Nejste přihlášen/a.
Z tvého popisu to jde pochopit různě.
Pokud traverzy strop podpírají ve smyslu: jsou opřené o podlahu a dosahují do stropu - v tom případě nouzově podepřít dřeněnými trámy a takové zkorodované stojky vyměnit.
Když ale klenba leží na vodorovných traverzách a ty se rozpadají, tak tam je oprava asi složitější.
Pro mne jako strojaře by asi bylo nejlepší klenbu shodit, traverzy vyměnit a klenbu znovu vyzdít.
Další možnost je klenbu podepřít (možná trochu přizvednout) a tak zkusit traverzy vyměnit.
Každopádně je to nutné vidět a teprve podle toho se dá navrhovat způsob opravy.
Chce to pozvat nějakého šikovného zedníka, aby zhodnotil náročnost opravy a pak pozvat někoho od železa. Třeba by stačilo na stávající konstrukci něco přivařit a podepřít to.
Těžko soudit z dotazu.
Jinak souhlas.
Příčná traverza vyměnit půjde. Pokud ale jde o podélnou, do který je zaklenuta klenba, tak je jednodušší udělat klenbu novou.
Ikdyž těžko říct, tohle už je finančně a časově hodně náročný .
Jediný, co mě tak napadá, by bylo po celé délce podepřít novou traverzou resp ji zdvojit. Snížil by v tom místě světlou výšku, ale fungovalo by to. Klenba se do nosníku opírá, takže ikdyby původní traverza ztratila pevnost, tak by její funkci převzala nová. Svařování bude zbytečný. Stačí podepřít. Pokud je materiál silně zkorodovaný, tak sváry stejně nebudou mít žádoucí pevnost a bude to tak úplně zbytečná činnost.
Jen teorie. S opravou konstrukcí klenby nemám zkušenosti.
Jinak ono to u toho materiálu dost trvá než se rozpadne. To by musela být ve vodě a to by trvalo pár desítek let .
V mojí dílně je klenba cirka 100 let a řekl bych, že mě přežije. Pokud to na mě nepadne. Pak by to byla plichta.
trošku špatněš položen dotaz-klenbu podpírá nějaký sloup-trvarza? nebo je tou podporou myšlen ocelový nosník do kterého je valená klanba? Nejlepší by bylo dát foto,ale zřejmě tazatele nezajímají rady protože zatím nic neupřesnil-tedy pokud je momentálně mimo možnost toto upřesnit- v tom případu bych se pak omlovil!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.