Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba zahradní chatky bez povolení

Od: rconstable odpovědí: 19 změna:
Dobrý den. Předloni jsme si pořídili zahradu se zahradní, částečně podsklepenou chatkou (16m2). Pozemek je v katastru veden zako "zahrada" a chatka jako "zastavěná plocha a nádvoří", ta má i své ev. č. Chatka bohužel byla v dezolátním stavu, rozpadaly se základy, hniloba v dřevěné části apod. Chatku jsme tedy rozebrali a původní základ sklepu jsme rozšířili na necelých 25m2. Na něm chceme postavit sklep i chatku novou (hloubka sklepu max 3m, výška chaty max 5m a jednopatrová bez obytných prostor, tj. čistě pro rekreaci. Zajímalo by mne, zdali jsme neudělali něco špatně, když postupujeme takto, tj. bez stavebího povolení či ohlášení. Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

el
hodnocení

10x
Měli jste se informovat na st. Úřadě co lze a co nelze umístit na one zahradě, informací by měl obsahovat i územní plán.
Já osobně bych už to dostavěl a neřešil nic, spousta lidí to tak udělala.
Z vlastní zkušenosti už se na úřad ptát raději nechodím, protože si chci šetřit nervy. "kdo se moc ptá moc se dozví.

krtek6
hodnocení

4x

Podmínky pro splnění bez stavevního povolení nebo ohlášení:

stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m,

umístěná na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,

stavba souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci,

neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení,

nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost,

stavba je v souladu s územně plánovací dokumentací,

je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m,

plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.

hodnocení

4x
Pripojim zde s prominutim dotaz. Je vzdy podminena zmena vzhledu domu projektem od projektanta? Premyslim o zastreseni nevyuziteho balkonu 2,5x4,5m. Jednoduse bych z toho chtel udelat dalsi kutloch. Jenze kdybych mel zadavat projekt pro stavebni urad, tak to snad vyjde pomalu vic nez samotny material. Coz mi nedava moc smysl. Nemate s tim nekdo zkusenosti, jestli nejsou nejake vyjimky jako s tou malou stavbou? Dekuji.
joudic*
delam si co chci, muj dum muj hrad
krtek6

honzas1: pokud měníš vnější vzhled domu musíš mít stavební povolení a projekt...např. změníš velikost otvorů oken, typ střešní krytiny, přemísťuješ nebo vytváříš nové otvory...např. fasáda se na to nevztahuje...

joudic: ne, takhle to nefunguje...

joudic*
krtek, na mem dome a v mem zivote to tak funguje, v ramci hladiny spolecenske nebezpecnosti si delam, co chci, kdyby se tak choval kazdy, to by bylo fajn na svete, ale bezny plebejec si se svobodou poradit neumi a casem nezna hranic.. a jini se vlastni svobody boji a chteji byt vedeni za ruku, takze by to stejne nedopadlo dobre.
Muj dum uz vypada trochu jinak, nove otvory, interier domu by nepoznal ani byvaly majitel, kdyby ho tu privedli se zavazanyma ocima.. letos me cekaji dalsi zmeny, nicmene raz domu je porad stejny ;) Cili kazdy podle sve hladiny prizdisra.stvi a poslusnosti systemu v nesmyslnych vecech. Samozrejme nejsem v nejake typove radovce jak ve vykladni skrini ale na velkem pozemku s vysokymi stromy :)
Joudic. Jsme na tom asi stejne. Ale tohle uz je trochu vetsi zasah na prvni pohled a radeji bych na to sel po dobrem. Na takovy kurnik mi prijde uletacke delat projekt. Kdybych mel v umyslu treba bourat nosne zdi nebo tak , nereknu ani popel. Nechapu proc nemuze tyto veci posoudit stavebni urad individualne. Na jednu stranu si muzete postavit chatu a na druhe strane vas budou buzerovat kvuli kousku zdi na baraku. No uvidim. Asi jsou jen dve moznosti... Bud se na to vykaslu nebo bude bobrik odvahy.

Krtku, nerozporuji, že z hlediska legislativy máte pravdu, papír a razítko na vše je třeba, hlavně to zaplatit. Ze života - koupil jsem zříceninu, starostce oznámil, že vymaluji a budu bydlet. Mám fajn sousedy. Z baráku zůstal jen půdorys a i ten se trochu změnil. Narazit na vola, mám problém... Kdo se moc ptá, moc se dozví a moc zaplatí...

krtek6

berger: ano...není žalobce není soudce...já však reagoval strikně na dotaz...a nemůžu spoléhat na to, že všichni budou mít nezavistivé a dobré sousedy...*nevi*

hodnocení

4x

No... i když byste možná spadli do výjimky nepotřebující stavební povolení ani ohlášku (což si nemyslím). Stejně se Vás bude týkat zákon o katastru nemovitostí. Takže můj názor je, že na stavební úřad nakonec stejně zavítáte kvůli katastru.

Doporučuji si přečíst článek: stavimbydlim.cz/...

hodnocení

4x

Zcela jistě je váš postup špatný. Budete muset chtě nechtě navštívit stavební úřad, tam popsat vaši situaci a vyslechnout si názor na legalizaci provedené stavby.

Můj soukromý názor je ten, že jste tím,že jste zvětšili půdorys stavby dali podnět k tomu, že budete muset mít minimálně územní souhlas. Souvisí to s odstupovými vzdálenostmi od hranic pozemků, staveb . Jestli po územním souhlasu následuje kolaudace, netuším, ale bude to vyžadovat pravděpodobně i geometrické zaměření a nový zápis v katastru.

Kdyby jste postavili stejné ve stejném půdorysu, ušetřili by jste si nynější starosti , pokuty a možná, pokud naštvete stavební úřad i možnou nařízenou demolici.

Pokud to nezlegalizujete, pozemek i s chatkou bude neprodejný

Perfektní info, snad tazezatel již pochopí...

hodnocení

2x

Na karlovarsku staví jistá movitá sorta lidí celé kostely a i jiné stavby bez povolení a nikdo s tím nic nedělá. Buď na jistých místech ,,řádně podmazali,, a nebo se jich bojí.A tady aby měl obyčejný člověk povolení a milión razítek i při stavbě psí boudy pro větší plemeno psa. ;);)

hodnocení

0x

Zajímalo by mne, zdali jsme neudělali něco špatně,
Z právního hlediska jste postupovali špatně, ale tak postupuje většina stavebníků na vesnicích, někdy i ve městě. Alespoň tak to vidím já ve svém okolí.

rconstable

Řídili jsme se § 79 Rozhodnutí o umístění stavby (2) a) "stavba do 25 m zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci" . Tak doufám, že alespoň na tomto bychom uspěli.

To je o stavebním povolení a co ohlášení stavby?

rconstable

Zde se píše:

§ 103Stavby, teré/...

(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují

a) stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2, což je mnou citovaný odstavec.

Šlo mi spíše o to, že se zvětšuje z 16m2 na 24m2, zda v tom není nějaký problém.

V případě, že splňujete uvedený paragraf, tak myslím musí být územní souhlas.

A ten pozemek na kterém stála ta chata nemá náhodou v katastru jenom 16m2?

Pokud neumíte interpretovat paragrafy stavebníhio zákona , je lepší si to ověřit na stavebním úřadě. Výše uvedený poaragraf, jak se píše bude platit tehdy, pokud je stavba na pozemku společně se stavbou pro bydlení. Pokud stojí samostatně, domnívám se, že budete potřebovat rovnou stavební povolení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]