Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nový RD (2roky), kombinované topení -přízemí podlahovka před ní je natéčkováno patro radiátory. maximální výška mezi expanzomatem ( 1bar) umístěným na zpátečce a nejvyšším bodem-radiátor v patře je 5m. Budík tlaku je umístěn na výtlaku z kotle před oběhovým čerpadlem a pojistným ventilem 2,5bar.Vše je odvzdušněno a vše topí tedy funguje ale máme neustále problém s tlakoměrem , dopustím vodu na cca 1,2bar a začnu topit 60°C- zapne oběhové čerpadlo a cca po 2minutách začne stoupat i tlak na manometru až na hodnotu pojištováku 2,2bar, ten otevře a odkape cca 2dcl vody po schladnutí topeni je na manometru 0. Dopustím 2dcl vody, spustím topení a vše se opakuje pořád dokola - nárust na 2,2 bar odkap do kbelíku a zase 0. Již jsem v koncích s logikou věci - zapůjčil jsem nový expanzomat , vyměnil tlakoměr a teď se ještě chystám instalovat jeden tlakoměr do zpátečky těsně před expanzomat - situace mě to dovoluje je tam pro něj volné šroubení tak není problém.Takto se topení chová od prvopočátku , první rok jsem byl zoufalý, že mě teče někde podlahovka ale nakonec jsem se po bádání dopídil k tomu co jsem napsal ve hře jsou pouze ty 2dcl vody a problém s vyrovnáním tlaku, pokud někoho něco napadne budu rád děkuji.
Jestli máš pod expanskou nějaký uzavírací ventil, tak zkus expansku uzavřít a změr kolik vody ti při zatopení odteče přes pojišťovák (tak jaks to měřil do teď).
Pokud tam zase odtečou pouze 2deci i s uzavřenou expanskou, tak se ti to chová, jako by tam žádná expanska nebyla připojená.
A kde je chyba budeš muset najít ty na místě. Já si tady můžu domýšlet cokoliv, ale závada se dá najít pouze u tebe na topení.
Závadu hľadajte v expanzke. Máte nepriechodnú odbočku k nej nie je správne natlakovaná alebo má nedostatočnú kapacitu.
Jak jsem uvedl nyní je natlakována na 1bar, ale zkoušel jsem i 1,2 a 1,5, ještě jsem nezkoušel natlakovat na 0,7 pokud bych uvažoval nad přepočtem tlaku v topné soustavě 5m - 0,5bar.Ale z toho mám strach vzhledem k tomu ,že v podlahovce by prý mělo být 1,5bar - ale nejsem odborník tohle mě řekl topenář?
Ventil mám otevřený, teplotní spád mezí výtlakem a vratkou cca 20stupnu , na výtlaku 60 na vratce 40 až 45 , vše tak jak by mělo být a stejně nechce EN vyrovnávat tlaky - prostě záhada hlavolamu
Máš tam někde chybu. Posílám návod na nastavení expanzky.
![]() |
Postup na správný tlak expanzní nádoby.doc | 26.11 kB |
Pokud jsem dobře pochopil váš návod pak pro moje topení s výškou cca 5-5,5m postačí tlak v EN cca 0,5-0,6 barů?
Ano. Tlak v expance ano. Tlak vody v plynovém kotli pak nastavíš na co nejmenší, aby kotel vůbec fungoval a aby jsi měl dopstatečný přetlak na odvzdušnění. To vše ale při chladné vodě.
Ne - to je málo- minimální tlak v systému / pokud je tlakoměr u paty objektu/ je výška topného systému + cca polovina výtlaku čerpadla + cca 0,2 až 0,3 baru rezerva / neuvažuji topení přes 100°C- pak by se ještě musel tlak zvýšit/. Tj pro 5 metrů topení + cca 3 m čerpadlo + 2 m rezerva, tj celkem 1 bar / 10 m v.sl. 100 kPa- 0,1 MPa/. Expanzomat by měl být o cca 0,2 baru níže - tj 0,8 baru / aby se "odlepila" membrána v expanzi od hrdla s groty/ - samozřejmě bez protitlaku z topného systému - pokud se bude tlakovat nebo kontrolovat tlak. Systém pak ve studeném stavu dotlakovat na 1 bar, odvzdušnit a topit. Pokd tlak rychle s teplotou v topení roste tak je expanze malaá/ což 35 l pro RD NENÍ/ , málo nafouklá nebo přefouklá a nebo děravá membrána. Samozřejmě předpokádám průchodnost mezi systémem a expanzí, expanze se doporučuje osadit tak aby do ní hrdlo vstupovalo zespoda / to je ochrana proti kalu ze systému/.
= expanze nefunguje vůbec, buď je expanzka odpojená, plná vody nebo tlak vzduchu v ní vyšší než 2,2 bar (nepřesný tlakoměr při dofukování = přefoukneš).. Teoreticky může být membrána přilepená na dno a voda jí neodlepí = funguje to jako zátka.. Nebo odbočka k expanzce T navařený na trubku bez díry (vožralej topenář - i podobný exotiky jsou možný..
Schema zapojení? Jestli to nedělaj klapky, ventily apod. - uzavřený jen úsek a je mimo expanzku. Ty dvě deci by to mu seděly, celý systém by sám o sobě mel pružit víc...
no EN tam mám pro jistou jinou , ale i tak jsem jí zkoušel - vypuštěný tlak a naplněná EN vodou z řádu, pak natlačeno na 1bar a voda se vytlačila všechna ven - tam problém není. Topenář ožralej taky nebyl a navíc tam nemá co zkazit je to typizovaný výměník tepla vše je zapojeno od výrobce a těch výměníků je v obci namontováno cca 100ks , nikdo nemá žádnej problém jen já , ale až budu doma z práce dám sem schéma zapojení a obrázek toho výměníku z hlavy to nedám, zatím díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.