Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych si doma zařídit posilovnu a potřeboval bych nějak zjistit, zda je to z hlediska zátěže podlahy bezpečné. Bydlím v činžovním domě v Praze ve 3. patře a dělal jsem tu nedávno rekonstrukci. Místnost má 4,5x4 metry a při rekonstrukci tam dávali trámy 120x120 přibližně půl metru od sebe. Trámy jsou upevněné v betonových kapsách.
Posilovací věž váží přibližně 150 kg a na zemi zabírá místo 180x120cm, dále bych tam měl 30 kg lavici, 150 kg v činkách a já vážím 100kg. Celkově by se tedy jednalo o hmotnost okolo 430 kg na jednom místě u zdi.
Poprosil bych tedy zda by mi někdo byl schopný na základě těchto infromací říct zda si mohu umístění posilovny dovolit, či zda potřebuji sehnat ještě nějaké informace. Pokud nosnost není dostatečná, pomohlo by například připevnění posilovací klece do zdi?
Děkuji.
Ano minimální, ale na těch 200kg/m2 se to dimenzuje. Když je v obci maximální rychlost 50km/h, taky nejezdíte 30km/h. Samozřejmě, že to unese víc, je tam nějaký koef. bezpečnosti, ale 200kg/m2 mohu zatížit aniž bych cokoliv řešil, pokud chci víc, musel bych zjistit, na kolik to bylo projektováno. BTW většina akvárií toto zatížení překračuje a o hodně, 200kg/m2, to je 20cm vody a akvária mají hloubku 40 i 50cm. Je to u zdi, roznese se to... takže se nic nestane, ale...
To je to čeho se bojím. Když já budu na lavici zvedat těžkou činku na bench, tak je to i se mnou třeba 220 kg v jednom místě a okolo mě ještě ta klec. Děkuji
Ne, nebude to v jednom bodě. Ty si lehneš na lavici, která má 4 nohy, klec má taky 4 nohy (body, ktere se dotýkají podlahy) Váha v jednom bodě bude 150kg děleno 4, tzn 37kg na nohu, takže to není nadváha. Spíš než propadnutí stropu bych se bál promáčknutí podlahy, pokud máš vinyl nebo lino. Stejně tak když si nadzvedněeš stůl, tak tam bude otlačený.
Nejdříve bych postupoval tak, že bych si vyžádal souhlas majitele, neboť vrzání posilovací věže a cinkání činek je např. v paneláku slyšet více než zřetelně.V činžáku to může být o něco méně. Tady je na rozdíl od paneláku horší podlaha na vznikající vibrace. A jestli si myslíte, že seženete relevantní informaci o únosnosti stropu od stolu, tak jste na velkém omylu. Poté, co by vám majitel celou věc schválil, můžete oslovit statika, který to bude určitě chtít vidět na místě a bude potřebovat stavební výkresy. Ale nemyslím si, že tato partyzánština dál projde.
PS: trámy 120/120 nejsou nosné trámy ale jakési povaly, které se dávaly do násypu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.