Dobrý den,Včera jsem nemohl usnout a sledoval video kde byl vysvětlen princip peltierův článek,celkem mě to zaujalo a zajímalo by mě jestli máte osobní zkušenost a má význam toto pořídit,jelikož máme krbová kamna s teplovzdušným systémem tak jsou teplotní zony velice rozdílné-studený vzduch proudí od podlahy nahoru kde se ohřeje v prostoru vložky a u stropu je vypouštěn,zony tohoto topení jsou velice horizotální a sprostorem od kamen i vertikální,...Do kamen jsme s otcem nad kouřovod umístili šamotovou desku a proudění je zpomalené,kamna se více ohřejí,akumulace je lepší ale podle mě to má i své nevýhody nicméně bych nerad vrtal do pláště a toto měnil..Jde mi o to jestli se dá ventilátor upevnit i na plášť těchto kamen,od jaké teploty to má vůbec účinost,jestli se dá umístit nad kouřovod někde k té desce,poněvadž tam je vyšší teplota a článek,co jsem pochopil nefunguje jen na vysoké teplotě ale musí mít určitý teplotní rozdíl,...Dejte mi vědět do komentáře co si o tom myslíte...AŤ NÁM TÁHNOU...
Pouzivalo sa to za vojny, partizani nasadili na piecku kruh s clankami a nejake desiatky W pre radiostanicu to dalo. Doma si neviem predstavit, co by ste s tym robili, napatie kolise podla rozdielu teplot, slo by s tym dobijat oloveny aku alebo rozsvietit maly led pas (po doplneni o regulaciu a stabilizaciu) V mieste, kde mate 230V zo siete je to nakladovo cisty blud.
orion*
Partyzáni určitě neměli peltierův článek. Nejspíš se jednalo o termočlánek, který se s peltierem nedá srovnávat co se výkonu týče. Na krbová kamna se vyrábějí ventilátory s peltierem, je to fajn věc, nemusíte tahat žádné přívodní kabely a je to bezporuchové, jakmile zatopíte, ventilátor se roztočí, a i to docela dobře vypadá.
Kolega má ventilátor s peltierovým článkem na kouřovodu a nemůže si to vynachválit, ventilátor výrazně napomáhá cirkulaci teplého vzduchu dál od krbovek. Kam lze ventilátor přidělat záleží na jeho konstrukci, ale tuším, že většinou bude uzpůsoben k přidělání na trubku kouřovodu. Parametry peltiera by snad měly být uvedeny v manuálu ventilátoru. Peltierův článek vyrábí proud z rozdílu teplot na obou stranách článku, čím větší rozdíl, tím vyšší výkon. Při umístění na kamna/kouřovod je ten rozdíl výrazný, takže s výkonem bych si starosti nedělal.
Větráček promíchání vzduchu v místnosti pomůže dost.. Jde o rozdíl teplot, článek je umístěný "zdroj tepla - článek - chladič" Bez chladiče je malý rozdíl teplot (článek se ohřeje ale zvenku ho nic nechladí takže rozdíl teplot je malý)
Pokud kamna nemaj plotnu, tak se myslim dělají i na kouřovod, nebo by šel dobastlit držák... Články jsou sehnat i samostatně.
Nebo to jde řešit velkým pomaloběžným větrákem ideálně u stropu - tlačí teplý vzduch dolu k zemi..
Nejlépe funguje tam, kde mu dáte k dispozici velký rozdíl teplot mezi podložkou a tělem. Jeho výhodou je, že čím víc je k dispozici tepla, tím víc fouká, a při chladnoucích kamnech naopak zbytečně nehoní studený vzduch. Ale nějaké extra výkony bych od něj nečekal.
Jenom doplním, že ty krbové větráky mají dole pod nohou bimetal který větrák nadzvedne když hrozí překročení mezní hranice teploty peletierova článku. Ta se liší podle typu od nějakých 170 po cca 350°C čím vyšší tepelná odolnost, tím dražší článek. Pokud byste ho přidelali na pevno na kouřovod, kde nebude fungovat regulace teploty tím bimetalem tak ho s vysokou pravděpodobností odpálíte. Já už jeden větrák zničil tím že jsem ho pověsil na krb před dvířka protože nad krbem mám nadstavbu zakrývající vzduchotechniku. K nákupu můžu doporučit čínský eshop Banggood.com kde jsou na větráky několikrát ročně akce takže se dá koupit i pod pětistovku. Obchod má stejnou dohodu s celnicí jako Aliexpress takže vyřídí DPH za vás.
Mám ho na kamnech. Začíná se točit od 60 až 90st. Celsia. Ráno se klidně ještě motá. Mám jej namířen na dveře druhé místnosti, ale chladný vzduch se drží u podlahy, protože je hustý. Více se mě osvědčilo dát stolní ventilátor na zem do dveří a foukat na pomalou rychlost studený vzduch z druhé místnosti směrem ke kamnum . Řídký horký vzduch automaticky nahradí chladný. Nejlepší je ale prý stropní ventilátor. Ten pustíte velice pomalu a tedy ticho. Pouští se obráceně než v létě. Tedy nasává vzduch od podlahy a ten se pak vrací k podlaze okolo stěn, které se tak nahrivaji.
Dobrý den, řeším úplně stejný problém.. chci dát do vnitr obestavby krbu na kouřovod tento typ ventilátoru a nasměrovat ho do výdechové mřížky. Můžete mi prosím vás napsando emailu co jste tedy zjistil popřípadě vyzkoušel? Díky za odpověď
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.