Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroměr na sousedovo pozemku

Od: kveta36 odpovědí: 15 změna:
Zdravím,
chtěla bych se zeptat zdali to tu třeba někdo v blízké době neřešil. Koupili jsme rodinný dum a vedle nás je starší manželský par. S exmajitelem tu vedle sebe bydleli 17 let. Když exmajitel něco potřeboval tak mu to soused dovolil a po nás teď chce všechno co mu dovolil aby jsme napravili a odstranili. Ani se mě soused nepředstavil takže já v první moment ani nevěděla kdo to je. Takže mě nadiktovat co vše by se mělo napravit. Nechápu hlavně, když to tu tolik let bylo s jeho souhlasem ze mu to teď tolik vadí… a k tomu elektromeru, elektromer je umístěn volné přístupný na jeho kousku pozemku mezi našimi domy, když to vezmu jdu k elektromeru takže přejdu asi 3 metry jeho pozemku, jedna se opravdu o kousek a hlavně ja k jeho domu se dá říct, vůbec nelezu, takže ho tím, ze k němu jdu vůbec ho tím neobtezuju, takže mě to upřímně přijde jako malichernost. Kdyby to bylo takhle obráceně tak narovinu, ja bych to vůbec ale neresila a to myslím vážně. Kdyby lezl přes zahradu to by mi vadilo ale takhle je to z chodníku kde chodí x lidi za den a říkám jdu asi 3 metry přes jeho pozemek. Tak nevím co s tím…
doplněno 09.01.22 14:49: A ještě se teda zeptat a kdyby tak bylo věcné břemeno? Koukala jsem na katastr a vecne břemeno tam je, jen musím zjistit jaké, to budu vedet zitra. Tak když by tam vecne břemeno bylo tak je to asi v poradku?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ja bych mu rekl, jak si to tady udelali, tak to maji. Mel si to řešit s predchozim majitelem. Ale jestli na tom trva, tak se zajde na distribuci , pokud umozni presunout elektromer, coz si myslim ze jo, tak vycisli prelozku a naklady zaplatit pul na pul. Coz by mohly byt i desetitisice . Pak by se videlo jak by se soused na to tvaril. Dalsi vec je, kde jsou umistene pojistky pred elektromerem. Muze byt bud ve stejne skrini nebo na sloupe. Pokud na sloupe, tak by to byla ta lepai varianta a nemuselo by to jit pres distributora. Stacil by jen elektrikář.
kveta36
hodnocení

Hlavní pojistky jsou u elektromeru. Já spis nechápu proč mu to najednou tolik vadí… je to podle mě úplná malichernost, se kterou hlavně před lety souhlasil, určitě musel, protože kdyby s tím nesouhlasil tak by to přece tam exmajitel nemohl dat, ne?
spu

Ten soused bude štěstím bez sebe, když mu to vyčísíte půl na půl. Vykopat tři metry zvládnete bez cizí pomoci. Otázkou je , zda na to nebude potřeba projekt. Oslovte místního revizního technika, ten vám poradí nejlíp.

kveta36
hodnocení

A myslíte, ze by jsme mohli po něm chtít jít půl na půl když je to nás elektromer a jeho pozemek?
k2

Tak chtit muzete ledacos...

spu

No, může to být dobrá taktika jak na něho vybalíte, že má zaplatit půlku, třeba si to rozmyslí. Ale je pravděpodobnější, že budete rychle utíkat.

kveta36
hodnocení

Tak určitě :) já teda spis doufám, ze se včera soused jen špatne vyspal… upřímně nestojím o žádné zbytečné sousedske spory :)
Pokud jsou pojistky u elektromeru(tim nemyslim jistic- ten byva vzdy u elektromeru, ale pojistky mezi sloupem a elektromerem, u starych domu bývaly venku na zdi pripadne skrinka na sloupu, u novych se dava skrinka vedle skrinky elektromerove na hranici pozemku, muze byt ale taky na sloupu), nezbyva nez oslovit distributora, protoze nejste schopna odpojit privod. Pravdepodobne to budou muset prepojit na sloupu. Na druhou stranu vas mel ex seznamit se vsim kolem domu a z tohoto uz lze pocitat s tim, ze pokud tam neni vylozene premeno, tak ze muze byt problem.
kveta36
hodnocení

Já se na to zeptám distributora co s tím. Spis pořad nedokážu pochopit, ze když s tím tenkrát soused souhlasil, ze mu to po 17 letech tak šílené teď vadí. Navíc když tam člověk jde tak ho tím nijak neobtezuju, jedna se vážně o 3 metry přes které jdu k elektromeru a je to venku kde projde kolem za den x lidi.
re4zon
To je jednoduche, zkousi co si muze dovolit. Nelibi se mu zmena tak prudi, tot vse. Kdyz mu ustoupite, budete to delat cely zivot. Takze idealni reseni - ok, prelozime, soused to zaplati. Vy si maximalne postavite novou boudu. Jemu to vadi, jeho problem.

jirib
hodnocení

0x
Může se rozčilovat jak chce,když to jednou povolil,tak to tam energetici dali a mají jeho souhlas.
Předělat ano,ale za jeho(vaše) peníze?
Pošlete ho do háje.

elmer
hodnocení

0x

Napřed zkuste rozumnou domluvu, jak je to tak už od počátku, desítky let atd. Pokud to nepomůže, tak ho ignorujte, je to prakticky neoficiálně věcné břemeno, takto to energetici připojili před lety, čili je to OK. Nemá právo vás odpojit nebo do toho šahat. Předělání elměru by vás vyšlo na vyšší tisíce dneska, desítky tisíc pokud by to dělala firma.(výkop, nový rozvaděč, práce, revize, a nakonec zřejmě i poplatek ČEZ distribuci) Soused závidí, že jste "někde" vzala miliony na koupi domu vedle něho...

fox
hodnocení

0x

Zdravím, prvně bych koukl do katastru jak je to vedené ten váš a jeho pozemek, určitě tam bude věčné břemeno, pochybuji že by to tam dali jen tak, k tomu elektroměru musí mít lidi přístup, máme taky u sousedů elektoměr, resp všichni tady, jsme 1/4 řadovek a všichni to mají u nich.

kveta36
hodnocení

Nějaké věcně břemeno tam je, jen musím zitra zjistit přesně jaké tam je uvedeno. A kdyby to bylo k tomu elektromeru tak by to asi bylo v poradku ne?

hodnocení

0x

řekněte mu že s přeložením nemáte problém ať teda on jako majitel pozemku na kterém elektroměr je zažádá o přeložení. on zažádá on zaplatí vám tam ten elměr přece nevadí a koneckonců ani není váš je distributora

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]