Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak složit puzzle

Od: martic® odpovědí: 11 změna:

Složila jsem už desítky puzzle, ale vždycky jsem je zase rozebrala a dala zpět do krabice. Teď chci jeden obrázek 1000 ks opravdu zachovat a pověsit. Tady neznám vůbec ten správný postup: aby se složená plocha nerozpadla, aby se později nekroutila. Prosím, kdo máte zkušenost, napište mi přesný postup včetně dopuručeného lepidla apod. Stačí, když se mi ozvete, já sdělím konkrétní mailovou adresu, aby bylo možno zůstat v kontaktu pro případné dotazy.

Díky - martic.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám obraz z puzzle asi 3000 dílků, nalepené na sdk desce a ta je zarámována do dřevěnného rámu. Uprostřed to mám svázané napínacím drátem,aby to drželo tvar. Lepidlo bílé, typu Herkules. Tuším, že se povrch ještě přelakovával asi nějakým zpevňujícím lakem, možná lepidlem. To bylo součástí sady

hodnocení

Děkuji za radu, ale nevím, co je sdk deska? Můj obrázek je cca 65 x 45 cm, ten asi svazovat nepotřebuje. Ale mám jej složený na podkladovém bílém ubrusu, takže nevím, jak jej přesunout na jakoukoliv podkladovou desku? Přiznala jsem, že to budu dělat POPRVÉ, tak zkuste radit pro začátečníka, tedy krok za krokem.

Děkuji za pochopení - martic.

To je sádrokartonová deska silná 12.5 mm. Natřete si kus lepidlem a pak na plochu přenášíte dílky. Pokud víte výsledný rozměr, nechte si uříznout desku třeba z dřevotřísky, stačí také 12 mm. Na závěr si to nechte v rámařství zarámovat

andrea01*
hodnocení

2x
Rozredte hercules s vodou v poměru 2:1. Potom potrete puzzle přes obrázek. Hercules je průhledný a drží. Nekrouti se.
hodnocení

Tedy přelakovat herkulesem z lícové strany? A jak obrátit - a přelakovat i z rubu? Nerozpadne se při obrácení?

Přelakovává se až po přilepení celého obrazu

hodnocení

2x

Puzzle jsme vždy skládali na desce vhodného formátu. Po dokončení překrýt fólií (stačí mikroten), přiložit druhou desku obdobných rozměrů navrch, uchopit obě desky a včetně vloženého obrázku překlopit. Poté odkryjeme horní desku a vidíme zadní část puzzle. Tu natřeme ředěným Herkulesem. S ředěním opatrně, čím řidší, tím lépe se natírá, ale tím větší je pravděpodobnost, že proteče mezi dílky a dostane se na pohledovou plochu. Pokud se to někde stane, hrozí slepení s pokladní deskou a počkození pohledové vrstvy - proto tam je ta fólie - jako separační vrstva. Na plochu natřenou Herkulesem položíme papír (možno i staré noviny, vidět to nebude), vyhladíme. Přitiskneme zpět desku (můžeme dát zase mezivrstvu fólie), zatížíme a necháme zaschnout.

Na pohledovou vrstvu bych ředěný Herkules rozhodně nenatíral, při pohledu pod ostrým úhlem proti světlu mohou být vidět nevzhledné mapy (při pohledu kolmo skutečně není nic vidět).

Pokud máte puzzle již složené na stole, nechá se na desku v pohodě posunout, jen to chce práci ve 2 lidech. Pod puzzle složené na podlaze by zase šel podsunout kus kartonu.

hodnocení

0x

Samolepicí fólie, takové ze kterých jsou nápisy na autech a výkladech. Aby se to dostalo na potřebnou plochu, koupí se k tomu přenosová folie. Je průledná a lepí jen tak, aby nezničila předášené písmo. Když se písmo nalepí kam patří, přensoka se snadno odstraní.

doplněno 08.01.22 17:03:

Našli, našli, moji rádcové. Kotlíky

Co jsem to vyvedla? Omlouvám se. Kotlíky k přenosce fakt nepatří.

hodnocení

0x

Návod na slepení puzzle se dá určitě někde dohledat.

Na podložení puzzle při lepení si kup tenkou modelářskou podložku co největší velikosti. Pokud jedna nebude stačit, tak jich dáš více vedle sebe.

Puzzle jsem rozhodně neobracel. Pouze jsem je přesunul na podložku, ke které se "nepřilepí" a nebo po uschnutí jde podložka odloupnout. Natíral jsem z lícové strany. Chce to nějaký štětec a roztírat, aby v lepidle nebyly bublinky. Lepidlo je tak řídké, že proteče mezerami až na podložku a na pohledové ploše zůstane lepidla minimum. Všechno lepidlo vyplní hlavně mezery a podteče po puzzle.

Možná jsem lepidlo roztíral houbičkou. To už si nepamatuju.

hodnocení

0x

Dnes již nevím zda jsme Herkules vůbec ředili jak tu někdo píše, myslíme si že ani ne, ale normálně se puzzle položené a nepřilepené na pevném kartonu "zalije" Herkulesem a rozetře se.. A výsledk je výborný. Podklad jsme vždy měli pevný silný karton ... A pak jsme je nechali zarámovat... Je to asi 15 let, máme jich asi pět a je to stále pěkné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]