Nejste přihlášen/a.
Mám ráda kávu. Přestala jsem ji vařit v hliníkové moka konvičce, protože se špatně udržuje a už od pohledu je nechutná. Rozhodla jsem se pro nerezovou. Objednala jsem na 2 porce, myslela jsem si, že to na menší hrnek bude akorát. Je sice krásná, ale tak maličká, že množství tekutiny pokrylo dno hrnku. Prostě moka zabiják magorák. Vratíla jsem ji. Máte někdo podobnou? Jak velkou si mám, na jeden hrnek koupit? Na 4 nebo 6 porcí? Má i větší dno a plamen nepůjde okolo, ale zase sítko ve větší a voda malou vrstvou kávy se "propasíruje"rychle. Máte někdo zkušenost? Odkaz
Tady máte ty objemy u konviček u té Alzy to není až tak jasné.
Takže pokud chcete 2 deci kávy?
Ale ta káva bude zase silná, jako pro 4 šálky.
Já tedy dávám sítko vždycky zarovnané, káva je silná, ale já si dávám do ní mléko a mám to na celý den.
Nevím, pokud byste dala do sítka malé množství kávy, jestli by se přefiltrovala.
Možná bych zvedla telefon a na infolince /nahoře ve tmavé liště/ bych si nechala poradit, pokud to není call centrum. Snad na druhém konci bude člověk, který tu kávu bude mít rád a mít znalosti. Prodavačky v těchto prodejnách tedy mají, co jsem kde navštívila. Bohužel minulý rok u Masarykova nádraží pobočku uzavřeli a tam by věděli poradit.
Mám nerezovou už 25 let a je pořád pěkná i z plynového sporáku, dávám ale malý plamen a vlažnou vodu.
Kromě počtu šálků většinou uvádí i objem, který se může lišit. Jen namátkou Pezzeti 4 šálky - 200ml, Forever Moka 4 šálky - 250ml, Bialetti Musa 6 porcí - 300ml... Co se sítka týče, pokud chcete širší dno a menší sítko, tak nějakou nahoru zúženou? Možná by to chtělo i je vidět a kouknout dovnitř.
Italové a ostatní země nepijí kávu jako my češi - hrnek jak kráva, tohle je ryze český výmysl. Proto se dělá tzv. americano. Naliju do českého hrnku obsah moka konvičky pro JEDNU osobu, doliju 90 stupňovou vodou pod okraj a přidám si tam mlíko.
Nemyslím, že to je náš výmysl, ale historie. Naše babičky vařily meltu, k ní chleba, pečivo a rodina měla snídani /i se zavodněním.
Když byly peníze na zrnkovou kávu, tak se použil prostě velký hrnek, tak jak byly zvyklé.
Také chlapi se potřebovali zahřát větším množstvím teplé tekutiny při práci v lese, v kamenolomu, /nosila se bandaska se žitovkou, meltou a přidávalo se trošku pravé kávy pro lepší chuť/ přece jenom žijeme v jiných podnebních podmínkách.
Ve 30. letech hospodářské krize bych tohle dědovi nechtěla vysvětlovat, že se má při práci na poli napít silné kávy jako v Itálii, tak tři loky.
Svět se nám více otevřel až po 89. roce, a já si pořád podle zvyku vařím velký kýbl. Nejhorší to je na návštěvě - přijď, máme nový kávovar za 20 tisíc. No a kafe na dva loky, kde nic, tu nic.
----------------------
Však to píšete sám, že si kafíčko upravujete podle sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.