Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat jelikož se fůrt se sousedkou přeme:Máme bojler a tarif denní a noční proud.Když se ohřívá bojler a sepne se spínač tak noční proud funguje jen na bojler nebo na celý byt?
Dnes už denní a noční, jako takový není. Změnili to na jiné označení. Že by někdo měl zapojený jen bojler na spínané hodiny a zbytek jinak, jsem nikdy neslyšel, ale pokud to tak je, tak v 99% to je tak, že když sepne levný proud, tak jede celý byt na levnější tarif. Dnes už ani nemusíte dokazovat co na to budete mít zapojené. Jen zažádáte o určitý tarif, a po schválení jej užíváte. Pro celý systém za spínaným přístrojem ( spec, elektroměr na dva tarify ).
Ve vašem případě byste musela mít dva elektroměry. Jeden na byt a jeden POUZE pro bojler ( s dvěmi tarify ). Předpokládám, že máte jen jeden. Tedy vám jede celý byt ( chata, RD ) na dva tarify ( jak říkáte denní a noční )
Dovolím si nesouhlasit. Máte pravdu,že po sepnutí NT jede celej barák,ale ten bojler to sám nepozná. Musí být přes spínač,jinak jede jen podle termostatu-tarif netarif. Jinak máte normálně dvojtarif hodiny.
Jo.Správně.Já měl ve starém domě v rozvaděči spínací hodiny na bojler,které ho samostatně zapínaly při najetí na ,,noční proud".
Ježiš maria tohle mně ani nenapadlo řešit
předpokládám, že tam spínačky má, jinak by to byl mazec. Bral jsem v ohled jen otazku, zda na tarif jede bojler nebo všechno. Pokud je bojler sepnutý v druhém tarifu ( což není vyjímkou ), tak odebírá proud ve vyšší sazbě. Děkuji za správné doplnění, pro laickou veřejnost. Mne ani nenapadlo, že by tam nebyl další spínaný prvek. Spínač u elektroměru spíná pouze druhý tarif. Tady bych při dobré konstalaci nechal spínat i stykač, přes který by jel bojler ( vyřeší se tím nechtěné spínaní bajleru mimo tarif )
OK,myslíme to stejně ,spínač-stykač -funkce je jasná. Já mám taky napojenej bojler jen na NT + přepínáč,když je potřeba pustit na VT.
Pokud má 300 l bojler , tak to vydrží do dalšího sepnutí. Většina se spíná 2x denně tam a zpět. Jinak, já bych měl ještě i ruční možnost nahození. Ale jen umyslné zapnutí ...
Pavle z Vaší otázky cítím nejasnost, nebo chyták.
Ale nic ve zlém. Z elektrárny je vyslán automatem podle rozdělovníku radiový signál. Když dorazí k nám, přepne VT na NT a dá pokyn stykači "zapni boiler" Tím doběhnou proudoví trpaslíci k boileru a čekají na pokyn od termostatu, aby jim sdělil, že můžou proniknout dovnitř a začít ohřívat. Jakmile se trpasíci ohřejou na teplotu povolenou termostatem, tak ten je vyžene pryč. Pak tam je i další ochrana.
Zpět k elektroměru, impuls sepne na NT a celý můj byt běží na noční proud (NT). Samozřejmě mám i podobně napojenou myčkua pračku, takže jakmile sepne NT začne myčka prát nádobí a pračka umývat prádlo. (pokud je požadováno)
Takto to mám nastaveno já.
doplněno 16.03.10 13:06:Pavle a ještě drobnost u boileru mám i časový spínač, aby se mi voda ohřívala jen odpoledne a nikoliv v noci.
Signál Vám přepne na NT pro všechny spotřebiče,nejen pro bojler. Tam ti trpajzlíci tam normálně lezou v dresech NT i VT,pokud tam není ten spínač,tak to řídí jen ten termostat,popřípadě časovač. S tím sólo spínačem se Vám nestane,že by tam vlezl trpajzlík v dresu VT.
... Dnes už ani nemusíte dokazovat co na to budete mít zapojené. Jen zažádáte o určitý tarif, a po schválení jej užíváte. ...
Ale to není pravda. Ve formuláři žádosti o změnu tarifu se specifikuje spektrum spotřebičů a jejich příkony a při jejím převzetí úředník kontroluje, zda na požadovaný tarif splňujete podmínky.
Přeji dobrý den.
V současné době se již nejedná o denní a noční proud. Jde o sazbu : NT-nízký tarif a VT vysoký tarif. O časech přepínání tarifů nerozhoduje denní a noční doba , ale zatížení sítě , tak aby elektrárny a rozvodné sítě měly pokud možno plynulou zátěž. Je to také velmi chytré. V době kdy potřebujete např. topit přímotopem ( večer od 19.00 do 22.00) tak vám zkrátka vypnou na 1 hod. NT a tím i topení což odlehčí přenosové sítě. Naopak když je nižší odběr ze sítě , tak zapnou NT , tudíž topení i bojlery a ostatní větší spotřebiče blokované na nízký tarif . Každý okruh rozvoden elektřiny má stanoven svůj diagram přepínání tak , aby to odpovídalo výše uvedeným zásadám. Při přepínání dojde jen k přepnutí počítadla na elektroměru na počítadlo pro tarif NT nebo VT , tudíž všechny spotřebiče zapojené na týž elektroměr spotřebovávají energiti v tarifu NT nebo VT podle momentálního přepnutí počítadla.Ještě je potřeba připomenout , že některé spotřebiče (topení , bojler a pod) jsou blokovány tak , aby nebyly v provozu při přepnutí na VT. miro
doplněno 17.03.10 08:56:Mám přes stykač pro NT zapojeno zvonkové trafo na žárovku o malém příkonu , která signalizuje zapnutí NT. To umožňuje provozovat spotřebiče s vyšším příkonem ( žehlení , pečící trouba , praní atd.) jen v době přepnutí na NT. S úspěchem lze využívat i sledování doutnavkové kotrolky na vypínači bojleru , pokud je jím vybaven .
Děkuju,akorát ještě jak poznám že zrovna jde NT aniž bych lítala koukat na elektroměr?Párkrát za den mi v bytě v kabici s jističema a pojistkama(nevím co tam je ještě ) něco cvakne a začne bzučet pak po nějaké době zas nebzučí,to by mohl být ten NT?
to je to o čem tady pořád dokola meleme, kód HDO - dálkové řízení spínání NT a VT, pokud toto číslo neznáte, obraťte se s číslem smlouvy na svého dodavatele elektřiny, určitě na webu budou mít zákaznickou linku. Tam se jich zeptejte na kód HDO a s tímto kódem již hravě u distributora elektřiny zjistíte kdy vám zapínají NT.
Výsledná informace vypadá takto:
knopko, jak to začne bzučet, tak je to právě sepnuté.
Na boileru by měla svítit kontrolka, nebo Vám někdo šikovný zabuduje malou kontrolku na viditelné místo.
Pane milanecuk. , na bojleru svítí kontrolka pokud právě bojler ohřívá vodu. Když je voda ohřatá na nastavený stupeň C° , kontrolka zhasne i když nízká sazba ( NT) je stále zapnuta.Naopak , na vypínači bojleru lze po celou dobu zapnutí NT , nízkou sazbu indikovat , třeba doutnavkou.
Já myslím že nějaké doutnavky a žárovečky nejsou potřeba, když si vytiskne tazatelka dobu platnosti NT z netu.
Nebude muset furt lítat a dívat se jestli svítí, nebo ne. Já se na to celkem spoléhám a změny v časech jsou minimální.
Tolik můj názor :D
To samozřejmě nemusí platit jen pro tazatelku
Pokud si kontrolku umístíte na vhodné místo , aby byla viditelná třeba z kuchyně , máte vždy , ihned a okamžitě , aktuální informaci pouhým pohledem na kontrolku.Při použití zvonkového transformátorku by neměl být problém rozvodu nízkého napětí pro žárovku.miro
I to je jistě řešení, já to mám vyřešeno 1 stranou A4 pod magnetem na ledničce a mám přehled kdy NT bude zapnut a kdy vypnut
miro, určitě si rozumíme, páč kontrolku jsem nemyslel že se ohřívá boiler, ale že jde noční proud. Páč doma to mám přesně tak, takže jsem to popsal polovičatě. Omlouvám se za nepřesný text.
doplněno 17.03.10 12:24: "nebo Vám někdo šikovný zabuduje malou kontrolku na viditelné místo, která indikuje, že je sepnutý proud"Já jsem si koupil kontrolku na DIN lištu. Sepne spínač a mimo jiné rozsvítí i tuto kontrolku. Vím, že mám levnější proud. Při přepnutí zhasne.
P. milanecuk., ani v nejmenším nepochybuji , že si v této věci nerorumíme.Sleduji jen to , aby se v problematice orientovali pokud možno i zájemci , laici. - miro
Miro, rozumím tomu, že si rozumíme, a snažíme se aby tomu rozuměli i ostatní, jako třeba fidonet, ten taky tomu rozumí, že my si rozumíme.
Přeji hezký den všem rozumným.
Tak to mám tak nějak už vychytané .Bzučí-točil se disk na číselníku s NT a bojler někdy svítí a někdy ne.Jen doufám že nebude svítit u VT
.Jinak ani zvonky ani žárovky není třeba.bzučí to tak že to slyším po celým bytě
.
Bojler přestane svítit, je-li ohřátá voda na požadovanou teplotu. Jestliže je NT v provozu třeba 4 hodiny, bojleru stačí na ohřev např. jen hodiny 2 a zbylé 2 hodiny už nesvítí. Je důležité, aby se točilo kolečko u NT :D
Děkuju Milane,bzučí to tak že to slyším přes zed,přes den to tak nijak nevadí,mám to v předsíni,ale v noci to je docela nářez .A výměna toho stykače jak je to věc náročná?Momentálně nemám doma žádného hospodáře
,soused tomu prd rozumí,pozeptám se po známých
.A elektrikář nevím na kolik by mně přišel.
a na závěr se přidám s dotazem proč všichni nejedou na "noční" proud, proč to prostě není standardní připojení domácnosti?
Proč je ten noční, protože je ho hodně a regulace také něco stojí tak se jim asi vyplatí raději ho dát levněji než škrtit elektrárnu, proč to tedy není umožněno všem, nemuseli by tolik regulovat a lidi by ušetřili.
To je blbý nápad a dotaz, že? Bojler jsem nikdy neměl ale asi 3x za život jsem ho viděl
Alfe, ono to totiž není na Vás jaký tarif a tím podíl NT/VT dostanete. Nebudu to hledat, ale cca 8/16, 16/8 a 20/4. Jaký dostanete závisí na druhu spotřebičů, ten první je třeba pokud máte na proud jen ohřev užitkové vody, ten poslední pokud topíte přímotopně, Distribuční společnosti přepínají NT/VT podle aktuálního stavu s tím, že musí dodržet určitá pravidla na nepřetržitou dobu dodávky NT a maximální souvislu dobu VT apod. Dělají to tak, že po el. síti posílají speciální řídící signály.
Jinak proud je jen jeden (pouze v Rakousku šlo koupit specielní filtr, který do Vašich zásuvek nepustí elektřinu z Temelína), přepíná se měřící přístroj a přístroje s vysokým odběrem lze zapojit tak, že odebírají proud jen v době NT.
Dobrý den. Záleži jestli je ten bojler napojenej zvlášť přes spínač HDO. Jinak Vám jede na nizký i vysoký tarif. Zjistěte si na stránkách distributora el.energie časy spínání HDO a sledujte bojler
třeba e-on eon.cz/...
doplněno 16.03.10 12:38:jo a Váš kód HDO zjistíte ze spínáče hdo v rozvaděči (standartně)
Děkuju moc za odpovědi.Mám jeden elektroměr,takový starožitný ,tam jsou právě dvě okénka a přepínák,já jsem si to myslela,protože logicky když se bude ohřejvat bojler a já třeba budu luxovat tak se nebudou točit dvě okénka najednou.Takže až se sepne bojler tak huráááá do praní,vaření,luxování,žehlení a já nevíc co ještě
.
Ježíš,chlapi po přečtení trpajzlíků jsem z toho zas tam kde jsem byla než jsem to pochopila .Já ani nevím že bojler má nějaký termostat
.Prostě mi doma v té krabičce na zdi co bydlí trpaslíci asi třikrát denně cvakne a začne trochu bzučet elektrika a bojler se rozsvítí,ale to asi nebude noční ne?Právě že to bojler nepozná,takže jak já zjistím kdy NT a kdy VT?Zkusím jak radí Pavka jinak by to mělo být i v papírech.Akorát ty papíry budou ještě z doby kdy stavěli elektrárnu
.
Já to zkusím za sebe amatérsky. Není rozhodující dvě okénka či dva kotoučky. Podívejte se zda v jednom elektroměru máte dva číselníky. Pokud ano tak máte dvojtarif a v tom případě celý dům jede chvíli na denní proud a chvíli na noční proud. Nepředpokládám, že by mohly oba číselníky měřit najednou.
Jiná situace by byla kdyby tam byl další elektroměr a k němu časovací hodiny. To snad ale již nikde není.
doplněno 16.03.10 14:03:A pokud máte někoho šikovného tak ať "vytáhne" někam kontrolku a poznáte, že právě teď jde noční proud.
Tak jsem se nelenila a vyhrabala papíry.Kolonka s HDO je prázdná.akorát vím že mám sazbu D-Akumulace-8.Na krabici za dveřma se musím podívat později nebo vylezou hned cigáni a budou říkat že špehuju!Mám krabici i za dveřma na chodbě i v bytě-to jsou asi pojistky a je tam nalepená malá černá zavřená krabička.Netuším co to je.
Pokud máte e-on ,tak použijte ten odkaz v mém prvním příspěvku. Dozvíte se přesné časy spínání.
nejdřív si musíte zjistit kdo je distributor elektřiny (třeba z faktury) a pak by na těch hodinách měla být nálepka s kódem HDO
pro příklad vložím odkaz jak to funguje u EONu:
po zdání toho kódu vám to na píše, od kdy do kdy máte nízký tarif, to pak stačí vytisknout a dát pod maget na ledničku jak to mám já doma , aby to bylo na očích
To já mám na chalupě víkendový tarif od ČEZu a dal jsem si doutnavku do zasklené jističové skříňky. Nízký tarif (NT) se mi zapne v pátek ve 12,00 hod. a vypne až v neděli ve 22.00 hod. Doutnavka však svítí přes týden, kdy běží vysoký tarif (VT) - a myslím si, že i odrazuje zloděje, protože nevědí, co to je a vypadá to jako nějaké elektronické zabezpečení. Když nám dodávala proud ještě Severočeská energetická, tak ten NT nechali zapnutý i ve svátek, který navazoval na víkend. To bohužel už vlčáci z ČEZu nedělají.
stepi,
co tím chcete říci? Jako že se sepne NT a na ten běži jen boiler a ostatní spotřebiče běží na VT?
Kola tam můžou být dvě. Důležité je zda přibývá hodnota na obouch číselnicích najednou. To by ale musel být nějaký zvláštní elektroměr dvojitý.
Tak!Ted se mi zapnul NT tak čučím do počítače !Ale je půldesáte večer tak to nemůžu řezat dřevo
!
kdyby byla fotka, to by blo žužo.
páč na jiném webu jsem ukecal aby paní dala fotky a hned se objevil problém...
páč podle fotek je to lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.