Ahoj chlapi! Potřebuji zespod zakrýt překlad nad dvou metrovým průchodem. Chci tam nalepit kus sádroše. Čím byste to lípli? Nějakým Mamutem? Nebo to radši ještě ukotvit šrouby na pár místech? Překlad je beton, lehčený s polyšem. Celé to pak přijde přeštukovat pro jednotný vzhled místnosti.
Cementovym lepidlem nebo lepici pu penou, celoplosne nebo aspon po obvodu plus pas uprostred, podle velikosti. Pokud je to jen pruh na preklad srouby jsou zbytecne, u vetsiho kusu bych je dal. A nevim jak to vypada, ale jestli je tam roh tak tam dej profil, jestli v plose tak pasku, v obou pripadech pretahnout tmelem, jinak ti stuk ve spoji vypraska.
"Celé to pak přijde přeštukovat" To chcete SDK štukovat? To bych nedělal. Pokud to není rovné, udělal bych rovinu polystyrenem přilepeným pěnou, na něj perlinku, lepidlo a štuk. Jestli je to rovné, tak perlinku možno hned na překlad.
Sadrokartón sa asi najlepšie lepí sadrovým lepidlom k tomu určeným - Perlfix, Rifix, Pallas Fix 60, atď. Rozmiešate, na dosku alebo stenu urobíte rámček a buchty, dosku do nich usadíte, vyrovnáte a ani sa nehne. Za hodinu je to vytvrdnuté a môžete tmeliť.
v byte som sa chcel zbavit nepeknych plastovych list, do ktorych davaju klimatizeri svoje potrubia, tak som spravil predstenu oddialenu od panelu 4 cm. Kvoli jednotnemu vzhladu vsetkych stien sa to pretiahlo lepidlom, sietkou a omietkou. Rozdiel sa da spoznat len pri poklepe, inak to vyzera rovnako ako zvysne steny.
OK, ale štuk neodstraní papundekl, proč jen tedy ten štuk, bez sádroše?
joudic*
odstrani papndeklovy vzhled, protoze bude diky stuku vypadat jako obycejna zed, tak jako vsechny ostatni zdi, ktere maji pod stukem neco jineho... samozrejme to nejde jen tak, a chce to sikovnost a take stuk si upravit vhodnym plnidlem
Joudic, souhlasím s Vámi, ale proč tam pak dávat sádroš, když nechce hladký povrch. Taky jsem viděl válečkem nanesený struktuální nátěr, který sjednotil stěnu z cihel a sádroše. Na poklep to je rozdíl, ale vzhed nikoliv.
felixhoup
No, štukovat proto, že všechny stěny kolem štukované jsou. A SDK tam lepím proto, že ten lehčený překlad má zespod v celé délce polyš krytý igelitem, na to bych asi štuk nedal vůbec. Chcete mi říct že SDK nikdy nikdo neštukoval? Když postavíte příčku v mistnosti, nechcete přece aby vypadala jinak... Mě napadlo že bych přímo do štuku přes ten překlad zatlačil perlinku do první vrstvy, co myslíte?
Chcete mi říct že SDK nikdy nikdo neštukoval? Felixi, nevím koho se ptáte, pokud mne, tak Vám sdělím, že mnoho lidí si SDK naštukuje. Když nechtěji použít strukturní barvy.
makk
A to vám ten štuk na tom SDK drží? Skoro bych se bál, že to bude padat.
makk, ujišťuji Vás, že pokud se to udělá dobře, drží to.
felixhoup
Pane Milane a jak to tedy udělat dobře?
krtek6
štuk na SDK dává jen blázen...můj kamarád si takto dělal předstěnu na chodbě a argumentoval stejně blbými argumenty jako kolega výše..."aby to vypadalo stejně"...to mohl rovnou vyzdít...navíc to naštukoval tak debilně, že si to spíš dodrbal jak vylepšíl
felixhoup, nevím, jestli to dělám dobře, ale mám tak stropy v celém baráku a nespadlo nic - (Krtku, v zájmu ochrany Vašeho zdraví asi radši dál nečtěte) - prohlubně v SDK stáhnu stěrkou do roviny, po zaschnutí stěrku na zub, perlinku, stěrku hladítkem. Po zaschnutí fajnovou omítku, mám rád PII. Tváří se to jako normální strop, dobře se to maluje a návštěvy se ptají, jak jsem do stropu dostal bodovky, nikdo pohledem nepozná, že tam je sádroš.
Berger- drtivá většina chce stěny a strop hladké. Jinak čím víc různých materiálů na SDK= tím větší riziko toho, že někde nebude držet!Vz Vaše : SDK-vytmelení-lepidlo nebo stěrka sdka a do toho perlinka- štuk. místo-SDK-vytmelení -výmalba nebo složitější-vytmelení-štuk-výmalba!
felixhoup
No zda se to tak dělá nebo ne... Nevím nejsem odborník a možná proto z té představy nejsem tak rozhozen. Navíc se tu bavíme o pruhu SDK 200x20cm. Přeci tam tento kus neudělám hladký oproti zbytku. Berger díky za radu a ostatní se nezlobte, že jdu proti obyčejům Já bych to nahodil jádrovkou jako boky překladu, ale na tom igelitu by asi těžko držela. Proto tohle řešení.
Ten igelit musíte stejně sundat! na tom lepidlo moc držet taky nebude!
joudic*
milane, no proc davat SDK.. nekdy to je nejschudnejsi reseni vzhledem k podkladu, jenze zbytek jsou krasne piskovane zdi, tak prece si celkovy jednotny dojem interieru nezkazim povrchem bez textury, rovnym jak umakart
- pro kverulanty, domicham stuk treba rokofinalem, aby se lepe tahl (zvlast na strop), pokud by to chtel nekdo sundat zaschle spachtli, bere to i s papirem a znicenim sadrose, tak dobre to drzi, jen je na zpracovani "mene" casu
re4zon
Nevim, proc by nemel jit sdk nastukovat. Dela se to naprosto normalne pro sjednoceni vzhledu a NIKDO nepozna co to je, dokud do toho nezacne mlatit. To jen krtek musi mit na vsechno predepsany postup a co nenapsal vyrobce nebo ucebnice pro zedniky, tak automaticky nejde a nesmi se a kdo vi co. To by me zajimalo, jak by neviditelne zadelal otvor po dverich ve vybavenem obyvaku. Sdk za jeden den hotovo a skoro bez bordelu, druhy den vymalovat. Krtkuv postup vystehovat, vyzdit, nahazet jadro, nechat vyzrat, pak stuk, uklidit, nastehovat a za tyden je hotovo Nebo skryta dvirka do nastukovane zdi. Do nich misto sdk vlepit ytong?
A co kdyby jste upustil od svého nápadu a jen tak běžně to omítl i s tím štukem na konec? Nepíšete, co je kolem za povrchy. Pokud omítky a štuk, tak je to myslím jasná volba.
felixhoup
No toho se bojím, že nebude držet. Boky mám nahozené jádrovkou. Ovšem na spodku nevím zda by držela. Je to lehčený překlad s polyšem a igelitem. I kdybych ten igelit sundal jak tu někdo psal (jakože tím si nejsem jist, protože výrobce to neuvádí a na okrajích je zalit do betonu), na polyši asi jádrova taky moc dobře držet nebude... Navíc já se ptal čím přilepit ten SDK, o tom štukování se chlapi chtějí zřejmě dohadovat, to se rozjelo samo :D
Tak jestli ten polystyren je opravdu zespod, protože má být uvnitř a po osazení je neviditelný, tak to máte položené obráceně. Jinak se omítá beton, ne polystyren! Takže to držet bude a ne že ne
Ano, standardně se pokládá takto. Ovšem já ho tam mám polyšem dolů z jistého důvodu. Jeho pevnost to nijak neovlivní - zjišťováno přímo u výrobce. Ale to už tu řešíme úplně jiné věci
A pevnost jste konzultoval asi se sekretářkou výrobce , která tomu rozumí jako koza internetu .
Pevnost to samozřejmě ovlivní, protože na spodním líci překladu je ukrytá ocelová výztuž, která je namáhána na tah. Když to dáte obráceně, nosnost se dramaticky sníží a pak jste si zadělal s tím polystyrenem na další problém. Asi vám ještě není jasné, že pokud tam přilepíte sdk, tak se po celé délce vyrýsuje spoj, tudíž by se tam musel roh vyztužit omítníkem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.