Dobrý den, vybírám klimatizaci. Primárně na vytápění, přitápění během zimy. Mám byt 65m, klima bude v místnosti kuchyň. Zde je i termostat na topení. Nevím jaký tip zvolit, ty levnější prý vibrují při vytápění, ale nevím co je na tom pravdy. Děkuji za tipy...
Mám Daikiny a ok...ale instaloval jsem si je sám. Běžné typy jen s 19dB (kvůli tichému provozu) a taky je používám jako hlavní vytápění. Běhají bez problému do -16 stupňů. Pod -7 ale většinou zapínám přímotopy protože se spotřeba srovnává (tak týden v roce) a je zbytečné trápit kompresor.
Dobrý den, doporučuji klimatizaci TOSHIBA, je to to nejlepší, co si dnes můžete koupit. Klimatizace vzduch ohřívá. Klimatizace dokáže vzduch nejen chladit, ale i ohřívat. Důvodem je tepelné čerpadlo, které využívá teploty okolí a dokáže ho zužitkovat pro ohřev vzduchu v místnosti. Funkci topení je ideální využívat v období, kdy se venkovní teplota pohybuje nad 0°C, ideálně při 7°C. Při těchto podmínkách dokáže klimatizace z 1 kW elektrické energie vyrobit až 5 kW energie tepelné. Jinými slovy, klimatizace ohřeje vzduch až o 60 % levněji než běžné vytápění elektřinou nebo plynem. Pro klimatizaci však není problém vytápět i při teplotách -15°C, ovšem zde dochází k tomu, že klimatizace dosahuje nižších výkonů, než je výkon jmenovitý. Odborník, kterého oslovíte s poptávkou, musí být informován, že požadujete topení i při teplotách pod 0°C. Podle toho požadavku musí být klimatizace mírně předimenzována, aby i v nižších teplotách byla schopna interiér vytopit na požadovanou teplotu. V tomto případě se úspora proti elektřině a plynu snižuje na cca. 40%.
Klimatizace je určena na chlazení nikoliv na topení. Pokud si chcete přitopit v přechodném období, když je venku nějakých +5°C, tak je to OK, ale jestli máte představu, že si tím budete topit i v -15°C, tak to bych moc nedoporučoval.
smode2
Tak nevím, mě už nejméně 10 let distributor firmy Daikin přesvědčuje že je možné s jednotkami běžně vytápět a na toto jsou konstruovány. S některými do -25st. C, se všemi ostatními do -15 osobní zkušenost mám s bezproblémovým provozem vytápění do -16
@makk - a to jste slyšel v které hospodě? Nebo máte vlastní zkušenost?
makk
Prodejce chce prodávat a klimatizaci v režimu topení je skutečně možné provozovat podle typu některé až do -25°C. Ale je to asi jako kdybyste se zeptal prodejce, zda můžete s Octavií vozit cement. On vám odpoví, že užitečné zatížení je 660kg, takže při váze řidiče 80kg můžete klidně vozit 23 pytlů cementu. On nelže, ale jestli chcete auto na vození cementu, nebude Octavia asi to nejlepší řešení, že.
jendad
Pane makk . Do vyhledávače jsem dal první co mě napadlo . Nc drahého
V tabulce vypadlo chladící výkon 5 kw , topný 5,4kw .
Ano jsou velké rozdíly zda to dokáže topit při -25°c (kolik dá tepla ) , ale i stejné rozdíly budou když bude 40°C a kolik dá chladu . Tudíž dobrý pomocník jsou ty A+++ hvězdičky , a především jaký máte v okolí servis .
No já mám Sinclaira MS-E18 AIN sinclair-solutions.com/... a jsem spokojen. Máme ji už od roku 2018. Dvě venkovní jednotky na které jsou napojené 4 jednotky vnitřní, takže multisplit. Poslední dvě topné sezony s tím i přitápím, ale nemám ji jako hlavní zdroj topení. Jinak s tou klimoškou jsem velmi spokojen, zatím to šlape bez problému. Přitápím s tím na první stupeň foukání a třeba dne 9.1. byla teplota po ránu u nás -7 stupňů a vyfukovaný vzduch měl 38 stupňů při nastavené teplotě 23 stupňů na vnitřních jednotkách. Když je venku 0 stupňů, fouká z toho teplý vzduch o teplotě 43-45 stupňů. Je mi jasné, že čím bude více pod nulou, tak výkon bude někde jinde, ale i tak si myslím že to je slušné. Koupil jsem si i Wattmetr a příkon okolo 850-870 W při prvním stupni foukání. Jinak loni jsem to zkoušel i při -20 stupních a topilo to, akorát už jsem musel přidat na teplotě na vnitřních jednotkách a potrápit tak samozřejmě kompresor. Mám ji ve spodním patře baráku a klima dokáže chalupu vytopit, ale má to jeden háček, do tzv. místnosti za roh se teplo nedostane, což je v mém případě koupelna. Takže tam je chladno. Ale jinak ji používám každý den na přitápění po ránu a na podzim a na jaře taky jede pořád. No a samozřejmě v létě na chlazení. Vím že mám Čínu, ale jak tak koukám, tak po fabrikách, firmách či obchodech je Sinclairu poměrně dost. Možná že je trochu více hlučnější, ale dá se to. Těžko z hlavy říci, která klima je do vašeho bytu ta nejvhodnější. Spolehlivé jsou japonské, ale četl jsem i chválu na klimy značky ETA. No těžko říct. Odborník na to nejsem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.