Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Extrémně hlučná digestoř

Od: tomasz odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

při rekonstrukci nám řemeslníci udělali odtah do komína, jak jsme požadovali. Použili průměr trubek 10 cm, prý s to je podle nich dostatečný průměr. Trubka vede přes koupelnu , kde je taky odtah. Takže na jedné větvi jsou 2 odtahy, celková délka odhadem 3,5m. Ani v kuchyni, ani v koupelně odtah prakticky neodtahuje.

To co mě nejvíc trápí, je že když připojím trubku k digestoři, tak se extrémně zvýší hlučnost digestoře. Nejde slyšet mluveného slova. Obrázek přikládám. Digestoř má výstup o průměru 15 cm. Musel jsem použít redukci 15 na 12,5 cm pak nějakou flexi trubku 12,5cm, pak redukci z 12,5 na 10cm.

Stejná hlučnost je i když vemu hliníkovou flexi trubku 15cm a na výstupu dám dvě redukce postupně na 10 cm.

Dočetl jsem se, že nadmíra kolen a vroubkovaná trubka snižují účinnost digestoře a zvyšují její hlučnost. Tak mě napadlo použít odpadové trubky míst flexi hadice. Než to začnu zase předělávat, tak nemáte někdo zkušenost, jak efektivně hlučnost snížit?

Bohužel faktem je, že odtahová trubka není přímo nad digestoří.

Extrémně hlučná digestoř
Extrémně hlučná digestoř #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

To ti řemeslníci byli opravdu "odborníci". Chápu to správně, že ventilátor je jeden, někde před komínem a je to rozbočeno do koupelny a kuchyně?

1. Spojovat odtah kuchyně s koupelnou nebo WC je hygienicky nepřípůstné.

2. Vést to ohebným o DN100 je dost málo, na koupelnu ještě možná, ale na digestoř ne, natož do té stovky pak poslat obojí.

3. Pokud je ventilátor mimo digestoř, je jasné, že hluk se projeví po napojení. Vzduchovod funguje i jako zvukovod.

4. Použitý ventilátor je nejspíš slabý.

doplněno 09.01.22 16:59:

Odkaz na video mi nefunguje.

hodnocení

4x

To dělali "řemeslníci?" Vážně? Tu díru do skříňky dělali čím, sbíječkou? A z materiálů, které našli ve sklepě? Vyhažte to a udělejte pořádně, na VZT existují trubky na to určené. To spojení koupelna - kuchyň nekomentuji. Radši se ani neptám, kam to vede, ještě bych se dovvěděl, že jste v paneláku a vede to do původního odsávání...

tomasz
hodnocení

Tady je video, ukazující změny úrovně hluku po připojení k potrubí:

leteckaposta.cz/...

tomasz
hodnocení

Děkuji za reakce.

To bych jim křivdil. Tam jak je ve stropě díra a trčí koleno směrem dolů, tak tak to nechali. To dopojení jsem si dělal sám. Nejdřív jsem použul hliníkovou flexi hadici, pak nějakou flexi igelitovou. V obou případech to hučí. Tak mě napadlo vzít odpadové roury, které jsou vevnitř hladké. Na té fotce vidíte mou nedodělanou předělávku. Bohužel se použití kolen nevyhnu, kuchyň jsme ladili do poslední chvíle, takže tohle je spíše moje chyba.

Na obrázku vidíte koupelnu se stropním větrákem, který je napojen na stejné větvi jako digestoř. Čára udává přibližné umístění potrubí. Za zdí s první šipkou je ten odtah z kuchyně.

hodnocení

0x

Temto problém změnou materiálu potrubí nevyřešíte. Máte špatně navrženou trasu , vše v jednom a v tom je zakopaný pes. Do stoupačky musí jít samostatné větve, každá zvlášť

makk

Do jedné stoupačky se koupelna a kuchyň vůbec nesmí napojit, byť se to někdy tak dělá.

tomasz
hodnocení

Tak to jste me moc nepotesil. To budu muset digestor napojit na recirkulaci. Jinak ten odtah v koupelne jde do cihloveho komina...

hodnocení

0x
Tieto flexi potrubia sú pomerne hlučné. Nedostatočný priemer ležatého a nie úplne krátkeho potrubia spolu s dĺžkou komína tomu tiež nepridá.
Ventilačné potrubia z hladkého PVC (v dnešnej dobe už z ABS) sú na tom lepšie.
U Vás asi najjednoduchšie riešenie je buď to holt vyredukovať na tú 100-ku a osadiť prachotesné spätné klapky KPK/KZK /2 s možnosťou čistenia alebo digestor hnať ponad linku k obvodovej stene a spraviť prieraz na fasádu. Použite ale priemer 150, prípadne ekvivalent v hranatom potrubí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]