Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní pohovor v oblasti elektro

Od: peterrr odpovědí: 14 změna:

Ahoj,

udělal jsem si v prosinci vyhlášku 50 a paragraf 6 a chci jít do zaměstnání, montovat obytné moduly. Chci se hlavně zeptat těch, co již absolvovali pracovní pohovor, jak zhruba probíhá? Sedí tam i někdo z oboru, že by měl různé dotazy jako ve škole při zkoušce nebo jim je to jedno. Máš paragraf, bereme tě.

Díky moc.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak elektrikáři mají paragraf všichni.. Zpravidla záleží třeba i na minulé praxi a potom třeba spíš záleží na konkrétním člověku, zda se zeptá třeba na něco odborného. Třeba bych ani u něčeho takového jako je montáž obytných modulů nepreferoval až tak vysoké znalosti z elektrotechniky jako šikovnost... Protože tam to bude spíš o montáži, než o řešení nějakýchsložitých elektrotechnických zádrhelů...

osobne
hodnocení

1x

Tak hlavně by zaměstnavatele mělo asi zajímat dosažené elektrotechnické vzdělání, pokud po vás bude chtít instalace a zapojování el. instalace. Ale vypadá to, že zaměstnavatel chce hlavně ušetřit a neplatit elektrikáře. Ptají se na to co jste dělal podle životopisu, někde na to jdou i více psychologicky a pokládají nečekané otázky, aby si otypovali druh osobnosti zájemce. Podobné obytné bunky montují ve Zlatých Horách a taky věčně hledali elektrikáře, co jsem sledoval inzerci. nu ale ted prozatím, prozatím migrační hordy opadly...

olinl
hodnocení

1x

Na co se nezapomenou určitě zeptat je, jakou máš představu o výši platu.. Jinak těch sedm hodin na školení si může každý odsedět, ale praxi to nenahradí. Budou se ptát na předchozí práci a praxi, co konkrétně si dělal-jestli si už zapojil nějakou zásuvku 230, 400V, proudový chránič, jistič, přepěťovou ochranu, možná na způsoby/druhy uzemnění, na hromosvody (ochrana před atmosférickou či statickou elektřinou), druhy kabelů do hořlavých materiálů-to všechno je v základu potřeba vědět pro obytné moduly.

olinl

Ke každému obytnému modulu bývá i projekt/návrh, tak je potřeba i umět číst v plánech, co která ikona v plánku znamená.

kadylo
hodnocení

1x

Přijímací pohovor elektrikáře u mne trvá asi 15 minut.. Otázky vždy stejné:

- nakresli zapojení dvojzářivky a vysvětli co je tam a na co,

- nakresli a vysvětli princip ochrany nulováním,

- nakresli a vysvětli princip proudového chrániče.

Když to nevysype z rukávu, končíme. Všechno ostatní by se snadno a rychle doučil.

Jo, a musí mít hotový §6/50. Pokud osvědčení není důvěryhodné, požaduji při nástupu nové od ITI s tím, že pokud uspěje, všechny náklady a čas mu proplatím. O průsery už nestojím, stačilo.

A vždy zkušební doba.

Za to ho čeká skorokrálovský plat.

Zeptám se, ale myslím to v dobrém... Pro ponaučení.. Kdybych chtěl mít třeba na stará kolena "královskou" mzdu :) Zapojení dvojzářivky je myšleno co... Jako obyčejné zapojení nezávislých dvou trubic? Nebo dvou trubic do série se dvěma startery a jednou tlumivkou? Nebo jako elektronický předřadník pro dvě zářivky?
kadylo

To haiwata: stačí to nejjednodušší: dvě trubice, dva startéry, dvě tlumivky a jeden kondenzátor. Pokud uslyším , že úkolem tluivky je nejen omezit proud trubicí po jejím zapálení, ale vytvořit i napěťovou špičku při rozpojení startéru pro zapálení trubice, učůrnu blahem.

Jinak značky haiwata, nonek, 111, peter, patří na této poradně mezi elektrikářskou elitu!

Jaká je výše "skorokrálovského platu"?

Dneska už je zapojení zářivek spíše minulostí když se více používají ledky kterým stačí čistě na patici. Ale jinak si myslím že by to stejně měl elektrikář znát :)

Pro LED trubice stačí přivést napájení na jednu patici, ale málo kdo dokáže namalovat schéma aby trubice šla vložit do patic libovolným koncem.

Ono také záleží na trubici. Některým je jedno na kterém konci se připojí a některé mají jen na jedné straně. Každopádně i toto namalovat pro běžného elektrikáře by nemělo být nic těžkého. I když kolikrát v práci vidím že i to by jim dělalo problém. Když se mě kolikrát zeptá člověk co dělá v oboru přes 10 let jak zapojit schodišťáky nebo podobné dotazy, tak se nestačím divit *smich*

Ptal jsem se tchána na zapojení chrániče, dělá provozního elektrikáře...nevím to jsem nikdy neřešil, je já zase musím na školení...jako beru že málokdo ví všechno, ale tohle taky považuji za základ, nevím no občas mi přijde že toho vím vic jak on a to jsem strojar který měl jen chvíli 4/50 kvůli laborkam do školy

Pro: pest

To je jako všude ve všech oborech... Myslím s tím tchánem... Kdo dělá svoji práci rád a zajímá se , tak je zpravidla odborník a to platí ve všech oborech. Kdyby to tak bylo, tak je na světě hned lépe... Nejvíce je to asi poznat v medicíně... Jeden by nohu uříznul a druhý ji dokáže vyléčit... (zkušenost)

dam®
hodnocení

0x
Zažil jsem při pohovoru borce, co neznal ani ohmův zákon o principu proudového chrániče ani páru...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]