Nejste přihlášen/a.
Podmínky pro splnění bez stavevního povolení nebo ohlášení:
stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m,
umístěná na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
stavba souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci,
neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení,
nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost,
stavba je v souladu s územně plánovací dokumentací,
je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m,
plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.
honzas1: pokud měníš vnější vzhled domu musíš mít stavební povolení a projekt...např. změníš velikost otvorů oken, typ střešní krytiny, přemísťuješ nebo vytváříš nové otvory...např. fasáda se na to nevztahuje...
joudic: ne, takhle to nefunguje...
Krtku, nerozporuji, že z hlediska legislativy máte pravdu, papír a razítko na vše je třeba, hlavně to zaplatit. Ze života - koupil jsem zříceninu, starostce oznámil, že vymaluji a budu bydlet. Mám fajn sousedy. Z baráku zůstal jen půdorys a i ten se trochu změnil. Narazit na vola, mám problém... Kdo se moc ptá, moc se dozví a moc zaplatí...
No... i když byste možná spadli do výjimky nepotřebující stavební povolení ani ohlášku (což si nemyslím). Stejně se Vás bude týkat zákon o katastru nemovitostí. Takže můj názor je, že na stavební úřad nakonec stejně zavítáte kvůli katastru.
Doporučuji si přečíst článek: stavimbydlim.cz/...
Zcela jistě je váš postup špatný. Budete muset chtě nechtě navštívit stavební úřad, tam popsat vaši situaci a vyslechnout si názor na legalizaci provedené stavby.
Můj soukromý názor je ten, že jste tím,že jste zvětšili půdorys stavby dali podnět k tomu, že budete muset mít minimálně územní souhlas. Souvisí to s odstupovými vzdálenostmi od hranic pozemků, staveb . Jestli po územním souhlasu následuje kolaudace, netuším, ale bude to vyžadovat pravděpodobně i geometrické zaměření a nový zápis v katastru.
Kdyby jste postavili stejné ve stejném půdorysu, ušetřili by jste si nynější starosti , pokuty a možná, pokud naštvete stavební úřad i možnou nařízenou demolici.
Pokud to nezlegalizujete, pozemek i s chatkou bude neprodejný
Na karlovarsku staví jistá movitá sorta lidí celé kostely a i jiné stavby bez povolení a nikdo s tím nic nedělá. Buď na jistých místech ,,řádně podmazali,, a nebo se jich bojí.A tady aby měl obyčejný člověk povolení a milión razítek i při stavbě psí boudy pro větší plemeno psa.
Zajímalo by mne, zdali jsme neudělali něco špatně,
Z právního hlediska jste postupovali špatně, ale tak postupuje většina stavebníků na vesnicích, někdy i ve městě. Alespoň tak to vidím já ve svém okolí.
Řídili jsme se § 79 Rozhodnutí o umístění stavby (2) a) "stavba do 25 m zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci" . Tak doufám, že alespoň na tomto bychom uspěli.
Zde se píše:
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2, což je mnou citovaný odstavec.
Šlo mi spíše o to, že se zvětšuje z 16m2 na 24m2, zda v tom není nějaký problém.
V případě, že splňujete uvedený paragraf, tak myslím musí být územní souhlas.
A ten pozemek na kterém stála ta chata nemá náhodou v katastru jenom 16m2?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.