Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Typový projekt a jeho úpravy

Od: itguru2 odpovědí: 24 změna:
Vybral jsem si typový projekt od Apex arch. Cena za něj, jelikož je typový, mi přijde šílená -60tisic. Co mi ale přijde šílenější je, že za změnu každé příčky chtějí po x tisícich. Já jich tam chci upravit několik, k tomu ještě osadit na pozemek, to už bude stát jako individuální projekt. Tak se ptám, když od nich koupím ten projekt, zvládne pak jiný projektant do nej udělat změny? Počítám, že změnit velikost okna a posunout příčku asi ano, ale co přemístit koupelnu na jiné místo? To se pak musí v projektu opravit i potrubí..asi. Zvládl by to, nebo si to mám radši nechat od Apex arch upravit draze? Diky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

1x

a těch 60tis je za co? Za projekt pro stavební povolení včetně přípojek? Nebo prováděcí projekt?

1) zjistěte si co za typ projektu máte koupit pokud to není cena za prováděcí projekt, takže je tak 3x předražená. Běžná cena za projekt pro stavební povolení je tak 10-20tis a kreslí to studenti na VŠ

2) na změnu příček se vybodněte, na to není potřeba překreslovat projekt, ani to nikde hlásit, to se udělá v průběhu stavby, že to řeknete zedníkovi nebo mistrovi

3) umístění na pozemek se neplatí, to je v ceně projektu

4) jiný projektant změny do projektu nemůže dělat, protože předpokládám, že tyhle ty firmy jsou pacosi a hned by vás zažalovali o autorská práva...

jirib
A on to koupí od nich a oni mu to posadí na pozemek i s inženýrskýma sítěma? To asi těžko...
itguru2
hodnocení

Nemyslím si ze mate pravdu s bodem 4. Je tu někdo kdo by me podpořil?

@itguru2 právě že krtek s bodem 4 pravdu má. I projekt je autorské dílo a jako takové spadá pod autorskoprávní ochranu. A čím větší firma, tím víc si to hlídá. Zkoušel jste číst? Pár větiček na toto téma bývá ve smlouvě, případně přímo na výkresech nebo v textové části projektu. (Samozřejmě existují i způsoby, jak to obcházet, ale když to původní autor zjistí, hrozí žaloba.. )

Krom toho každý projektant bude "hýkat" nadšením, při požadavku na úpravu cizího projektu..A důvod nebude jen jeden, má to konsekvencí daleko více.

hodnocení

0x

Myslíš si, že ten jiný projektant to udělá za flašku rumu? Ty doby jsou nenávratně pryč.

itguru2
hodnocení

Ne, ale jistě to bude míň než 2500 za změnu velikosti okna a 5000 za změnu příčku. A taky bych měl rad svého projektanta, který mi s tím pomůže, než jen koupit projekt od velekorporace a nemavazat osobní vztah.
Třeba to bude i víc.
To se ti ten typovej projekt tak moc líbí?
Když stejně budeš shánět projektanta na úpravy, proč ho to nenechat udělat hezky od začátku a podle sebe.
itguru2
hodnocení

To bych se pak nevešel do 60tisic

jirib
hodnocení

0x
Proč nepokračuješ v původním dotazu?
poradte.cz/...
itguru2
hodnocení

Ten dotaz není stejný.
jirib
Ale ptáš se na stejné blbosti a stále si meleš svou...
Vem si svého projektanta a ať ti nakreslí tvůj dům,podle tvých představ.
itguru2
Jakto? Vždyť mi bylo doporučeno, že musím mít svého projektanta. Teď se ptám, zda muže v projektu dělat změny.

jirib
hodnocení

0x
Nech si nakreslit projekt pro svůj vlastní barák.
Za 20tis.
itguru2
hodnocení

Nejnižší cena individuálního projektu, kterou jsem sehnal, je 300 tisíc. To mi přijde lepší udělat úpravy v již existujícím.

hodnocení

0x

To je na vašem zvážení, kdo vám změny vyhotoví. Pokud se vám zdá, že autor projektu je moc drahý, můžete angažovat jiného projektanta, který vezme nakoupený projekt jako podklad (+digitální verze ve formátu .dwg nejlepší), a změny doprojektuje do fáze stavebního povolení nebo si už rovnou domluvíte prováděcí projekt z jedné vody načisto. Tedy se všemi detaily a specifikacemi materiálů (okna,dveře, zámečnické výrobky apod). Doporučuji to provést jednostupňově. Je to praktičtější a u tak jednoduchých projektů se postupuje běžně. Cena za projekt 60 tis. je nízká, pokud je kompletní se všemi profesemi a dá se podle toho stavět téměř okamžitě. Daleko horší to bude s dopracováním. Pokud si necháte zhotovit projekt nový, pod 60 tis. se nedostanete.

itguru2
Ano, je mi jasné že s novým projektem se pod 60tisic nedostanu. Mate přehled, kolik by měl projekt stát? Zatím mám nabídky 250-350tisic, to se mi zdá už moc, to bych se radši sžil s tou příčkou, kterou chci změnit. Nebo upravil pak, tchán je stavař.

Možná se vám to jen zdá, ale reálná cena za komplet projekt je u tak nízkých realizačních nákladů odhadem kolem 12% z realizačních nákladů. Tedy je v tom zahrnuto všechny fáze projektu od studie, přes projekt ke stav.povolení,realizační projekt, inženýrská činnost,autorský dozor, příprava dokumentace a pomoc s kolaudací. Vy budete mít jen část z těch 12%, protože jako podklad budete mít ten vzorový projekt. Tak řekněme že 30% by se mohlo odečíst. A 9% z např. 3 000 000 je 270 000 Kč za projekt.

itguru2
hodnocení

Myslel jsem si to. Ale zdejší říkají, že měli projekt za 20tisíc, tak čekám až mi někoho s tou cenou doporučí.
Projekt za 20tis.
Tak to se přijdu podívat, až Vám to někdo za tu cenu udělá (a také jak to udělá a co vše bude PD obsahovat).
Ono web toho "snese"..

Jen aby jste to s tím čekáním nepřehnal a nešel dřív jako šedivý do důchodu*smich*

To je velmi pravděpodobné
itguru2
hodnocení

Možná až přejdeme na euro tak se vlezu do 20tisic :D

itguru2
hodnocení

Nakonec mi byla udělána cenová nabídka 95 tisíc se vším. Typový Projekt, úpravy, osazení, energeticky průkaz, dokumentace stavby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]