Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz kotlů, kontrola

Od: makk odpovědí: 87 změna:

Od září 2022 bude zakázáno používání kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emistní třídy. To je sice pěkné, ale jak to chtějí kontrolovat? To bude policie chodit dům od domu a kontrolovat kdo v čem topí? Nebo to nechají na dobré vůli lidí?

87 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svoboda
hodnocení

2x

Mám je na háku! Mám v kotelně už tři pomníky 30ti letého režimu, tj. tři kotle-elkotel, plyn kotel, kotel na TP. Na jejich emeisní třídy už z vysoka kašlu a nebudu si pořizovat zpylnovací kotel na dřevo nebo dokonce pletky, dřevo natož peletky jsou super drahé a ve vysáledku nic neušetřím. Čili oficiálně mám plyn kotel a budu topit dále ve starém kotli na TP, sklep u dvůr mám plný věcí na spálení. At žije Green deal ! Když bude chtít obecní byrokrat doložit čím topím, vyfotím mu plyn kotel. Pokud mě snad udá soused za kouř z komína, recipročně jej udám i s fotkami jak se mu kouří z komína když pálí co se dá. Kdo by mi z nich chtěl vkročit do RD bez povolení je mrtvý muž. Zdar EU !

makk
hodnocení

Přiznám se, že lidi jako jste vy rád nemám. Kotel si klidně nechte a klidně si v něm topte, potud OK, ale házet tam vše co máte na vyhození, to už je příliš. Mám podobného souseda a je to "moc fajn", když hází do kotle plasty. Na naší zahradě se pak smardy nedá vydržet a co zmůžete? Dobré slovo nepomáhá, obec s tím nic neudělá a když na něj zavolám policajty, tak je nepustí za branku a bude mi dělat naschvály.

minsk

Mám totožného souseda, velkého šetřílka. Otevřete okno, abyste vyvětrali, vyjdete ven a cítíte ten sladkej smrad, štípání do nosu. Pálení plastů je karcinogenní záležitost.

vidím, že nejsem sám, kdo nadává na smraďochy. Asi každá dědina má toho svého experta na topení

Také mám takového souseda, starší pán,ale co se vejde do kotle , tam strčí. Nemůžete ani vyvětrat, topí občas i v létě aby spálil "bordel" a kolikrát rychle schovávám prádlo domů. Kočka mi přijde z hodinové procházky a smrdí, jako když spala na komíně. Je to příšerné. Sousedi si stěžovali jak jemu, tak na úřadě,ale vše je marné.

prik

Dnes jsem koupil pivo Brunclík za 4 Kč. Určitě neprodělali a bylo docela dobré. Za basou piva tisíce lahví v plastu. Za drahé peníze lidé kupuji stejnou vodu jaká jim teče z kohoutku za 10 haléřů litr. Pak nevědí co s plastem. Ani nevím jak jsme žili za komunistů bez těhlech vod. No kšeft je kšeft. A tu velice známou stolní vodu Ida z Bělovse tu naprosto pohřbil ten Havlův kámoš, úžasný podnikatel.

guma
hodnocení

1x

Nikoho nepouštět domů. Peníze na topení vám nedají. Smrad nesmrad.

kenav
To je sice hezké,ale pokud nemáte platné revize tak v případě pojistné události bude plnění 0

Kenav, stále opakujete revize a pojištění, což se sebou nesouvisí.

Nebo znáte někoho, kdo neměl revizi na kotel a barák mu vytopila voda, že nedostal plnění?

Nakonec je bohužel budete muset pustit, je na to neuvěřitelná výjimka narušující nedotknutelnost obydlí.

zpravy.aktualne.cz/...

makk

To je 5 let staré a myslím, že to nakonec neprošlo.

hodnocení

1x

Jak si to tak všechno pročítám, asi bych měl odvolat své komentáře - omlouvám se tedy za mnou uváděné mylné info. Čerpal jsem z článku, který je již smazán a zřejmě byl odkázán na směrnici nebo vyhlášku z roku 2010 - která byla zrušena vyhláškou k 2016. Osobně jsem to moc neřešil, protože moje krbová vložka má jen 6kW.

vytapeni.tzb-info.cz/...

Zde cituji: S ohledem na nedotknutelnost obydlí bude v praxi vymahatelnost některých požadavků velmi problematická. Na již instalovaná lokální topeniště (např. krbová kamna, sporáky) nebo zdroje s vodním výměníkem, které mají celkový příkon zařízení do 10 kW, se tyto změny nevztahují. I nadále pro ně platí "pouze"pravidelné kontroly spalinových cest .

Zákon č. 201/2012 Sb.Zákon o ochraně ovzduší

§17 odst. 1 písm e) Provozovatel stacionárního zdroje je povinen umožnit osobám pověřeným ministerstvem, obecním úřadem obce s rozšířenou působností a inspekci přístup ke stacionárnímu zdroji a jeho příslušenství, používaným palivům a surovinám a technologiím souvisejícím s provozem nebo zajištěním provozu stacionárního zdroje, za účelem kontroly dodržování povinností podle tohoto zákona,

§23 odst.1 písm. j) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že - jako vlastník nebo uživatel prostor, v nichž je provozován spalovací stacionární zdroj, v rozporu s § 17 odst. 2 neumožní kontrolujícímu přístup ke spalovacímu stacionárnímu zdroji, jeho příslušenství nebo používaným palivům za účelem kontroly dodržování povinností podle tohoto zákona

Za přestupek lze uložit pokutu do 50000 Kč

dále je tam

Provozovatel stacionárního zdroje je povinen h) provádět pravidelně nejméně jednou za tři roky prostřednictvím fyzické osoby, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě (dále jen "odborně způsobilá osoba"), kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o celkovém jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly vystavený odborně způsobilou osobou potvrzující, že stacionární zdroj je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem

doplněno 11.01.22 16:59:

a musím souhlasit - bohužel- že všechny komíny se musí podle vyhlášky č. 34/2016 Sb. prostě každý rok "vyčistit"- resp. mít papír o kontrole.

Mám krbovou vložku, která se používá jen v topné sezoně, tj. asi jen jednou za rok před použitím je nutná kontrola za 400,-a víc - poslední kontrolu jsem měl o pár let dřív, přiznávám. Kominík přišel, mrknul zrcátkem do komína, se slovy "co tu chcete čistit?"vypsal lístek na 400,- a šel dál za 3 minuty.

Nicméně nemám dobré vztahy se starostou, takže budu nucen další papír někdy na podzim obstarat.

hodnocení

0x

Policie rozhodně nebude chodit dům od domu a bylo by to zřejmě i proti zákonu.

Kontrola bude (a v podstatě to je i teď) na základě "udání" nebo podezření.

doplněno 10.01.22 12:06:

P.S.: Tak samozřejmé je, že dostat se někomu do domu, není tak jednoduché. Chtěl bych vidět soudce, který umožní domovní prohlídku na základě toho, že se "sousedovi" nelíbí kouř z vašeho komína. A Vy samozřejmě máte nějaké způsoby obrany, stačí trochu přemýšlet.

prik

Všechno jde když se chce. Udělá se výjimka. Tak chytrej člověk a neví co je to třeba Osoba blízká. Taky výjimka z pravidel.

hodnocení

0x

Já to nevím, ale má paranoia říká, že to bude velice jednoduché. Před lety vznikla databáze kotlů 10kW a více. Dále každý provozovatel má povinnost co tři roky kotel nechat zkontrolovat a také zrevidovat. To jsou tři databáze, které by šly porovnat a hříšníci vyskočí červeně. Zbytek vykryjí udání...*alene*

doplněno 10.01.22 13:12:

To se to rozjelo...:-D. Nevěřím, že někdo vypadne z databáze. Mmchdm, patřím k těm, co "topí elektrokotlem a ten kouř z komína je z kamínek 4kW, polibte mi" atd... Bez revizí, bez pojistky. A sám jsem zvědavý, jak to bude za pár let vypadat... V těch starých kotlech leží slušný prachy za pokuty, ono to nějak půjde to z lidí vymačkat...

svoboda

A copak budou porovnávat v databázích, když mnoho a mnoho majitelů kotlů na TP žádného šaška na kontrolu nikdy nezaplatilo natož zvalo?

hlavicka

A kdo tu databázi kotlů provozuje a jak nebo podle čeho ji dělal? Myslíš, že každý provozovatel kotlů na tuhá paliva tu povinnost co tři roky kotel nechat zkontrolovat a zrevidovat dodržuje když ví, že ten jeho neodpovídá platným předpisům a kontrola by mu ho zakázala provozovat nebo možná i nařídila zlikvidovat?

kenav
A co takhle kontrola hasičů jak je dodržování požární bezpečnost jak to bylo dřív
makk
hodnocení

kenav: Ty kontroly dělal preventista od dobrovolných hasičů. Přišel, dostal panáka, když bylo něco hodně prů*erovýho, tak je na to upozornil a šel dál. Jenže dneska by s dobrovolným hasičem každý vyběhnul. Odmítnete ho pustit do baráku a nic nezmůže.

berger: Databáze kotlů je krásná věc, ale když už to někdo přihlásil, tak určitě nedodržuje ty pravidelné revize a z datábáze už dávno vypadl. A i kdyby ne, tak nahlásí, že kotel vyhodil a nechá si ho.

kenav
V případě pojistné události pokud nemáte platné revize tak pojišťovna nic neda
makk
hodnocení

Tihle lidi většinou nemají ani pojistku, takže je to netrápí.

makk, přesně tak. Když není pojistka, tak proč revize a další databáze bonz blogu. Kotel i komín si ohlídá i člověk sám, pokud je šikovný.

přihodím fakt, že revize musí provádět jen majitel, který pronajímá, bytové domy, firmy ... - běžný smrtelník pravidelné revize komínů dle zákona dělat nemusí.

makk

jmlc: A máte nějaký právní předpis, kde je to stanoveno?

Co není zakázáno, je dovoleno. Tedy pokud to po mě nechce fakt, že pronajímám nebo mám pojištěno...

@makk - třeba zde - bozpforum.cz/...

cituji: Čištění používané spalinové cesty sloužící pro odvod spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně nebo spalinové cesty sloužící pro odvod spalin od náhradních zdrojů elektrické energie (dieselagregáty) je možné provádět svépomocí.

zákonem nařízené preventivní kontroly jsou i přes hrozbu pokut nevymahatelné

makk

jmlc: Zajímavý článek, ale není tam jasně řečeno co jste tvrdil. Pro můj případ platí:

1. Čištění se provádí 2x za rok a je možné ho dělat svépomocí.

2. Revize se nedělá v časovém intervalu v mém případě je stále platná výchozí revize. Revizi musí dělat oprávněná osoba.

3. Kontrola se provádí 1x za rok, ale zde už není řečeno kdo ji má dělat. Není výslovně řečeno, že je možno ji provádět svépomocí, ale ani není řečeno, že ji musí provádět oprávněná osoba.

makk

Tak jsem našel toto: revizekontroly.cz/... kde je prakticky totéž, ale je zde výslovně řečeno, že:

Čištění spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně je možné provádět svépomocí podle návodu výrobce, nejméně však jedenkrát za rok, a to za podmínky, že budou prováděny jejich pravidelné kontroly odborně způsobilou osobou.

Takže bohužel. Revize být nemusí, ale musí být kontrola.

Hledal jsem to asi rok zpět - zkusím znovu, jak bude čas. Bylo to přímo nařízení pro konkrétní PO, FOP a nájemné bytové domy nebo veřejné domy..., kdy fyzická osoba tady nefigurovala. Takže pokud mám vlastní RD po kolaudaci, povinnost volat kominíka nemám.

Revize se nedělá pravidelně, ale v případě že... (např. nový spotřebič nebo změna...)- tu máte u kolaudace a tečka.

Kontrola spalinové cesty se provádí pravidelně - ano, ale není vyhláškou stanovana osoba, takže si to řešíte vy a není ani třeba o tom dělat domácí zápisy-evidenci.

eleonora*
hodnocení

0x

Kazdy instalater ktery meni kotel musi dat zpravu...nekam, nevim kam to,uz si nepamatuji ,kdyz nam menil kotel tak nam to rikal,Takze to bude lehke dohledat kdo kotel nevymnenil.

makk
hodnocení

Takže když někdo topí el. přímotopy, tak o něm nebude záznam, že by měnil kotel a bude mít problémy?

minsk

Také si myslím, že to bude dohledatelné.

Ve sčítání lidu na to byl dotaz

jurajjuraj*

kotel sem si pred lety montovali sami, ten co byl predtim montoval deda taky sam, takze instalater muze jit do haje i se svyma papirama

a scitani lidu to je snad vtip :D tam snad nekteri psali popravde i sve prijmy ne :D

nebude to tak zhave, navic s cenama co jsou ted za elektrinu a plyn se stale vic lidi bude vracet ke kotlum a stale vic lidi bude palit cokoliv co zhori

To je jako s očkováním jurajo. Poslušné ovce uvedou i číslo bot.

hodnocení

0x
Zatim to je na dobré vůli, nechat udělat revizi kotle a komínu a předat ji na obecní úřad.
Ale proč projevovat dobrou vůli když to stojí nemalé peníze a čas a úřad to nevyžaduje.
O tom jak budou probíhat kontroly u čmoudů jsem se zatím nikde nedočetl.

předat na obecní úřad? to jsem neslyšel, udělali mi revizi kotle a komína, dali papír, kopii odvezli, o úřadě slyším poprvé

guma

Ještě to musíte, kromě obecního úřadu donést policajtům a zaslat na ministerstvo.

To mělo fungovat od roku 2016, pak to odsunuli na rok 2020. Ni ní ten kdo dělá kontrolu ohlašuje mzp výsledky, provozovatel na vyžádání úřadu předkládá zprávu.

aha, ok, díky

tm
hodnocení

0x
Nejdriv jsem říkal, že na výměnu kašlu, ale když se podívám na věčný bordel a špínu v kotelne, kde mam dakon dor, tak jsem se rozhodl pro nový kotel opět na tuhý. Rozhodl jsem se proto, že doufám, že nový kotel bude lepší, ne abych mel papir pro ouradu.
jurajjuraj*

bude to lepsi aji jako s autama, z ceho by zili kdyby novy kotel vydrzel 30 let a nekazil se

spravedlnost
hodnocení

0x

Svoboda je evidentně troll, nicméně s tím sousedem by si jen tak neporadil, protože kouř obtěžuje celé okolí, zvlášť za jistých povětrnostních a tlakových podmínek. I v noci. Proto anonymních návrhů k prošetření může být víc, než má aktuálně sousedů.

A až to úřad začne řešit tak fotkám plynového kotle se vysměje a bude chtít předložit faktury za plyn a elektřinu a následně bude chtít předložit protokol o kontrole kotle.

hodnocení

0x

Nemusíte mať strach,ono sa to upraví zákonom. Prídu pracovníci zo životného prostredia zmerajú emisie z komína,a to ešte ani nevstupia do domácnosti a už budú mať podklad na začatie konania.

Je to možný, ale jak ty emise budou měřit? Polezou po střeše? To asi těžko. Dronem budou lítat nad barákem? Nebo ještě nějak jinak?

jurajjuraj*

takze chces rict ze kotel s emisni normou 3 bude mit z komina neco lepsiho nez kotel bez emisni normy? *smich* pokud nekdo neumi v kotli dobre zatopit tak mu nepomuze ani emisni norma 10

osobne

Vdova Kellnerová jim prej ráda půjčí ten US vrtulník, jen co ho ještě v emerice trochu vyklepou...*smich*

Byrokrati přej mají srovnávací takové tabulky s průhlednýma vokýnkama různě zabarvenýma a podle toho prej budou určovat zda je ještě kouř nezávadný nebo závadný a musí býti upálen na hranice v dané obci.

jurajjuraj*

a to vse bude kontrolovat starosta ktery taky topi cim se da *haha* vitejte v bananove republice

makk

Připusťme, že pracovníkům životního prostředí koupí vláda drony, ale i pracovník životního prostředí je člověk, takže bude raději sedět v teplé kanceláři a když už vyrazí do terénu (třeba na udání), tak tam nepůjde ve 22:00, ale někdy dopoledne, kdy majitel domu je v práci a v kotli nic nehoří. takže výsledek bude "vše v nejlepším pořádku" a majitel může přijít domů a zatopit PET flaškama.

Jinak pro ekologii byse udělalo 100x víc, kdyby se řešilo spíš čím lidi topí, než v čem topí. I ten nejekologičtější kotel vypouští jedy, když se v něm topí plastama.

jendad
Nesmysl. V Polsku normálně když je smogova situace, tak zakáže obec vytápění tuhymi palivy. To stejné i na západě. Praha už také zavedla stejnou vyhlášku. Takže prostě čoud z komína, policajti to vyfotí že všech stran, zdokumentuji a přijde flastr. A je jedno zda topite v petrach či kotli. Američané myslím i zavedli emisní předpisy které splní jen kamna s CB spalováním. U jotulu f 500 dávají katalyzátor. Prostě sledují emise prachu.
jurajjuraj*

jendad takze tam kde neni zavedeny plyn a na vytapeni elektrinou nemaji tak si musi koupit vic ponozek?

jendad
Na nová čistá kamna mají odpočet z daní 30% do výše 1500 dolarů. I velká kamna tam prodávají okolo 1000dolaru. S nimi klidně vytopite 200m2. Jotul je tam luxusní značka. Teplovodní topení je tam bráno pro bohaté (plyn, nafta, cerpadla).Nevím jak v Polsku, jen píši co jsem četl před rokem.

hodnocení

0x

Nic se nebojte, než kotle předěláte, EU zakáže topení úplně .. a Čechům nejdřív.

co elektrokotle? ty nemají emise?

Co tepelná čerpadla?

Zakáže topení? Už cvokuješ *smich*

hlavicka

Už se pomalu začíná mluvit o škodlivosti topení plynem a tak asi s časem dojde i na to, že nám i to začnou zakazovat nebo nějak výrazně omezovat. Na to nám je potřebná nějaká přihlouplá EU.

gumídku - uhlí bude zakázané, plyn taky, atom taky. Co tam máte dál?

Mimochodem čím bude topit Praha?

jurajjuraj*

hlavicka bodejt by nebyl plyn skodlivy kdyz je z ruska *smich* jedine co by vratilo veci aspon trochu do normalu je zruseni EU

jenda22
Po EU prijde Rus a bude vse jinak. Staci ze Nemecko pronajalo svym pratelum Gazprom zasobniky. Proto zustaly na podzim prazdne a pro jistotu omezili dodavky. Nic se nedeje jen tak.

ra252 tepelný čerpadlo nebo elektrokotel nepotřebují ani uhlí, ani plyn. Potřebují elektřinu. Tu stačí vyrobit solárnímy panely a měničem.

Nebo snad EU zakážou sluníčko nebo vítr či vodu v přehradě?

Gumidku u nás to nemůže fungovat protože když je je potřeba topit tak nejmíň svítí slunce.

gumidek: Ale jo, elektřinu pro TČ nebo EK můžete vyrobit FV panely a měničem. Pokud se však bavíme o RD a panely na jeho střeše, tak to lze pouze teoreticky. Elektřinu vyrobenou v létě, kdy ji máte totální přebytek, nikam neuskladníte. A v zimě Vám zase FV panely dají energie tak na rozsvícení jedné žárovky, ale rozhodně ne na vytápění.

makk

Jediné rozumné řešení je zrušení EU, protože ta jejich ekoopatření už hraničí s heslem "šetřit se musí ať to stojí co to stojí".

Co naftové topení?

makk

Dobrý nápad, auta budou za chvíli jen elektrická a nafty bude přebytek.

... ti bufíci ani moc nežerou

hlavicka

jurajjuraj, makk: *palec*

gumidek: Sluníčko si svíti a vítr fouká podle svých vlastních pravidel nezávislých na EU a to ne vždy kdy by jsi to potřeboval. Na to měli být odborníci kdysi komunisti když tvrdili, že "Poručíme větru, dešti", ale bohužel nějak se jim to příliš nedařilo.

Od toho jsou baterky nebo více zdrojů energie.

Komunisti Vás drželi jak opice v pravěku, přitom na světě už dávno byla používaná výpočetní technika. U nás tak maximálně kalkulačka z ruska.

makk

Komunisti uměli poručit větru dešti, ale on je neposlouchal.

hlavicka

gumidek: Klidně si to tak u sebe doma všechno zařiď a pak nám tu někdy napiš jak ti to všechno pěkně hezky a bez problémů funguje.

gumídku - kde vezmete sluníčko nebo vítr třeba dnes dnes? V létě topit nepotřebujeme.

ra. u nás skoro celý den svítilo sluníčko...

tedy od 9:30 do 15:30

I při zatažené obloze fv panel vyrábí. Jen né tolik Wp.

Pokryje klidně svícení, drobnou elektroniku (TV, PC, routery,wifi ap, atd..)

i provoz plynového kotle, který elektřinu potřebuje pro regulaci a chod.

Takže úspora je.

Kdyby měl někdo velkou střechu, tak může i topit. Záleží na počtu FV sítě.

gumidek: Jistěže záleží na počtu FV panelů. Ale i na provoz TČ byste v zimě musel FV panely dát na celou zahradu, natož při topení EK. Ovšem, šlo by použít baterie a přes léto do nich dávat letní přebytky. Baterie by ovšem musela mít takovou kapacitu, že byste jí nezaplatil, ani kdybyste prodal všechny své orgány na transplantaci.

@martincakl... kdybych prodal i mozek, tak by to snad šlo *smich*, ale kdo by měl zájem?*zmateny*

11.01.22 18:30

gumidek - pouze teoretizuješ na základě současné "masáže" politiků, jak v EU, tak i u nás, kteří tak chtějí vybřednout z problémů, které způsobili svými nesmyslnými politickými rozhodnutími i kroky. A přenést odpovědnost na běžné občany. Jako vždy, bez absolutních odborných znalostí a reálných představ, tohoto řešení, energetických problémů se týkajících. Zrovna včera jsem se koukal (tuším že to bylo z YT), kdy "hošan", velice šikovný a technicky zdatný a fanda do fotovoltaiky, předváděl svůj, "skoro" ostrovní systém, o němž si původně myslel, že si elektřinu vyrobí, bez potřeby dodávek ze sítě. Bylo to velice zajímavé. Výkon jeho systému byl zajištěn velkým počtem fotovoltaických panelů (počet si přesně nepamatuji) který měl mít výkon cca 15 kW. Což je tedy opravdu dost. Aby byl schopen využít vyrobenou energii v době, kdy byly ideální podmínky, měl instalováno takové množství akubaterií, že jejich cena byla 1 milion Kč. Vše si sehnal, instaloval, zapojil a provozuje sám a i tak mu clelý tento systém přišel, na jeho RD, na cca 2 miliony Kč. Pro případ, kdy nebylo dostatek "světla" tak si nainstaloval centrálu. Tu nakonec ale stejně zrušil a v době kdy není jeho dostatek pro dostatečnou výrobu v panelech, se stejně přepojuje na běžnou síť. No a nakonec víceméně varoval "nadšence", že to zdaleka není všechno tak jednoduché jak se zdá a že by si to vše měli nejdříve hodně dobře rozmyslet. O nějaké investiční návratnosti se nedalo vůbec mluvit. No a nakonec "perlička". Když se jej redaktor (jeho kamarád) ptal, co na to jeho manželka, tak uvedl, že se rozvedl. No, asi ta ženská byla rozumnější než on. *smich2*

Bohumile, ale já nemluvil o ostrovním systému ;).

Každý máme jiné nároky na energii a spíš jsem směřoval k vlastní úspoře a v případě blackoutu máš mini ostrovní systém na dostačující aplikace (ty základní).

Benzínová centrála za pár tisíc je levnější a spolehlivější.

Ovšem bez paliva je to bezcená věc. Slunce bude stále.

Bude-li výpadek trvat déle, než dva dny, budou se dít takové věci, že bude úplně jedno, jestli u vás doma jde proud ..

Mimochodem - kolik kulometů máte?

Po dvou dnech už myslet na mé kulomety? *smich*

To už bude pozdě ..

To už bude pozdě... řešit FVE

hodnocení

0x

Příspěvek do diskuze. ;) A co v takovémto případě? Mám dva kotle. Jeden starý Dakon, ještě dokonce s plynovým atmosférickým hořákam-adaptérem, stále provozuschopný a zapojený, už snad 30 let. Žádné "revize" na něm nedělám, údržbu i opravy si provádím sám a stále je OK. Totéž se týká čistění a kontroly komínu. Ale už skoro 20 let topím v kotli druhém. Tím je Viadrus z roku 2002, pochopitelně bez "papíru" a tedy neodpovádající požadavku na budoucí kotle na tuhá paliva, takže nebude splňovat podminky. A topím v něm dřevem. Pokud se nemýlím, tak ten plynový bych stále ještě mohl provozovat jako zdroj "ekologický" (zatím). Když by tedy byla prováděna kontrola a já uvedl, že nyní již zase topím tím Dakonem na plyn, bude problém? V podstatě jediným důkazem, že to není pravda (pokud by mě "nevymákli" :-D zrovna v době topení), by mohla být nižší spotřeba plynu, který v současnosti používám pouze na ohřev TUV (plynový bojler) a vaření. A pokud topím dřevem, kouř z komína je celkem minimální, žádné plasty a "svinstva" v tom Viadrusu nepálím. Trochu více kouře je pouze při zatápění. Ovšem "pára" jako u plynového to není. Co vy na to?

Ještě k tomu můj názor na ty emisní hodnoty kotlů vyšších emisních tříd. Tyto hodnoty jsou měřeny u kotlů vlastně v ideálních labolatorních podmínkách. Pokud se provozují v běžném, reálném provozu, tak jsou podle mne tyto hodnoty podstatně jiné. Ovlivní je jak kvalita a druh topiva, nehledě na potřebu regulace hoření, vzhledem k momentálně požadovanému konkrétnímu výkonu. Aby byly provozovány v ideálních topných podmínkách a při ideální teplotě spalin a topné vody, tak by bylo nutné použít určitě akumulace do zásobníkové nádrže. Což ale (zatím) podmínkou provozu těchto kotlů není. Takže to celé osobně považuji pouze za nesmyslné a "protlačené" lobisty komerčně zainteresovaných výrobců, případně i "finanačně zainteresovaných" úředníků, jak v EU, tak nyní i u nás.

jurajjuraj*

pokud tam nekdo bude hazet PETky a podobny odpad tak mu ani emisni 8 nepomuze, to je cela ta Greta a vsichni pojebani zeleni sveta, hlavne ze kdyz bylo jednani tak tam kazdy letel letadlem

Viadruse jsem měl, teď 4tou zimu mám slokova a investice do nového kotle nelituji hlavně proto že odhořivací kotel má o 1/3 menší apetit.
Už při viadrusu jsem instaloval velkou akumulaci ale při přiložení vždycky začudil, kdežto odhořivací kotel při včasném přiložení nečudí.
V naší vsi je ještě dost viadrusů v provozu, většina v nich umí topit ale menšina toje marný čudí a čudí 24/7.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]