Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nasadit 2 ks ocelová pera /pružiny/ v gauči

Od: babeta® odpovědí: 17 změna:

Zdravím, v mém gauči jsou na kratších stranách instalovány držáky ze slabšího plechu, které slouží k uchycení cca 17 cm

dlouhých ocelových pružin o průměru 20mm, které slouží k snadnému otevírání horní části gauče.U jednoho držáku došlo k jeho deformaci a proto jsem musel držáky odmontovat abych držák mohl srovnat.Přitom jsem musel obě pružiny též odpojit.Nyní nemohu dát pružiny zpět, protože nemám takovou sílu abych mohl pružiny natáhnout a nasadit je do děr držáků.Nevíte někdo, jakým způsobem bych pružiny natáhl, za rady předem děkuji.Představuji si nějaký přípravek - jestli takový existuje?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

3x

Taky jsem řešil podobný problém,jen jsem potřeboval nasadit oka pružin na čepy,vyřešil jsem to tak,že na jednu stranu držáku jsem nasadil pružinu a do druhého oka kulatinu zbroušenou do špice (taženou 6) a špici opřenou o čep kam jsem potřeboval nasadit pružinu a postupně posouval oko pružiny a zároven páčením(natahováním pružiny kulatinou) jsem nasadil druhé oko do čepu.Snad jsem to popsal dost srozumitelně...,možná by šel použit tenký delší šroubovák.

hodnocení

2x

Řeším to obvykle kleštěma kombinačkama. Oko vezmu tak ,abych ho tažením nasadil na plech

Pokud je problém v síle natahování, požádejte souseda,silného chlapa, nebo hodinového manžela

hodnocení

2x
A je opravdu problém v tom, že na to nemáte sílu, nebo v tom, že nemůžete zabrat, protože to nemáte jak pořádně chytit? Konec s plechem např. protáhnout a zašlápnout nějakým prknem, oko tahat např. smyčkou z lana, nebo popruhu (tahací háček, co to kdosi poslal asi nemáte, ale mohl by posloužit i stěhovací hák.)
Pak mě ještě napadá jedna možnost, nastrkat mezi jednotlivé zavity např. šroubováky, větší podložky.. tak, že pružinu vždy prohnete a podložky vložíte do vzniklých škvír. Třeba 10 z jedné steany, pak ohnot na opačnou stranu a dalších 10. Nějakých 20 podložek 1,5 mm a máte 3 cm. Po zamontování pružiny a vyklopení pantu podložky samy vypadnou.
Další možnost, jak pružinu natáhnout, abyste do ní dostal ty podložky, je kování našroubovat zpět do gauče a pružiny na té straně, kterou nedokážete zaháknout, jen při pootevřeném gauči za oko přidrátovat pevným drátem. Když teď gauč plně otevřete, máte pružiny natažené a můzete tam nacpat třeba ty podložky, nebo třeba přípravek z pásoviny, který pružinu zafixuje, nebo dovnitř vlozit závitovou tyč s podložkami a maticí, nebo kus trubky či kulatiny se dvěma otvory, kterou vložíte do pruzin a prostrčením hřebíků do otvorů pružunu zafixujete v nataženém stavu.. prostě co doma máte, možností je spousta.
Tak jak to dopadlo? Povedlo se a máte všechny prsty? :)

asd1
hodnocení

1x

Oko z provazu a zatáhneš obouma rukama, páka, drát který kroutíš tím se zkracuje atd.

BAcha na vystřelení voka pérem ;)

hodnocení

0x

Zavitova tyc, podlozky, matice ... strcit do pruziny a krutit

Pružiny jsou zřejmě tažné.

petrovic
hodnocení

0x

A jak jsi je dokazal sundat? Preci musis trosku zabrat abys ji vyhaknul a vyjmul ne? Stejnym zpusobem bych ji nasadil zpatky.

Jestli se dobře pamatuju, rozebrání je jednodušší, protože se vytáhne / vyrazí osa, pružina se tedy nenatahuje. Pro nasazení jsem ji, tuším, navlíknul na šroubovák a táhnul oběma rukama, ale jak konec oka natažené pružiny nasměrovat do díry, to už si nepamatuju. Počítám, že jsem si v tu chvíli přál třetí ruku, aby kombinačkama usměrnila drát do díry ;).

hodnocení

Musím více přiblížit problém s pružinou.Potřebuji tuto pružinu silou natáhnout tedy prodloužit silou asi o 2-3cm, mám malou sílu, pružina je motaná z velkým průmšrem drátu.

Jak nasadit 2 ks ocelová pera /pružiny/ v gauči

hodnocení

Pružina je motaná ze silného drátu, nejde běžně prodloužit o 2-3 cm, které potřřebuji.

Jak nasadit 2 ks ocelová pera /pružiny/ v gauči #2
petrovic

Tak pokud na to nemas silu, co tak mezi ty zavity pruziny, co lezi u sebe, vrazit nejake drevene klinky? Treba jednotlive pulky koliku na pradlo. Pri dostatecnem mnozstvi koliku by to melo pomoct.

Ja to klinkujem väčšími podložkami. Pružinu upnem do sveráku a nahýňam ju na jednu a druhú stranu. Inak som v dielňach na to videl rôzne pákové forichtungy a vidličky s pákou, ktoré sa nahodoli buď priamo na čap pre uchytenie pružiny alebo do nejakej dierky kovania.

hodnocení

0x
Na tom gauči to neni až takovej problem jednou rukou ho držim pootevřen druhou nasazuju pružinu
Na autech u brzd beru plochej šroubovak prostrčim okem pera
šroubovak opřu o misto kam to chci dostat a pačim směr nahoru vono to tam sklouzne
Chce to kapku cviku nekdy si pomúžu druhym šroubovakem

111®
hodnocení

0x

napružiny se používá pružinový háček nebo hák

Jak nasadit 2 ks ocelová pera /pružiny/ v gauči #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]