Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínání bojleru

Od: jamar odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

potřebuju se zeptat.

K přívodu bojleru (2 kW) chci instalovat odlehčovací relé, např. toto: ELEKTRO HADRAVA s/.... Jde mi o to, aby odeplo zátěž v podobě bojleru před tím, než dojde k vybavení hlavního jističe při přetížení. Toto hlídací relé má přepínací výstup 8A. Proto ho tedy nemůžu přímo k odepnutí bojleru (2 kw = 8,7A). Použiji tedy ještě NO stykač. (např. tento: Instalační stykač/...) Z přepínacího kontaktu odlehčovacího relé půjde drát 1,5mm2 na cívku stykače bojleru -> není napětí na cívce => rozpojení a bojler nehřeje.

Je to takto správně? Jde mi o to spínání fáze. Stačí mít rozeplý vodič L, nebo musím mít rozeplý i vodič N? (Z pohledu bezpečnosti a norem je správně co?)

Jistič a chránič 3mA je samozřejmostí.

Moc děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Otazne je, co tym chcete vyriesit. Aky je hlavny istic pred elektromerom? Kedy vypadava (ake ine spotrebice vtedy bezia)? Zhruba uvazujete spravne, podla mna staci odpajat L vodic, mnohe 1f stykace siroke 1 modul maju ale dva kontakty, cize viete pre odpinat L + N sucasne.

jamar
hodnocení

Jistič před elektroměrem je 25A a zatím nepadá. Co tím chci vyřešit je trochu složitější, ale elektřina je dražší a dražší a poplatek za distribuci D01D a D25D je stále celkem dost rozdílný (tedy celková cena za kwh v D01D a D25D v NT je stále celkem rozdílná). Chci prostě z 8 hodin NT v sazbě D25D vytřískat co nejvíc.

Já mám v domě 3 byty (L1 pro 1. byt, L2 pro druhý byt, L3 pro třetí). Já mám sazbu D25D a tedy bojler v mém bytě (L1) je spínaný pouze v době NT. A také bojler v druhém bytě (L2) je daný na můj elektroměr a spínaný pouze v době NT (moje L1). Zatím nikdy nebyl problém s padáním jističe 25A před elektroměrem.

No a já chci bojler pro třetí byt (nyní L3) napojit na můj elektroměr a ohřívat pouze v NT. Pokud by byl proud na mojí fázi L1 větší než (řekněme) 20A, tak by se bojler v třetím bytě odpojil (a pak připojil zpět při snížení zátěže).

Díky Vám oběma za pomoc.

hodnocení

0x

Odpínání L je dostačují...

Nedávno jsem se na to taky díval a bohužel přednostní/odlehčovací relé od OEZ mívalo kontakt 16A a proto bylo to bylo sním úplně jednoduché... Ale již se nevyrábí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]