Nejste přihlášen/a.
ZB se používá vylité betonem a případně i vyarmované (to dle výšky) přímo jako základ.takže v jámě na dno kamenivo-zhutnit na to slupku betonu a do toho rovnou zdít ZB Při úrovni s terénem a výš bych pak použil plotovky DITON-pohledově jsou lepší než ZB,ale asi i dražší!
Ale lze to i jak psali kolegové rádci výše-tj valít "jámu betonem-povrch co nejvíce srovna jak podélně, tak i příčně do vodorovna a po zatvrdnutí na toto zídt ze ZB...dle Vašeho výběru!
diesel, nikoliv že nesouhlasím, ale doplním znalosti bývalého místního poradce, který napsal i několik knih. Vysvětlil mi, že "dno kamenivo-zhutnit" je zbytečné. Páč není nic pevnějšího jak rostlý podklad. Takže když se dno nenačechrá kopáním, vybere se to nakopané, není třeba dávat kámen a hutnit. Přímo na rostlý terén ukládat beton, páč pod tím kamením je stejně ten rostlý beton.
tak tak...šutr je zbytečný...vyhozené peníze, které nic neřeší...je to stejný přežitek jako házet balvany do betonu
Krtku, děkuji za podporu názoru odborníka, který píše knihy. Ukázka jak to klidně dopadne, když se do výkopu nahází kamení, aby to lépe drželo:
Pak jsem skočil do výkopu a probořil do bláta, které bylo pod štěrkem.
Je to ale běžná praxe, takž souhlsím, taky to vidím jako zbytečnost ale neexistuje stavba , kdy by se to takto nedělalo.
Diesel, ano, je to praxe, páč to dělal soused, jako penetrace, perlinka, nopovka. V kolikati případech je to zbytečné, ale dělal to soused, tak to udělám taky.
No ono je to také tím že mne nezajímají více práce, možná tak živnostníky. Když je to v projektu, styvbyvedoucí, mistr vyžaduje tak se to musí udělal jak chtějí.Nokone na melochu pokud by někdo chtěl perlinku a lepidlo tam kam nepatří-vymluvím jim to, v práci musíme sklapnout kufr a udělat i když men to s..e!
Jinak snad všude kde se toto dělalo bylo dno rozryto zuby na lžíci bagru -takže uskákalo se a dal slupka opět uskákaného kameniva.
diesel: sakra...já měl včera nějaky divný den...všechno píšu obráceně než myslím...tohle už je 2.příspěvek... mělo tam být... "méně práce" ne vícepráce...
a jestli u vás bagrista neumí vykopat jamu/rýhu tak, aby to neměl jak oraniště, tak vás lituju...vyměnit...prostě kamenivo tam je zbytečné...a přesně tyhle "detaily" na stavbě ukazují kdo tomu rozumí a kdo jen dělá bez přemýšlení...
Do vykopané díry tedy nalít beton, co nejvíce ho vyrovnat a po zatvrdnutí na něj jen na sucho skládat ZB? Pak samozřejmě prolít betonem. Nebo do díry nasypat suchý beton (třeba 10 cm) a do něj hned rovnat ZB? Díky
A co dál? Asi budete muset podrobněji vysvětlit, jestli bude plůtek ze železobetonu nebo ze ztraceného bednění? Protože přes množství překlepů není jasné, jak to myslíte,
Co to je "skládat základ z kamene"? To mi vůbec nepasuje k žádné technologii.
Co se týče podsypu kameniva do základu pod beton, převzali jsme už od svých předků,aniž bychom věděli proč to tak je. Ale pokud se nad tím zamyslím, přerušuje to kapilaritu případné zbytkové vody ve výkopu, pokud je základová spára nepropustná a např. po dešti částečně zaplavená a rozměklá. Takže diskuze stranou, o tom se nediskutuje a dává se to tak. Pokud je podklad skála, štěrk pak ztrácí smysl. Vždy postupovat dle projektu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.