Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou vonné svíčky zdraví škodlivé?

Od: ariena® odpovědí: 18 změna:

Dny jsou krátké, brzy je tma. Denně pálím svíčku, stejně jako moje kamarádky i dcery.

Kdysi "frčely" gelové svíčky, pak vím, že se psalo, že ty jsou vysloveně jedovaté k dýchání. Možná se už neprodávají.

Ale jak je to s vonnými?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Žádná svíčka není zdravá. Dokonce ani ta ze včelího vosku. Z každě se při hoření uvolňují do vzduchu nejrůznější chemikálie (minimálně CO a CO2). Ty navoněné na tom budou asi o něco hůř.

Ale osobně bych to asi neřešil. To se v běžném provozu nadýcháte mnohem větších svinstev. Neznám nikoho, kdo by na to zemřel.

CO a CO2 v přiměřeném množství nejsou jedy. Spíš jde k různé

hodnocení

4x

Stejné jako kdybyste seděla v kuřárně.

hodnocení

2x

Je to zdraví škodlivé a pro ty, kdo mají astma i životu nebezpečné. Stejně jako voňavky

orion*
hodnocení

1x

Každé pálení něčeho doma (svíčka, petrolejka...) je zdraví škodlivé, protože se do vzduchu dostávají nedostatečně spálené zbytky (aldehydy, karboxylové kyseliny...). Ovšem jak se říká, na něco se umřít musí :-D
Ne vážně, pokud nepálíte pět svíček denně, tak bych si s tím starosti nedělal.

hodnocení

Když jsme byli u dcery, ta pálí jednu velkou celý den a pak druhou večer.

My ženské to máme rády, no. *palec2*

hodnocení

0x

Já to osobně vidím tak, že vonná svíčka je sestra od gelové... Když to doma hoří, tak se z toho často dávím a manželka stím pálením nedá pokoj... Na druhou stranu... Co je vlastně zdravé..?.

coze
hodnocení

0x
Než chemické vonné svíčky, tak radši něco z tohoto:
vykurovadla.cz/...
Kažďý si tam najde svoje vůně.
Jinak dřív jsem měl nějaké vonné svíčky airwick a normálně mne z nich bolel žaludek a trochu hlava - několikrát ověřeno...
itguru2
Taky mě z určitého druhu vonných svíček bolí hlava a mám průjem. Myslím že to je konkrétně airwick a yenkee.

max*
hodnocení

0x
Skodlive jsou vsechny svicky. Ale podle nejakych testu, mnohem horsi nez samotna svicka, byly to chemikalie ktere vznikly palenim vzduchu z domacnosti, cinidla, formaldehyd z nabytku, cistidla a plasty z nabytku, kobercu a zaclon. Byl to pry docela masakr, co vedci namerili.

hodnocení

0x

CO a CO2 v běžné místnosti nejsou problém. Spíš jde o další produkty hoření, které mohou být toxické a potenciálně karcinogenní. Tady je to celkem podrobně:

ekolist.cz/...

orion*

Ten linkovaný článek je dost mimo. Tvrzení, že pálením přírodních vosků a olejů nevznikají toxické látky je nesmysl. Autorka evidentně tématu rozumí jak koza petrželi. Jak jsem již psal, pálením čehokoliv doma si vzduch v bytě obohacujeme o různé látky vznikající při nedokonalém spalování, nicméně ta koncentrace je velmi nízká a předpokládám, že všichni občas větráme, takže zdravotní rizika z toho nejspíš budou zanedbatelná, obavy bych měl jen u astmatiků apod. Tipnul bych si, že i při krátké návštěvě centra města v dopravní špičce nadýcháme řádově více svinstva.

Spálením dvou deci ropného (či obdobného) produktu zvaných svíčka v moderním nevětraném bytě dosáhnete parametrů na ulici jen těžko dosažitelných.

Mimochodem - i tolik populární krby v obýváku dosahují také úžasných výsledků ..

@ra252

nesmíte věřit ekoaktivistům.

Jíte uzené?

Velmi málo. Mimochodem - víte, co jsou "udicí vody" a proč se používají?

U kouře je jeden problém. Trávicí trakt je na škodliviny zařízený a docela to s nimi umí. Plíce jsou dost bezzbranné ..

guma
hodnocení

0x

Svíčky vyhodit. Nejhorší jsou barevné. Jde z nich hrozný puch. Většina lidí to necítí, ale já to citím.

hodnocení

Je zajímavé, že většina chlapů svíčky zavrhne ihned, kdežto ženské si je vychvalují. :-D

hodnocení

0x

nevím proč se říká vonné svíčky, smrdí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]