene, umí docela pálit i prsty...

Pulirapid je dost agresivní na nerez (vlastní zkušenost).

orion*

Ano, kyselina fosforečná je účinná a používá se často do přípravků na vodní kámen. Zde zmíněné přípravky HG čistič či Larrin na rez a vodní kámen ji obsahují také.

hodnocení

Tak baterie už vypadá o poznání líp :) Přípravek na čištění konvic nezabral, ale roztok kyseliny citronové ano. Myslím, že při troše trpělivosti by se to s tou kyselinou citronovou dalo vyčisitit úplně. Moc děkuju za rady, možná zkusím ještě i něco silnějšího, co jste doporučovali.

Silně znečištěná vodovodní baterie #2

Silnějšího rozhodně ne. Jen trochu trpělivosti a vytrvalosti.

Jen pozor na to, že pokud byla baterie tak olezlá vodním kamenem, zřejmě někde protéká a bude to dělat dál, takže buď čistit pravidelně, nebo se na to vykvajznout a koupit novou.

To co tam po vyčištění zůstalo jsou už jen odřeniny. Ta už je hodně jetá. Já bych ji vyměnila.

Boba a tím se po více než čtyřiceti odpovědích a třech dnech dostáváme na samý začátek - odpověď Krtka6, se kterou souhlasím. Kruh se uzavřel...*smich*.

Vydřenej chrom houbičkama a drátěnkama.

Kdyby jste baterii odmontovali a dali do hrnce z octem nebo obalili hadrama a máčely vařícím octem pravidelně poc elý den, tak je na druhý den jak nová.

Takto se to ospěchalo drhnutím, až je zlikvidovaná.

111®
hodnocení

0x

stačí když bude teplá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]