Nejste přihlášen/a.
Chystam se obkladat koupelnu a vsichni uvadi ze zasadne nejdriv obklad sten a az pak dlazbu, ale vubec nikdo neuvadi proc, coz mne docela vytaci.
Mam malickou koupelnu cca 1,5x1,7m se sprchacem, zadna vana ani nic podobneho k cemu by musel obklad vyskove licovat. Obkladat nejdriv steny mi prijde nelogicke a zbytecne pracne, snad jediny duvod bych videl v riziku poskozeni dlazby padajicim necim, ale to si na tak malem placku dokazu bez problemu osetrit zakrytim dlazby. Takze jestli je toto jediny duvod, pak bych se tim netrapil. Ale zase pokud to ma nejaky vyznam ktery mi momentalne unika (nikdy jsem zatim neobkladal) tak si rad necham poradit.
U obkladu se obvykle vynechá spodní šár, který se dolepí po položení dlažby. Bylo mi vysvětleno,že se nemusí čistit z dlažby lepidlo popadané na zem a že se nová dlažba celkově nepoškodí
Osobně jsem si položil za život už hodně dlažby a nalepil si hodně obkladů a vždy se mi vyplatilo udělat si nejdřív dlažbu ode zdi ke zdi. Nejsem čuňátko, takže jsem nikdy neměl problém, že bych měl snad měl zničit novou dlažbu. Následně nad to lepím obklady, které téměř zásadně lepím odspoda a řežu jen vertikálně, pokud to není až ke stropu. Máloco je pro mě tak hnusné, jako dívat se na (často nerovně) zaříznuté obklady nebo dlažbu u podlahy. Lepil jsem tak na spoustu podlah i stěn, rovné i nerovné a moje práce je chválena. Je mi jedno, co si tom myslí ti, kdo se tím živí. Toto je věc subjektivní, kterou si každý (včetně mě) zdůvodní, jak si myslí, že to má být správně. Já bych se tím každopádně neuživil, dělám moc pečlivě - pomalu.
To asi záleží na vkusu každého soudruha. Mi přijde lepší dělat prvně stěny, od druhé řady. Na zeď si dám lať, od ní obkládám. Neřeším, co spadne, nezakrývám, nemusím koukat, kam šlapu. Potom dlažbu a potom nejnižší řadu obkladů. Je to praktické... Tím nepopírám, že občas udělám dlažbu, potom stěny a dokonce poté dělám strop.... Vaše volba...
berger: už jsi obkládal aj strop?
miso: abych eliminoval tento druh a typ problémů, tak jsem úspěšně začal absolvovat strategii "buď to bude takto nebo si to dělej sama" než složitě a bez úspěchu vysvětlovat, že to co si vymyslela je kravina ...je to velice účinné stejně jako alternativní metoda "vícekrát za život to dělat nebudu, tak si to pořádně rozmysly jinak máš smůlu"
Je jedno, co bude dřív. Páč již snad všichni obkládali, kde již byla dlažba. Každému vyhoví něco jiného. Osobně bych začal obkladem, pak dlažbou, z důvodu, že pak podlahu vyspárujete a je připraveno k předání. Pokud děláte nejdříve dlažbu, musíte jí pečlivě po zaschnutí zakrýt a pak stěny. Prodleva v práci a zbytečný úklid.
proč? je to zcela logické...spíš mě zaráží, že se na to někdo musí ptát...
1) kvůli úklidu a bezpečnosti. Přece si nejdřív neudělám na hotovo krásnou novou dlažbu a pak po ní budu šlapat a zasírat si jí montáží obkladů. Stejně tak nejdřív při stavbě baráku maluju a pak pokládám koberce/lino
2) Když se dlažba dělá až po obkladech, tak je detail mezi obkladem a dlažbou čistější a položená dlažba zakryje a domaskuje případné nepřesnosti a např. dořezy kachliček v nejnižším šáru
3) Je to rychlejší. Nejdřív dlažbu a pak kachličky dělaj amatéři...profesionál a reacionálně uvažující řemeslník z výše uvedených důvodů nikdy neudělá dlažbu dřív než kachle...
Pokud montuješ velký formáty , tak vždy položíš dlažbu a pak lepíš na zeď. A myslím formáty třeba 1200x2400...
Proč nelogické? Jak bys pak montoval podlahu v uzavřeném prostoru, když je deska třeba 1500x1000 nebo 1000 x 1000?
Dovedeš si představit spáru? Možnost poškození a manipulaci s dílcem, co má třeba 200 kg bez lepidla?
Takovej obklad na většinou spáry jen svislé, horizontální třeba jen vprostřed místnosti.
Na co je chceš stavět, když se lepí rychlým lepidlem a další dorovnání je nemožné?
Ještě dodám, že s hotovou podlahou se lépe zaměřujou stěny, který se řežou a vrtají ještě před montáží.
Montoval si někdy takový desky?
Už kvůli spodní spáře začneš podlahou. Nikde to není jako pravidlo, záleží na situaci.
Milan cukrář: to byla reakce na to, že tak to dělají amatéři. Důležitej je výsledek, vše má svoje.
tohle není jednoznačný
já bych začal obklady pak dlažbu
velkoformáty se ale skutečně dělají často jak píše break, jsem denně na stavbě, vidí to, ať dělají Ukrajinci, či Albánci, Moldavci.
Jsou to frajeři, umí krásně kamenické rohy , které dělají s fričkou v ruce...
Deset let pracuju s kamenem. Většina kameníků začíná dlažbou. Stejně tak pokud je to možné, tak se klade dlažba do drenážního betonu, jak psal Diesel. Za mě nejlepší způsob.
Ale práce s kamenem je jiná než s keramikou. Podobná, ale trošku odlišná včetně použitých lepidel.
ty kamenické rohy nedělají na velkoformátech, ale jen na "středně velkých" obkladech. napsal jsem to nejasně. Na velkoformáty dávají rohové nerez lišty, nebo přechodové, pokud to je přechod stěna-obklad(oboje v jedné rovině). Jen tak pro upřesnění. Jsou to fakt velký obklady, dováží se v dřevěných bednách z Itálie. Pamatuju, že dělali se dávali i formáty o výšce 180cm či kolik.
Jj jsou ZATÍM co umí kamenické rohy , ale v práci to nedělají neboť by to byla pro firmy ztráta času (pokud to není ve smlouvě a pořádně ošetřeno finačně) a na melouškách docela málo,ale dělají .
Problém je , že lidé stárnou, a mladí? Jak už jsem kolikrát psal -od cca půlky 90 přišli k firmě 3 mladí po vyučení-všichni jen díky tatíkům kteří tam dělali, z nich jeden byl na štíru s docházkou ale něco uměl, druhý-táta onemocněl , přestal zedničit a kluk utekl do fabriky, a třetí? ten jediný zůstal u řemesla a po krach firmy šel do skoukroma. Ke stávající firmě-já jsem druhý nejstarší,a nejladší je ke 40,vlastně nejmladší je 3 šéf-syn jednoho ze dvou majitelů, přišel předloni po ukončení stavárny-VŠ a zatím mistruje a s mistrem se střídají na autě , když je třeba dovézt lešení a velké množství materiálu přišel kluk po vyučení , dali jej k tomu nejmladšímu - obkladači , aniž by se zdokonalil, něco naučil tak po roce utekl do fabriky. ale to jsem utekl od tématu!
1600x3000 nebo 3200 ... Itálie, Španělsko.
I na tom se dají udělat jakýkoliv rohy.
Jasně, máš pravdu, ale na mnoha a mnoha stavbách, letí termíny někdy i násobně od doby, co mělo být postaveno a předáno.
Takže v praxi běhají manažeři stavební firmy, investor, stavební dozor+další projektanti, šéfové subdodavatelů a tihle všichni řeší, jak to vše udělat, aby to bylo rychlejc, jednodušejc a levnějc(někdy jsou náklady překračovány brutálně). Obkladači, na které se tlačí, by neměli radost dělat kamenické rohy na velkoformátech při takovým stresu.Na vlastní oči to vidím.
Přeměřoval jsem velkoformáty a nejdelší stranu to má kolem 2400, nevím, zda jsem se setkal ještě s většími než uvádíš...obklady na starost nemám, řeším jiný věci
Či to budete robiť tak alebo tak, je na vašom uvážení,no ja si myslím,že kvoli stekaniu vody po obklade v kúpelni je vhodné to robiť tak,aby kúsok dlažby bol pod obkladom a ten pravuhlý roh prechodu sa vyšpároval. Pre toto riešenie je lepšie najprv položiť dlažbu.
Ak je to opačne,tak voda čo stečie ide rovno do špáry. Ak je dlažba zasunutá pod obklad,tak voda stečie po špáre na dlažbu,čiže je v kontakte s vodou len z boku. To isté je vhodné robiť s vanou alebo sprchovacím kútom,že sa vrchné hrany vkladajú pod spodok obkladu.
A když budete malovat, tak nejprve budete taky dělat podlahu?
Ona rovinnost podlah dřív byla kdovíjaká, proto se nejdřív udělal obklad, co bordel popadal se nahrubo uklidilo a položila se dlažba. Když to budete dělat obráceně dopracujete se nejspíš k tomu, že jak řady malinko sjíždí, tak se vám ty kachlíky v první řadě nevejdou a budete muset co?
Jo, to rikaj vsichni, ale nikdo nedokaze zduvodnit proc.
Pokud je to jen kvuli tomu bordelu co pada na zem, to mne netrapi. Tak malou plochu lehce zakryju a bude se mi to delat mnohem lip odspodu nahoru.
Proč se nejdříve omítá ,pak štukuje a nakonec teprve podlaha? Proč zdůvodňovat ustálenou praxi, která se ukazuje vždy jako lepší, a pokud jsou výjímky, tak jen potvrzují pravidlo!
Jako malé děti proč a proč a proč.
Jo, presne tohle slysim vsude, ale nikdo nedokaze zodpovedet/nevi proc. To ze se to tak dela neni zadny argument, kdyz stavim barak, taky nezacinam od stropu
Bordel mne netrapi, tu malinkou plochu lehce zakryju. Videl bych k tomu duvod, kdyby kachle nekde vys musely byt s necim srovnane, ale takhle mi prijde mnohem jednoduchsi polozit dlazbu pekne az temer ke stene na ni dat s dilatacni sparou obklad a v klidu pokracovat nahoru. Rez na tvrde dlazbe bude vypadat prece jen hur nez na obkladu a takhle nebude videt. Podlaha je rovna, takze kachle u spodni hrany nebudu vubec orezavat. Dlazba bude 40x90, takze na celou podlahu budu potrebovat jen cca 6 kachli.
Peter a to je ten nejdůležitější argument, udělat to tak jak chcete. Přestože to jiný dělá jinak, Vy to udělejte, jak uznáte za vhodné.
No jo holt jsou šťourové co nic neumí a chtějí zkušené poučovat. a ptají se úpak proč. Třeba prot, že mám lopatu, Nebo prot, že je tráva zelen8 -Prostě nebaádejte a dělejte pokud umíte dle svého nebo se držte standartu-stěna, pak podlaha !
Muzes napsat rovnou ze nevis proc se to tak dela
Nebo se radeji zdrzet tech premoudrelejch a nicnerikajicich komentaru uplne.
No já tedy vím proč ale hlupák jen bude štourat a ptát se proč. Vyzkoušej si to a budeš vědět. Až budeš mít za sebou hektary dlažeb a obkladů pak Ti to snad zapálí!
Kdyz tedy vis proc ale nechces nam to prozradit, tak si to nech pro sebe, vcetne toho planeho kibicovani co tu predvadis. Na takove rozumbrady neni nikdo zvedavej, jen plevelis vlakno bezobsaznymi zvasty, ty hektare.
Peter228: on totiž Diesel je starej praktik. Většina obkladačů v Česku totiž začíná obklady s vynechanou první řadou. Osvědčenej systém. Jde to i jinak, záleží na každým a situaci, ale nezaslouží si aby ho někdo urážel.
Jestli víš jak se to má dělat, tak to tak udělej a neptej se.
Peter je vidět , že tomu nerozumíš a hloupě kritizuješ a proto jsem radil ať obložíš a zadláždíš několik apsoň desítek metrů, ale budiž Je to proto, že nebyla lepidla další pomůcky co jsou dnes. Dříve se kladla dlažba, která byla mimo teraca jen desítka (100x100mm) a pokládala se do živého Do čerstvého betonu a nedalo se nikam mimo lávky stoupnout a obklady p změnu jen 15 (150x150mm) a tam zase byla přesně určena výška odkud se začínalo , tak aby to vycházelo jak dolů tak i např po zárubně. a nic se nedoměřovalo-obložilo se na výšku, zaspárovalo a pak beton a pokládka dlažby,Kdyby se to dělalo opačně , tak by se někdy musel dole dělat dořez a ...To je jedne důvod proč to většina dělá takto ! Stačí?!
MJ -byl jsem druhý ročník co již neobkládal na "buchty"ale byl to tehdy zvaný Košický způsob (proč, dopředu říkám nevím-nezajímalo mne) štuk a do něj cement -tím se mázla obkladačka, která se musel aspoň 3hodiny máčet ve vodě, a "lípla"na stěnu.Jinak v té době byla nejlepší a jediná řezačka tato : aukro.cz/... nebo tato : levne-naradi.cz/... JInak měl každý obkladač řezačku samodomo (obdoba té první ale masivnější konstrukce), díry se vyklepávali kladívkem a štípaly kleštěmi (nej na to byly štítačky z dětského nářadí,) a pokud bylo třeba řezobrousit tak jen travním brusem!
Důvod,proč lepit dlažbu nejdříve,je také v lepší těsnosti podlahy.Pokud sapára mezi stěnou a podlahou pokračuje dolů podle stěny,je při prasklince ve spárovačce důvod vnikání vody do podkladu dlažby.pokud položím podlahovku až k bočním stěnám,lehce utěsním spáru u stěny a pak obložím spodní pás obkladu stěny,dokonce si mohu dovolit zabrousit obklad přesně k podlaze a silikonem utěsnit tenkou spáru.Ani to pak není vidět.Voda nemá pak šanci prosáknout pod obklady
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.