Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel Immergas netopí

Od: vaclavmrhac odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

mám na vytápění kotel Immergas Nike Mini 28, do dnes topil a ohříval vodu, jak má. Dnes se přestal zapínat. Displej funguje, ale teplota se tam chová divně: chvíli ukazuje 22 stupňů, po asi 30 sec se rozběhne dolů - odpočítává obvykle až do nuly, pak ynovu napočítá do 22 a pak asi 30 sec stojí, někdy kolísá mezi 22 a 23. Jeden čas tam naskakovala 10, blikala jakoby to mělo být hlášení chyby, ale manuál o chybě 10 nic neříká. Reset, vypnutí kotle atd. - vše se tváří normálně, jen ta teplota běhá dolů a nahoru a kotel nejeví chuť reagovat na termostat a ani neohřívá vodu pro umyvadlo. Setkal se s tím někdo?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

2x
Předpokládám, že "teploty" do radiátorů i pro vodu do umývadla jsou nastaveny tak jak je potřeba a
nejsou omylem stažené na minimum a pokojový termostat opravdu spíná-nevím jaký máte typ, pokud na baterie, vyzkoušejte jiné či nové alkalické baterie, u některých termostatů sice "svítila" ikonka sepnutí, ale slabé baterie už nesepnuly relé v tom termostatu, což nesepnulo následně kotel. Jinak to i vypadá na čidlo náběhového okruhu-zkontrolovat drátky/konektory na něm, případně s ním pohnout, pokud je příložné-píšeš že to ukazuje nesmyslnou teplotu 0 stupňů. Vlastně se zobrazují dvě teploty vody, jak pro radiátory, tak pro vodu do umývadla, uvádím tedy raději i možnost špatných údajů z čidla náběhového okruhu. Je možné, že čidlo nemá dobrý "tepelný" kontakt s armaturou na které je osazen nebo uvnitř čidla je nedokonalý kontakt a vlivem nižších či vyšších teplot se to rozpojí. Čidlo je nahoře na armatuře před výměníkem vpravo, vedle bezpečnostního termostatu. Dále by to mohlo být něco s čidlem někde na deskovém výměníku dole nebo poblíž něj, na obrázku v návodu sice žádné čidlo není zmiňováno, ale mělo by tam být pro údaj o teplotě vody do umývadla. Pokud tam je, zkontrolovat drátky/konektory a usazení čidla.
olinl
Mohl se mechanicky zaseknout i trojcestný ventil, který pouští horkou vodu buď do radiátorů nebo do deskového výměníku - přidružená elektronika/kontakty trojcest. ventilu nic zvláštního nezaznamenají, ale horká voda se nedostane do výměníku, takže elektronika jede podle programu dál (neznám ale přesně program desky s elektronikou pro tento případ, takže jde jen o tip na poruchu).
vaclavmrhac
hodnocení

Teploty jsou nastavené dobře a baterie jsem už také vyměnil. Mám podezření na tu elektroniku, děsí mne tam to odpočítávání dolů a pak zase nahoru. Nakonec jsem někde našel, že chyba 10 by mohla znamenat nízký tlak v topném systému - málo vody v radiátorech. Ale kotel má nad sebou dvě patra, která vytápí. Voda je všude. Je možné, že se pokazil nějaký snímač tlaku vody? Nějak se zanesl? Jsem v Brně, prý je tu hodně tvrdá voda. Ale je pravda, že ukazatel tlaku vody je už léta na nesmyslné hodnotě okolo 0,4 baru...

olinl

Osobně bych ukazatel tlaku vyměnil nebo vyčistil tak, aby fungoval-z mého pohledu je to důležité k určení případné poruchy. V případě nízkého tlaku by se kotel vypnul a ukazoval by stále jen chybu-údaje by teoreticky zobrazovat neměl, ale jak píšu-neznám softwarové vybavení elektronické desky. Zkuste dopustit vodu do systému topení a odvzdušnit horní radiátory a čerpadlo v kotli - maximálně při 2,5 nebo 3 barech propustí bezpečnostní přetlakový ventil vodu-pokud funguje.. K dopouštění: Pootevřít DOPOUŠTĚCÍ kohout/ventil vestavěný v kotli na čtyři vteřiny a s citem uzavřít, poté zkusit zprovoznit kotel. Odhadovaný tlak pro dvě patra by jste měli mít okolo 1,4-1,6 barů. Chtělo by to předepsaným způsobem zkontrolovat i tlak v expanzní nádobě.

olinl

Ještě doplním: zkontrolujte pro jistotu těsnosti radiátorů a kotle, jestli někde neslzí/nekape voda.

vaclavmrhac
hodnocení

Děkuji za rady, nakonec jsem sehnal člověka, který tyhle kotle opravuje a přijde se mi na to zítra podívat. JInak jsem zkontroloval těsnost všeho, nikde nic neteče ani nekape, radiátory i nahoře jsou v podstatě odvzdušněné, jen jeden maličko "foukl", jinak nikde nebyl žádný vzduch. A tlak yvýšit nedokáži, náš topný systém je otevřený - v nejvyšším patře je pod stropem zásobní nádrž asi 50 litrů. Má přepad do odpadu, kdyby došlo k přečerpání při plnění atd, nemá žádnou expanzní nádobu... Ale dobrých 12 let tento kotel funguje, předchozí v tomto systému fungoval nějakých 30 let a taky mu otevřený systém nevadil...

No zítra se uvidí. Já mám podezření na elektroniku, ale nevím, jak to potvrdit, ty neustálé odpočt dolů a zase nahoru mne směrují k závadě v nšjaké řídící jednotce. Deska se dá objednat za cca 4800,- - to je na experimenty dost, proto to už raději svěřím odborníkovi...

Ještě jednou děkuji za rady, pokud se to zítra podaří opravit, napíši co tomu bylo.

hodnocení

0x

to bych asi zavolal servis tipl bych si, že vám odešla elektronická deska jak je kotel starý?

doplněno 07.01.22 01:33:

jestli má dvanáct let klidně to ta elektronika může být dejte pak prosím vědět jak jste dopadl

vaclavmrhac
hodnocení

Je mu téměř 12 let

vaclavmrhac
hodnocení

Tak je to opraveno, byla to elektronika. Výměna celé desky a ihned topíme. Starou desku mám v ruce, nic na ní není vidět, nic očouzeného, zdeformovaného atd. Nic. Podle měření přestala napájet čerpadlo a možná i jiné části - třícestný ventil? - takže možná některé z těch relé, jsou tu čtyři. Tak hluboko jsem to zatím nezkoumal. No, hlavně, že topíme.

Příjemný den.

hodnocení

0x

Je to je rychlá oprava, leč drahá. Pokud Vám deska zůstala, zaměřte se na kondenzátory zdrojové části, t.j. ta, ze které lezou malá napětí pro procesor, relátka, zkrátka ovládání. Také se na elektronikách plyn. kotlů často kazí součástka, která má na starosti spínání, i zapalování hořáku, t. z. v. optotriak. Obecně platí, že pokud se elektronika chová "divně, nelogicky", jsou na paškále jako první elektrolytické, případně X2 kondenzátory v napájecím řetězci. můžete sem vložit foto v lepším rozlišení? Myslím si, že půjde opravit - získal byste náhradní díl. Tady to jeden opravil: petrbudvar.rajce.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]