Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrika z hliníku do mědi

Od: lauda* odpovědí: 26 změna:
Ahoj lidi
Vůbec netuším kolik může stát u mně udělat novou elektriku tedy zrušit starou která je v hlinuku a dát jí do mědi.
Bojím se že když si zavolám elektrikáře a uvidí že o tom nevím vůbec nic tak si na mně vydělá dvojnásobek. Existuje nějaká ráda podle čeho si můžu teoreticky zjistit kolem kolika peněz by mě to stálo. Máte zkušenosti? Mám jednovazovy jistič 16

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

5x

Nechejte si udělat cenové nabídky

111®
hodnocení

2x

teoreticky je rozdíl mezi garsonkou a 4+1. metr a měřit kolik bude potřeba kabelu, krabic vypínačů,zásuvek, jističů atd. pokud bude třeba revizi pak to chce projekt...

hodnocení

2x

mám taky vše v hliníku a taky mě to zajímá. Ale než cena, to mám větší strach z toho bordelu, co mi to v baráku udělá *smich*

jenda22

Vodič neudělá nic. Hlavní přívod do domu je také z hliníku. Jen spoje musí být dobře provedené.

lauda*
hodnocení

Bordel se uklidí, ale v době kdy se vše zdražuje mne zajímá víc cena.

krtek6
hodnocení

0x

Pokud budu brát průměrné ceny to co je v bytě tak:

1) Kabely Cyky 3x1,5mm2 a 3x2,5mm2 tak materiál je cca 15,-/mb

2) Kabely Cyky montáž do zdi cca 20,-/mb

3) Rozvodnice (podle počtu modulů) třeba 500-1500,- materiál

4) Zazdění a osazení rozvodnice 1500,-

5) Jističe materiál cca 100-150,-/kus, hlavní jistič bude max do 500,-

6) Revize 1500-2500

7) Napojení a vydrátování rozvaděče cca 5000,-

8) Elektro krabička cca 15,-/kus

9) Zazdění elektro krabičky cca 50,-/ks

10) Zapojení strojku vypínače/zásuvky a osazení rámečků, klapek cca 70-100,-/ks

11) Strojek zásuvky a vypínače, zde je velký rozptyl podle vybraného typu, ale pokud budu brát tuctový Tango tak třeba 200-300,-/kus

a ktomu nějaká zedničina a bourání...ale to není předmětem dotazu...takhle bych to viděl já:)

Jen dvě poznámky - CYKY 3x2,5 za 15kč mi přijde jako luxus cena... Když koupím za 18kč, mám pocit za levno, máte dobrý zdroj. Krabička 15kč za kus - pokud myslíte obyč hlubokou, tak je to hnus, ty kupuji tak za čtyři kačky...

lauda*
hodnocení

Schválně zaměřím kolik metrů kabelu podle trasy bude potřebovat elektrikář podle stávajícího napojení. + zásuvky atd.

Lauda, děláte novou elektriku anebo pouze nahrazujete vodiče? To je dost rozdíl, pokud chcete udělat novou instalaci, bude těch metrů násobně více.

lauda*
hodnocení

No chtěl bych vyměnit hliník na měď.
Berger, kde kupujete cyky 3x3,5 za 18 Kč? To je luxusní cena? Je to cena s daní nebo bez daně?

Gazda, krtek6 to má za patnáct, proto se ptám. Mi těch osmnáct fakt přijde luxus, bral jsem naposledy před měsícem od stálého dodavatele 250m. S daní anebo bez daně, ehm...*hi*, radši odmítám vypovídat, dokud nebude přítomen můj právní zástupce...*smich*. A je to 3x2,5 ne 3x3,5...

Samozřejmě 3x2,5. Píšu z mobilu a jenom překlep. Tak cena je luxusní. Občas bych takového dodavatele potřeboval. :)

:-D, já vím. Možná má starý zásoby... Anebo nám Krtek nabídne lepšího... Co jsem koukal, u nás běžně u dodavatelů přes dvacettři, baukrámy skoro čtyři pětky...

Zkuste hoši E1. Lepší ceny se zákaznickou kartou.

Promiňte, ale opravdu ve shodě např. s panem Bergerem považuji cenu kabelů podle vašeho odhadu za minimálně luxusní, spíše možná za jakousi říši snů. Kabely 3x1.5 jsem kupoval kdysi za cca 11.50/m, podobně 3x2.5 tehdy za cca 18/m. Ale to bylo ještě ve starých časech (někdy před dvěma roky nebo dříve). Dneska je to něco úplně jiného. Tento materiál je pomalu jako zlato (nadsázka), 3x1.5 je nejméně za dvacku, 3x2.5 bude kolem 28 a ještě jenom někde (bohužel třeba v Kávéčku sice mají skoro všechno, ale ta cena je trošinku strašná, pokud jde o ty vodiče). Ceny ostatního materiálu vidím celkem (zatím) jako dobré (?) . Teď je otázka, co čekat do budoucnosti? Může se to ještě zlepšit, nebo už je konec všech nadějí? Pro nejbližší čas mám zatím něco nakoupeno...

Strašné ceny jsou v Elfetexu

Ty ceny cykyn jsou dobrý retro to musí být tak dva roky do zadu.. Pracuju v malým skládku s elektromateriálem a moje nákupka na cykyně 3x2.5 s daní 25.48...

Takže minimálně na kabelech počítat o dost více..

krtek6

berger: OK, beru... 3x2,5mm2 jsem se ustřelil*hi* ...a krabička možná stojí 4,-, ale známe svoje lidi...někteří řemeslníci neví co by za co chtěli*smich*

takže oprava

1) Kabel Cyky 3x2,5mm2 cca 35,-/mb

8) Elektro krabička cca 8,-/kus

:)

hodnocení

0x

Chcem auto, kolko to bude stat? Asi taka je vasa otazka. Na aspon zakladny cenovy nastrel dodajte :

- podorys objektu s vyznacenim zasuviek, svetiel, vypinacov

- aky je material stien kvoli sekaniu

- ake chcete pristroje, zakladny rad ABB / Legrand alebo nejake dizajnove viacramceky?

- kto bude robit stavebnu pripravu (sekanie, osadenie krabic, zahodenie omietkou), vy alebo vsetko na kluc

- pozadujete nejake prvky navyse ako alarm, bezdrotove ovladania ...

lauda*
hodnocení

To vysakam a zazdim sám, vydržte udělám náčrt a pošlu ho sem
lauda*
hodnocení

Newim jak to udělat,, vychází to cca 9 X natažení stropniho světla + 9x spínačů na světlo + 14 X zásuvek.
Trasa z hlavního jističe ke mně do bytu cca 30 metrů a natažení tak 150m po bytě newim

krtek6

lauda: se 14 zásuvkama toho v celým bytě moc neuděláš...já jich mám jen v obýváku 20 a myslím si, že by to ještě sneslo...a to mám 2+1; 60m2

jik1
hodnocení

0x

No mezi námi... s 1fázovou 16A jistističem moc vývodů nepo... m.j. na 1 vývod zásuvkový se dává do 10 zásuvek.

Jinak mi fascinujou ceny a jak píšou předešlí- nech si udělat cen. nabídku..Připomínáš mi kolegu,který přišel do hospody se najíst a divil se co stojí guláš. 10dkg masa 12,90 Kč 1 cibule 10dkg na omáčku 1,- Kč, koření,1kWh elektriky nebo plynu cca 5,- to máme.. 18,90,- omáčka, knedlík 4x 4,-Kč tj.22,90.Čekal cenu do 30,-Kč...

Ale někdo ten blbej guláš musí uvařit a za 50kč se s tím nikdo moc patlat nebude.

Chybí ti cena za práci. Dále svícení a topení v hospodě, mytí nádobí, úklid WC.

Když mu to dáš do psí misky před hospodu na déšť a mráz, tak bude mít slevu :)

hodnocení

0x

V dnešní době je práce oproti materiálu podstaně dražší. Málo řemeslníků, tedy žádná konkurence (a to nemluvím o jejich kvalitě) takže si mohou ceny práce diktovat. Takhle je těžko říct kolik by to stálo. Jak říkají ostaní, nechat si udělat cenovou nabídku. Ale pozor na serioznost. Nabídka může být cenově lákavá, ale výsledek jak co se týká kvality, tak i konečné ceny může být dost rozdílný. Nejlépe je, pokud si uděláte celkový přehled, kde co a jak bude zapojeno a požadováno (spotřebiče, osvětlení, zásuvky). Takže trochu konkrétněji. Pokud jde o byt s jednofázovým přívodem 16A (pokud jsem dobře pochopil z dotazu) a nebudete chtít zvyšovat příkon do bytu, tak bude potřeba rozdělit zásuvkové vývody (max 10 na jeden jistič- doporučuji méně), takže tak 3 jističe a pak tak dva okruhy na osvětlení. Dále pak samostané zásuvky na el.troubu, pračku, a nad kuchyňskou linku. Takže cca min. 8 jističů jednofázových. K tomu, v současné době, dle současných předpisů, již i 8 proudových chráničů s reziduálním proudem 30 mA. Možné je případně některé okruhy sdružit na společný chránič. No a pro osazení jističů a chráničů a napojení instalace pak rozvaděček, tedy s možností upmístění tak cca 18 modulů. Do situačního nákresu bytu je možné si zakreslit vše a podle toho si i zhruba změřit i délky a druhy potřebných vodičů. Na osvětlení CYKY 3Jx1,5, k vypinačům 2 x1,5, na zásuvky CYKY 3Jx2,5. Krabičky na odbočování, vypinače a zásuvky, Pak vlastní přístroje - vypinače a zásuvky. Takže takový "projektík" z nějž je možno vycházet. Ceny materiálů snadno zjistíte na netu a pokud sečteš náklady na materiál, tak dnes už tak + 200 % na práci. Dříve se vycházelo z ceny poloviční. Pokud máte nějakého dobrého kamaráda, který se "vyzná" tak třeba pomůže. No a pokud budete mít ten nákres, s požadovaným rozkreslením kde co a jak, tak na jeho základě je možné si nechat udělat ty nabídky. Je možné si i nechat udělat projekt, ovšem i toto je dnes už poměrně nákladné. Zkrátka práce a to zejména odborná, je dnes velmi drahá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]