Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do pračky se vraci odpadní voda

Od: abgail odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, mám problém že se mi do pračky vrací odtoková voda, ne vždy jen někdy, boužel se mi nepodařilo přesně zjitit, za jakých podmínek se voda vrací.

Hlavní problém vidím v tom, že vývod z pračky je umístěn asi 5cm od země oproti odpadu ve zdi, který je prakticky o něco výš než je pračka sama vysoká.

Teď to mám udělané tak, že na odpad ve zdi je napojená rozdvojka se zpětným ventilem, který brání aby jedna odpadní voda dále zatékala do druhé odpadní hadice a naopak - do jednoho kolena veda odpadní hadice právě z pračky a do druhé vede přepadová/odpadní voda z bojleru.

Moje otázka zní, dá se nějak obejít fyziku, aby šlapala voda do kopce a správně odtékala do odpadu?

Převrtání odpadní díry je nežádoucí, naopak koupě nové pračky kvůli tomu? Nutno říct že je to moje první pračka, tak si příště dám pozor s polohou odpadní hadice...

Viděl jsem pár rad, abych umístil ohyb odpadní hadice výše, moc ovšem nerozumím tomu, jak by to mělo zabránit vtékání vody zpět, když stejně by se musela ta půlka hadice do té výšky naplnit, ještě o to více, aby se teprve poté vytvořil přepad a voda mohla odtékat...*zed*

Do pračky se vraci odpadní voda
Do pračky se vraci odpadní voda #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ale on ten ohyb hadice musí být opravdu výš, než je vyústění přípojky pro odpad-

abgail
hodnocení

A vysvětlíte mi prosím proč? Stejně se bude voda držet v té části, která vede nahoru... Mě to příjde jako nesmysl.

hodnocení

1x

Za čerpadlem v pračce je zpětná klapka, pokud se vrací voda je třeba zkontrolovat postupně filtr - čerpadlo - klapku

jabraka*
hodnocení

0x

Setkávám se s tím po rekonstrukcích bytových jader.Bez vhodného spádu je vždy nebezpečí nejen zpětného toku,ale také ucpávání odpadů.Je potřeba volit správné spádování odpadů.JB

abgail
hodnocení

To tedy znamená že do budoucna mám lépe volit pračku s umístěným místa pro odpad, ano?
Jinak pračka je rok stará, tak bych mohl zkusit ještě na záruku, pokud tam je tedy zpětný ráz který zabraňuje vodě vtékat dovnitř, evidentně nefunguje jak má ...

asa

abgail - odtok pračky může být dole. Jen máš a musíš zvednout tu hadici od pračky, aby byla výš nežli je odtok sifonu ve zdi. A nebo dej pryč tu hadici od bojleru - vyber si. A jinak- ty zpětný klapky, co jsou v napojení hadic (kolena), jsou na dvě věci - hádej jaký? *mala*

hodnocení

0x

Nemyslím si, že je problém v pračce. Stejně tak umístění pračkového sifonu musí být skutečně v určité výšce - pokud se nepletu norma určuje 450-600mm od podlahy, na níž stojí ta pračka.

Zkusil bych kuchnout ten sifon, po roce tam může být dost bo*delu, vlasy, chlupy, nitě a pod, které mohou bránit funkci toho sifonu. My kupříkladu máme tento typ

plasteko.cz/...

v něm je gumová kulička, která umožní vodě téct ven do odpadu, ale už nedovolí jejímu vracení do pračky. Čas od času to víčko sundám, debordelizuji a jede se dál...

abgail
hodnocení

nerozumím - mluvíte o sifonu v praččce nebo ve zdi? V pračce nějaké sifony vůbec jsou? Ze zadní části není viditelně nic co by se dalo "kuchnout"
A vývodová hadice je umístěna max 5cm od země, nikoliv 45-60 tak nevím, kde udělali soudruzi chybu...

asa

abgail - mluví o sifonu co je ve zdi. To je to, co je schovaný za tým plechem na zdi. Musíš odšroubovat tu matku před ním. *sok*

joudic*
hodnocení

0x
ja cpu odpad do umyvadla a je to jeste vys nez pracka a zadny problem, navic hadice ma tak 4-5m, byla k tomu druha se spojkou tak jsem to tak nechal spojene, aspon se s tim dobre manipuluje

hodnocení

0x

Nemyslím si, že by to mělo být pračkou, vypouštěcí čerpadlo je v pračce vždy dole bez ohledu na typ pračky ( teda jinak jsem to zatím nepotkal). Vám se z nějakého důvodu vrací voda z odpadu, tam bych viděl problém( malý spád, přicpané potrubí...). Tipuji, že váš podomítkový sifon má jen protizápachovou zábranu bez zpětné klapky, zkusil bych to vyřešit koupí tohoto (např.) rozbočení se zpětnými klapkami obi.cz/...

abgail
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za doporučení ohledně dokoupení kolene se zpětnými klapkami ovšem přesně takový sifon-kolénko mám viz původní článek a fotky, jen jsem to tedy pojmenoval zpětný ventil... dále píšete že je problém ve spádu který v původním příspěvku právě popisuji, tak já nevím jestli to vůbec někdo čte...
Jinak pokud myslíte podomítkový sifon ten, co je ve zdi, tak ten předpokládám nemá ani protizápachovou zábranu, jelikož když jsem se nastěhoval a odpad nebyl uzavřený/napojený na nějakou hadici, tak příšerně ale opravdu příšerně zapáchal... Co se týče zpětké klapky vně zdi sfionu tak skutečně těžko říci
Výměna takového sifonu je na rozbombardování půlky zdi, což je také nepřijatelné ...

Moje chyba, ztratil jsem se v těch odpovědích, omlouvám se. Zkuste vyčistit to kolinko se zpětnými klapkami ( odšroubovat od sifonu a vymýt pod tekoucí vodou, zaroveň vyzkoušejte, jestli ty zpětné klapky ještě těsní). Pokud se vám vrací voda z odpadu, když nejede v pračce čerpadlo, klapka je určitě nefunkční.

Sifon je lidové označení zápachové uzávěrky. U tohohle konkrétního bych zkusil pod rozdvojku našroubovat koleno - plast nebo mosaz - vývod natočit nahoru, a až pak rozdvojení

To označení sifon není lidové, je to oficiální označení od výrobce - např. "Podomítkový sifon se zápachovou uzávěrou"případně se zpětnou klapkou :) viz. alcaplast.cz/...

@ajvn

A jak by vypadal sifon bez zápachové uzávěry?

hodnocení

0x
Moje otázka zní, dá se nějak obejít fyziku, aby šlapala voda do kopce a správně odtékala do odpadu?...ani když budete mít dvě stranické legitimace tak fyzika vam neustoupí...a to je na ní krásné.

hodnocení

0x

dobrý večer, že je hadice z pračky vyústěná ze spodu je v pořádku. Její druhý konec nebo převis oné hadice musí být cca 60 cm nad zemí (tvoří hladinu vody v pračce při praní, kdyby byla celá hadice u země pračka neudrží vodu). Já osobně bych začal takto: na zdi máte nerezový kryt ten sundejte, pod ním je zátka tu taky sundejte a zkontrolujte, jestli nemáte ucpaný sifon (sifon je zápachová uzávěra na konci potrubí) stává se to. Jestli je sifon čistý, zátku s krytem vraťte a přesuńte se k pračce k čelní straně, kde ve spodní části najdete zacvaknutá malinká dvířka. Vycvakněte je, pod nimy je čistící otvor čerpadla. Vyšroubujte zátku čerpadla a zkontrolujte jestli není čerpadlo ucpané, nebo jinak mechanicky blokované. Vyčistěte a složte zpátky. Zkuste vyprat, jestli problém přetrvává volejte servis na pračku bude v ní nějaká závada

hodnocení

0x

Otocte ten Y rozbocovac tak, aby bol zvislo. Bojler zdola, pracka zhora.

kunasch
hodnocení

0x

Geniální rada a já tleskám!

Řešil jsem stejný problém. Voda z přepadu tekla do pračky a rada s otočením pračkového ventilu vzhůru fakt pomohla. Pak jsem si uvědomil, že je to logické. Z přetlakového ventilu bojleru jde voda prakticky bez tlaku a tím protékala i přes zpětný ventil do pračky (malý tlak prostě nepřitlačil gumovou klapku). No a teď jenoduše steče voda do odpadového sifonu, protože zpětný ventil je výše, Jednoduché a geniální!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]