Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím jak dlouho platí odhad nemovitosti.
Děkuji Roman.
Platnost odhadu je individuální pro ten který účel, jak tu již bylo popsáno
Záleží jak která instituce vyžaduje.Nejlepší bude zeptat se toho, pro koho bude použit (banka...atd).Nám platil 1 rok a kolega v práci použil pro přeúvěrování odhad i po 3 letech.
vosikac,
je to přesně tak, jak píšete.
Platnost je individuální ... a to podle účelu, pro který se odhad ( či znalecký posudek ) zhotovuje.
Je-li k ohodnocení využívána oceňovací vyhláška, pak je třeba každý nový začátek kalendářního roku počítat s tím, že dojde ke změně některých přepočítávacích koeficientů, které slouží pro stanovení ... nové konečné tržní ceny převáděné nemovitosti.
Je v tom dobrý "guláš".
Když by vlastník nemovitosti ... na základě znaleckého posudku ( či odhadu ) ceny nemovitosti "mladého" třeba jen jeden měsíc ... tak vůbec nemusí s tímto jedním oceňovacím "gleitem" uspět ... a může se stát, že např. v každé ze tří institucí bude potřebovat jiné ocenění své nemovitosti.
( No, přece nenecháme ubohé znalce ... zemřít hlady, ... ne?
... a kdyby to přece jen hrozilo, tak poslanci se zase ... velice dobře ... nějakým tím přiblblým zákonem určitě "postarají". )
Nějak mi tam "uletělo" kus věty, takže pokus č. 2: ( silně vyznačeno je chybějící )
Když by vlastník nemovitosti ... na základě znaleckého posudku ( či odhadu ) ceny nemovitosti "mladého" třeba jen jeden měsíc ... chtěl vyřešit několik problémů najednou, ... tak vůbec nemusí s tímto jedním oceňovacím "gleitem" uspět ... a může se stát, že např. v každé ze tří institucí bude potřebovat jiné ocenění své nemovitosti.
Mohu se zeptat taky? Kolik je přibližná cena odhadu? Jinak odhad starší půl roku nemusí být uznán jako platný. Nám ted´ dělali odhad na chalupu, kterou jsme koupili, ale dělala to Realitka, takže cenu neznám ( za odhad ). Jen jsme se s paní bavili o jiných věcech. Na cenu, kterou neplatím, mi bylo trapné se ptat. Ale tech 6 měsíců mi taky řekla, že je nějaký limit.
doplněno 17.03.10 07:58:Záleží na použití odhadu. Těch 6 měsíců je pro Finanční úřad, když prodejce odvádí daň . Tedy Je to informace od odhadkyně, a tedy z druhé ruky ...
V posledních letech jsem dělal několik odhadů, jak na daně, tak na úvěry, a platil jsem za odhad baráku většinou 5 - 6 tis. , za odhad bytu 3 - 4 tis.
fidonet,
... v tom je také další "guláš".
Pokud budete mít zájem - soukromě - stanovit cenu nemovitosti ( např. v tzv. tržní ceně, či jinak také - mám dojem - v ceně obecné ), pak znalec může od zadavatele zakázky požadovat nějaké to procento ze stanovené ceny ( ... přesné cifry ale neznám ).
Zadá-li ale ( v rámci soudního řízení ) vypracování - např. tržní ceny nemovitosti - soud, pak jsou honoráře pro soudního znalce zase úplně jiné. ( malinkou výhodou je to, že ty honoráře znalci bývají obyčejně nižší )
Naše Česko, ... je takový ... ne malý ... KOCOURKOV.
... ještě pro upřesnění:
... tou výhodou byla myšlena ... výhoda pro účastníky toho soudního řízení, kteří to ocenění - ve "finále" budou platit soudu ... a soud dále zaplatí vyhotovení toho posudku ... pověřenému soudnímu znalci.
... pro znalce je to už ale méně výhodné, protože vyhotovením znaleckého posudku - mimo soud - by vydělal určitě i víc.
zvedavec dobře. Ale i tak? Kolik? Jedná se o stokoruny nebo tisíce? Třeba chatka za 500,000 . Cena odhadu? 800,-? 3000? Jen orientačně ze zvědavosti ...
fidonet, ... jedná se - zcela určitě - o tisíce.
Např.:
... v soudním sporu ... u nemovitosti ( rod. domek ) v hodnotě cca 1.800.000 Kč ... si soudní znalec vyúčtoval částku 5.350 Kč.
... v dědickém řízení ... za stanovení hodnoty nemovitosti ( rod. domku ) v hodnotě cca 1.300.000 Kč si znalec vyúčtoval 4.000 Kč.
Stanovování tržní ceny chaty patří ale do malinko jiné kategorie, než do které patří oceňování rod. domků, či bytů.
U stanovování tržní ceny domků se ... s nárůstem počtu obyvatel v obci, ve které domek stojí ... zvyšuje také jeden z přepočítávacích koeficientů.
U chaty si myslím, že by mohl platit pravý opak, ... ale to je jen moje domněnka. Odhad chaty jsem v ruce neměl.
Chtělo by to podrobněji prosondovat platnou vyhlášku ... nebo se přeptat u nějaké solidní realitky ( ale pouze přeptat )
Ale i u stanovování tržní ceny chaty ... se dá povědět, že jde také o tisíce.
doplněno 20.03.10 10:09:fidonet,
s tou tržní cenou se dají ale dělat různé "kejkle".
Pokud jde o převod všeho, co s chatou souvisí, pak je třeba brát v úvahu:
... samotnou budovu - tedy budovu
... příslušenství, ... které spočívá v tom, co všechno je součástí té budovy
... ale také pozemku, ... na kterém ta chata stojí
... a také trvalých porostů, které jsou na tomto pozemku vysázeny ( tj. stromy a pod. )
Jednou z fint, jak snížit cenu chaty ( budovy ) je ta, že nic nebrání tomu, aby pozemek ( na kterém chata stojí ) byl převeden na jiného vlastníka ( než je vlastník budovy ), takže budova pak nestojí na pozemku vlastníka budovy, ... ale stojí na pozemku jiného vlastníka ( vlastníka pozemku ) ... tedy chata stojí na cizím pozemku ... a pak je potřeba ... v tržní ceně budovy ( vlastní chaty ) ... tuto skutečnost také zohlednit ... a to snížením ceny nemovitosti ( budovy ), která na tomto cizím pozemku stojí.
Je ale jasné, že je to "dvojsečná" zbraň, kterou je možné využít v tom případě, když bude přínosem ... nejlépe pro obě strany prováděného převodu.
K tomu ještě jen tolik: daň z převodu nemovitosti se platí ve výši, která odpovídá:
1) ... tržní ceně, stanovené odpovídajícím znaleckým posudkem, či odhadem ... a to i v tom případě, že by prodávající nemovitost prodal i "pod cenou" ( ... český stát je dobrý "vykuk" )
2) ... a nebo ceně za kterou byla nemovitost prodána ( ... pokud byla prodána za cenu vyšší, než byla stanovena tržní cena odpovídajícím znaleckým posudkem, či odhadem. )
... takže pokud se obě strany převodu "rozumně" domluví , pak je tu obrovský prostor pro zvážení možností, ... jak na to, aby spokojenost zářila z tváří všech zúčastněných ( ... snad je jasné, ... kromě koho, ... ale tomu to - jak se velmi často vidí - ani moc nevadí, ... když má takové zákony
) ... ...
... a z toho závěru je doufám jasné, že "vykuk" není jenom český stát
...
...
Na odhadu je odhadcem uveden datum,kdy byl odhad proveden!
JB
doplněno 19.03.10 12:50:Spousta dotazů a odborných odpovědí.
JABRAKA
Takže je to od data, kdy byl odhad fyzicky vypracován a ne od doby, kdy došlo k platnosti smlouvy o darování či koupi?
Jistě a logicky,Minulý rok jsem nechával vypracovat dva odhady.Pokud se človek nedohrabe v určené lhůtě ke katastru nemovitostí,tak chtějí nový odhad?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.