Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypustit vodu z kotle Vajllant?

Od: lenkavagnerova odpovědí: 9 změna:

Přestal mi topit kotel. Na displeyi vykazoval chybu č.22, tj.nebyl v kotli tlak. Příslušným spodním ventilem jsem tlak doplnila, natlakovalo se rychle za pár vteřin hodně přes červ.hranici, ukázalo to 3,9 baru. Zpod kotle začala silným stroužkem vytékat voda. Zkusila jsem cca 3 hodiny odvzdušňovat radiátory, ale vylila jsem již kýble vody a tlak v kotli se nijak neznížil, voda zespod neustále vytéká a display ukazuje neměnných 3,9. Snížila jsem hodně teplotu na termostatu, aby kotel netopil - nepomáhá...Tak jsem nyní kotel vypla, venku mrzne, co mám dělat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Asi blbá otázka, ale zavřela jsi kohout na doplnění vody?

hodnocení

0x

občas je někde pod kotlem, případně na nejnižším radiátoru, vypouštěcí ventil

runner*
hodnocení

0x

Ta voda po natlakování vytékala pravděpodobně pojistným ventilem. Já tímto ventilem mohu vodu z kotle i vypouštět a tlak v soustavě tak snížit. Jste si jistá, že jste neuzavřela ventily na výstupu/vstupu z kotle do/z topení?

Jinak závada může být v trojcestném ventilu, který přepíná mezi vnitřním/vnějším okruhem. U mě se závada projevovala tak, že ventil zůstal poloze kdy kotel do topení topil i když neměl (při každém ohřevu vody v létě). Nicméně ten tlak by jste přes ten pojišťovák snížit měla.

lenkavagnerova
hodnocení

Já jsem zespoda na kotel, na ventil pro zvýšení tlaku (čili asi na napuštění vody?) sáhla jen, když jsem ho otočila a pak za pár vteřin (až ručička tlakoměru dorazila před červenou bariéru) znovu, abych ho zase zavřela zpět.Na žádný jiný ventil ani páčku jsem jinak zespoda kotle nesahala. Zespodu vedou nejrůznější trubky, to se bojím...

hodnocení

0x
Nerozumim, proc tlakujete kotel na tak vysoky tlak. Bezne staci 1,2bar. Pri otevreni pojistneho ventilu se bezne stava, ze uz se zpatky diky necistotam nezavre a v lepsim pripade kape. Musite odpustit nekde vodu na vhodnem miste. Byvaji i ventily primo na kotli

olinl
hodnocení

0x

Je možné že netěsní těsnění dopouštěcího ventilu, už se mi to na plynovém kotli také stalo. Do systému kotle se přes dopouštěcí ventil/kohout dostává voda z městského vodovodního řádu o tlaku až 6 barů a kotel má pojistný/bezpečnostní ventil 2,5 až 3 bary, takže přetlakem městské vody pojistný ventil pustí vodu "pod kotel".. Další možnost u kombinovaného kotle (ohřev vody do radiátorů + ohřev vody do umývadla, sprchy..) proč se takhle přetlakuje je, že je vyrezlá dírka na trubce uvnitř ve výměníku-opět se "městská" voda 6 barů dostává do systému kotle. Typuji na ten dopouštěcí ventil, mě přišel před léty na cca 190,- Kč, dnes to bude alespoň 500,- Kč. V případě vadného výměníku bych to viděl na cca 10 000,-Kč bez práce, neznám ale přesné ceny. Je to na servisáka nebo instalatéra, pokud ten ventil má k dispozici, může ho vzít na opravu s sebou.

olinl

Než dorazí instalatér nebo servisák vypněte městskou vodu ventilem/kohoutem do kotle resp. páčkou co je pod kotlem, nebude se přetlakovávat kotel, budete moci topit, ale nepoteče teplá voda do umývadla. Snad máte dobře vyřešeno potrubí na vodu dobře a poteče vám alespoň studená. Toto platí pro kombinovaný kotel.

hodnocení

0x

Vložte sem foto vášho pripojenia kotla.

hodnocení

0x

Podle toho, jak to popisujete, jste nezavřela dopouštěcí venti, nebo je poškozený. Chtělo by to foto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]