Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho platí odhad nemovitosti

Od: romaleromale* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.

Prosím jak dlouho platí odhad nemovitosti.

Děkuji Roman.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

1x

záleží k čemu byl zpracován ten který asi máš v ruce a na tom kdo se ptá. Obecně to je 6 měsíců.

cyril*
hodnocení

1x

Aktuálnost odhadu ceny nemovitosti závisí na účelu, ke kterému byl proveden a v jiných případech na stabilitě nebo změně okolností ovlivňujících cenu. Je proto nutné dotaz konkretizovat, protože obecně se doba platnosti může pohybovat od 1 dne až po 100 a více let.

vosikac*
hodnocení

1x

*jasne*Platnost odhadu je individuální pro ten který účel, jak tu již bylo popsáno*palec*Záleží jak která instituce vyžaduje.Nejlepší bude zeptat se toho, pro koho bude použit (banka...atd).Nám platil 1 rok a kolega v práci použil pro přeúvěrování odhad i po 3 letech.;)

vosikac,

je to přesně tak, jak píšete.

Platnost je individuální ... a to podle účelu, pro který se odhad ( či znalecký posudek ) zhotovuje.

Je-li k ohodnocení využívána oceňovací vyhláška, pak je třeba každý nový začátek kalendářního roku počítat s tím, že dojde ke změně některých přepočítávacích koeficientů, které slouží pro stanovení ... nové konečné tržní ceny převáděné nemovitosti.

Je v tom dobrý "guláš".

Když by vlastník nemovitosti ... na základě znaleckého posudku ( či odhadu ) ceny nemovitosti "mladého" *smich* třeba jen jeden měsíc ... tak vůbec nemusí s tímto jedním oceňovacím "gleitem" uspět ... a může se stát, že např. v každé ze tří institucí bude potřebovat jiné ocenění své nemovitosti. *ee*

( No, přece nenecháme ubohé znalce ... zemřít hlady, ... ne? *nevi*

... a kdyby to přece jen hrozilo, tak poslanci se zase ... velice dobře ... nějakým tím přiblblým zákonem určitě "postarají". *smich* )

doplněno 17.03.10 08:59:

Nějak mi tam "uletělo" kus věty, takže pokus č. 2: ( silně vyznačeno je chybějící )

Když by vlastník nemovitosti ... na základě znaleckého posudku ( či odhadu ) ceny nemovitosti "mladého" třeba jen jeden měsíc ... chtěl vyřešit několik problémů najednou, ... tak vůbec nemusí s tímto jedním oceňovacím "gleitem" uspět ... a může se stát, že např. v každé ze tří institucí bude potřebovat jiné ocenění své nemovitosti.

vosikac*

*jasne*Prostě byrokracie kam se podíváš *ee**zed*

celp*
hodnocení

0x

Dobrý večer.Odhad nemovitosti by neměl být starší jak 6 měsíců.

doplněno 16.03.10 19:16:

I když v některých případech nesmí být starší tří měsíců.

fidonet*
hodnocení

0x

Mohu se zeptat taky? Kolik je přibližná cena odhadu? Jinak odhad starší půl roku nemusí být uznán jako platný. Nám ted´ dělali odhad na chalupu, kterou jsme koupili, ale dělala to Realitka, takže cenu neznám ( za odhad ). Jen jsme se s paní bavili o jiných věcech. Na cenu, kterou neplatím, mi bylo trapné se ptat. Ale tech 6 měsíců mi taky řekla, že je nějaký limit.

doplněno 17.03.10 07:58:

Záleží na použití odhadu. Těch 6 měsíců je pro Finanční úřad, když prodejce odvádí daň . Tedy Je to informace od odhadkyně, a tedy z druhé ruky ...

jarmik*

V posledních letech jsem dělal několik odhadů, jak na daně, tak na úvěry, a platil jsem za odhad baráku většinou 5 - 6 tis. , za odhad bytu 3 - 4 tis.

fidonet*

děkuji ...

fidonet,

... v tom je také další "guláš".

Pokud budete mít zájem - soukromě - stanovit cenu nemovitosti ( např. v tzv. tržní ceně, či jinak také - mám dojem - v ceně obecné ), pak znalec může od zadavatele zakázky požadovat nějaké to procento ze stanovené ceny ( ... přesné cifry ale neznám ).

Zadá-li ale ( v rámci soudního řízení ) vypracování - např. tržní ceny nemovitosti - soud, pak jsou honoráře pro soudního znalce zase úplně jiné. ( malinkou výhodou je to, že ty honoráře znalci bývají obyčejně nižší )

Naše Česko, ... je takový ... ne malý ... KOCOURKOV. *sok*

doplněno 17.03.10 09:42:

... ještě pro upřesnění:

... tou výhodou byla myšlena ... výhoda pro účastníky toho soudního řízení, kteří to ocenění - ve "finále" budou platit soudu ... a soud dále zaplatí vyhotovení toho posudku ... pověřenému soudnímu znalci.

... pro znalce je to už ale méně výhodné, protože vyhotovením znaleckého posudku - mimo soud - by vydělal určitě i víc. *nevi*

fidonet*

zvedavec dobře. Ale i tak? Kolik? Jedná se o stokoruny nebo tisíce? Třeba chatka za 500,000 . Cena odhadu? 800,-? 3000? Jen orientačně ze zvědavosti ...

fidonet, ... jedná se - zcela určitě - o tisíce.

Např.:

... v soudním sporu ... u nemovitosti ( rod. domek ) v hodnotě cca 1.800.000 Kč ... si soudní znalec vyúčtoval částku 5.350 Kč.

... v dědickém řízení ... za stanovení hodnoty nemovitosti ( rod. domku ) v hodnotě cca 1.300.000 Kč si znalec vyúčtoval 4.000 Kč.

Stanovování tržní ceny chaty patří ale do malinko jiné kategorie, než do které patří oceňování rod. domků, či bytů.

U stanovování tržní ceny domků se ... s nárůstem počtu obyvatel v obci, ve které domek stojí ... zvyšuje také jeden z přepočítávacích koeficientů.

U chaty si myslím, že by mohl platit pravý opak, ... ale to je jen moje domněnka. Odhad chaty jsem v ruce neměl.

Chtělo by to podrobněji prosondovat platnou vyhlášku ... nebo se přeptat u nějaké solidní realitky ( ale pouze přeptat *smich* )

Ale i u stanovování tržní ceny chaty ... se dá povědět, že jde také o tisíce.

doplněno 20.03.10 10:09:

fidonet,

s tou tržní cenou se dají ale dělat různé "kejkle".

Pokud jde o převod všeho, co s chatou souvisí, pak je třeba brát v úvahu:

... samotnou budovu - tedy budovu

... příslušenství, ... které spočívá v tom, co všechno je součástí té budovy

... ale také pozemku, ... na kterém ta chata stojí

... a také trvalých porostů, které jsou na tomto pozemku vysázeny ( tj. stromy a pod. )

Jednou z fint, jak snížit cenu chaty ( budovy ) je ta, že nic nebrání tomu, aby pozemek ( na kterém chata stojí ) byl převeden na jiného vlastníka ( než je vlastník budovy ), takže budova pak nestojí na pozemku vlastníka budovy, ... ale stojí na pozemku jiného vlastníka ( vlastníka pozemku ) ... tedy chata stojí na cizím pozemku ... a pak je potřeba ... v tržní ceně budovy ( vlastní chaty ) ... tuto skutečnost také zohlednit ... a to snížením ceny nemovitosti ( budovy ), která na tomto cizím pozemku stojí.

Je ale jasné, že je to "dvojsečná" zbraň, kterou je možné využít v tom případě, když bude přínosem ... nejlépe pro obě strany prováděného převodu.

K tomu ještě jen tolik: daň z převodu nemovitosti se platí ve výši, která odpovídá:

1) ... tržní ceně, stanovené odpovídajícím znaleckým posudkem, či odhadem ... a to i v tom případě, že by prodávající nemovitost prodal i "pod cenou" ( ... český stát je dobrý "vykuk" *smich* )

2) ... a nebo ceně za kterou byla nemovitost prodána ( ... pokud byla prodána za cenu vyšší, než byla stanovena tržní cena odpovídajícím znaleckým posudkem, či odhadem. *nevi* )

... takže pokud se obě strany převodu "rozumně" domluví *smich**ua*, pak je tu obrovský prostor pro zvážení možností, ... jak na to, aby spokojenost zářila z tváří všech zúčastněných ( ... snad je jasné, ... kromě koho, ... ale tomu to - jak se velmi často vidí - ani moc nevadí, ... když má takové zákony *sok**smich**nevi* ) ... ... ;)

doplněno 20.03.10 10:13:

*smich* ... a z toho závěru je doufám jasné, že "vykuk" není jenom český stát *sok* ... *smich* ... ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Při prodeji a darování je potřeba odhad ne starší jako 6 měsíců.

JABRAKA

cyril*

Od kterého data se to počíta?

jabraka*

Na odhadu je odhadcem uveden datum,kdy byl odhad proveden!

JB

doplněno 19.03.10 12:50:

pravnik.cz/...

Spousta dotazů a odborných odpovědí.

JABRAKA

cyril*

Takže je to od data, kdy byl odhad fyzicky vypracován a ne od doby, kdy došlo k platnosti smlouvy o darování či koupi?

jabraka*

Jistě a logicky,Minulý rok jsem nechával vypracovat dva odhady.Pokud se človek nedohrabe v určené lhůtě ke katastru nemovitostí,tak chtějí nový odhad?!

cyril*

Tak to jsem se asi logicky mýlil, když jsem předpokládal, že odhad ke smlouvě o převodu nemovitosti vypracovaný k datu převodu, platí stále i po delší době než 6 měsíců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]