Nejste přihlášen/a.
Neřešil jste někdo jak omezit tepelné ztráty vznikající provozem digestoře? Máme digestoř zapojenou s odtahem ven kvůli odvodu vlhkosti, ale teď v zimě, když se několik hodin vařilo, sežrala vždycky hrozně moc tepla z kuchyně. V podstatě nemá smysl mít při zapnuté digestoři puštěné topení, protože ohřátý vzduch sviští rovnou ven. Rekuperační jednotku nemám, navíc se stejně zapojení digestoře do rekuperace nedoporučuje.
Digestoří samozřejmě odchází hodně teplého vzduchu,jinak totiž digestoř nemůže fungovat.Ale není to zužitkovatelné teplo,jsou to převážně spaliny ze sporáku u plynu u elektrického sporáku vodní páry a olejové výpary.Bez filtrů a rekuperace je tohle teplo nevyužitelné a je nutno s tím v tepelné bilanci počítat.Pokud neběží větrák,tak únik vzduchu je zanedbatelný,pokud není odtah do komína.Jinak je sice v odtahu klapka,ale ta má spíše bránit zpětnému proudění zvenku.
JABRAKA
Tohle bohužel není pravda. Digestoř nevycucne jen teplo vzniklé vařením, ale vysaje prostě celou místnost, tedy i teplý vzduch ohřátý např. radiátorem. Nakonec návrh výkonu digestoře se provádí s ohledem na objem místnosti a doporučený počet výměn vzduchu v místnosti za hodinu, což vypovídá o tom, že se skutečně vysává celá místnost. Ale souhlasím, že co se týká toho odsátí vzduchu, je to v pořádku, protože při vaření obsahuje Vámi zmíněné páry, olej atd.
Honzo,výkon digestoře můžeš nastavit.A dobu odsávání také.Každá rozumná kuchařka si digestoř pustí,jen když vaří.A Digestoř odsaje jen množství vzduchu,který může odněkud z okolí do místnosti přisát.Když budeš mít v kuchyni dveře zavřené,žádný vzduch digestoř nevyfouká.To je také jeden z faktorů,jak odtah regulovat.Kdysi jsem se nad tím také zamýšlel,kdyby se nějakou flexibilní trubicí odněkud zvenčí přivedl studený vzduch ke sporáku,že by se ušetřilo teplo.
JABRAKA
Zdravím,
mám digestoř v místnosti o objemu 90-100m3, při zapnutém 1. stupni výkonu mám problém zavřít dveře do místnosti. Když se to podaří, tak to otvory kolem dveří vytváří meluzínu jak na horské chatě , samozřejmě pocitově se v místnosti ochladí, páč mi to tahá chladnější vzduch z chodby. Mikroventilace nepomáhá. Co by se stalo, kdybych dveře "dokonale" utěsnil?
No vida, vida, už se to začíná směrovat tím směrem, jakým je potřeba. Tedy alespoň co se pochopení problému týká. Já mám kuchyň cca 50m3 a dveře se dají stěží zavřít až při 3 a 4 stupni, tedy neže by při nižším výkonu nekladli vůbec žádný odpor. Ano a pak je kolem dveří meluzíná a fičí to jak na horské chatě. Jo to je přesně ono. Nejvíc to táhlo spodem, uplnej průvan, tak aby mi to neodfouklo dítě, které je většinu času na podlaze, spodek dveří jsem zatěsnil a naopak udělal větrací průduch nahoře. Jo, jsou to dveře na chodbu, kde je chladno, jenže to je asi jedno, protože si to stejně musí nasát vzduch z venku (když ho tam digestoří odvádím), takže prostě do baráku vleze studenej a je otázka jestli si hodně ochladím kuchyň studeným vzduchem z chodby a nebo míň jiným vzduchem, ale zato zase celej barák. No, takže když se vaří déle ( někdy vaříte i několik hodin), tak teplota klesne v kuchyni teď v zimě i o 4 st. C a řekl bych, že bez ohledu na to, zda topím, či nikoliv, protože zapnutá digestoř saje vzduch i z prosotru okolo radiátoru. Moje řešení s dírou ve dveřích asi není úplně ideální, ale právě proto to tady zkouším řešit. Dnešní digestoře už nejsou to, co bývalo takovéto centrální šidítko v paneláku (znám od babičky), kdy se skutečnost, že to je zapnuté poznala jen podle svítící kontrolky na vypínači. Prostě to saje jako blázen. A je otázka jak velký podtlak je vhodné v místnosti vytvořit a jak omezit proudění vzduchu v místnosti. Zase přeci potřebuju odsát i rozptýlené páry, které se do místnosti dostanou např. když začnu vařit a zapomenu digestoř zapnout.
A co se stane, když se všechny škvíry dokonale utěsní? Posléze se vytvoří v místnosti vakuum a následně dojde ke zhroucení pláště místnosti dovnitř . To byl vtip samozřejmě
Zdravím. Odsáváním vzduchu digestoří, dochází k podtlaku a přisávání "čerstvého" vzduchu z okolních místností a exteriéru. Z tohoto důvodu bude docházet vždy k výměně vzduchu a poklesu teploty vzduchu v odsávané místnosti . Dá se na to aplikovat bilance co odvedu to samé množství vzduchu se přisaje s určitým časovým zpožděním.
Jestliže se odsává malé množství vzduchu, přisávaný vzduch proudí pomaleji a má dostatečnou dobu na to, aby se ohřál, je-li zapnuté topení s dostatečnou rezervou výkonu. Je-li potřeba odsávat větší množství vzduchu (podle množství vývinu páry a tepla vařením) je možnost rekuperace tepla ve vzduchovém výměníku.
Výhody: Energetické úspory, lepší výměna vzduchu (možnost část čerstvého vzduchu přivést do obýváku, ložnice, není pak nutné větrat okny), rekuperací se výrazě sníží možnost vzniku plísní na zdech snížením vlhkosti v pobytových místnostech.
Nevýhody: Ekonomicky náročnější, návratnost cca 15-20 let, stavební úpravy včetně přívodu čerstvého vzduchu z exteriéru, spotřeba elektřiny pro pohon ventilátorů, nutnost čistění rekuperačního výměníku a vzduchových filtrů cca 1-2 x ročně
no nic honzo, budeme muset počkat do jara až se oteplí a při vaření si budeme moct otevřít okno
Když okno otevřu teď, tak je hned v místnoti kosa jak hrom
BTW: nechtěl jsem termín vakuum moc používat, ale když už je to venku...
Popravdě jsem moc při budování kuchyně nepočítal s tím, že ta digestoř bude tak výkonná
Hm, teď už to vydržíme, na podzim se pořádně nadlábneme a pak se uložíme k zimnímu spánku jako medvědi a vařit se v zimě prostě nebude.
Ani já nepočítal s tím, že to bude takovej hukot a fukot - podle mnoha rad jsem si napočítal výkon a nakoupil. Zase ale jinak nemám pocit, že by ten výkon byl zbyečně velkej, když se třeba smaží ve friťáku, tak si menší výkon moc neumím představit.
No ale přeci nejsme jen dva, co maj podobnej problém, třeba se tu objeví nějaká skutečně praktická rada/ zkušenost, jak se s tím vypořádat. Pátral jsem, jak je to s rekuperací, ale kromě toho, že je to drahý, tak se do toho digestoř nezaúsťuje, protože hrozí zanášení.
bezva nápad, a ještě ušetříme za topení
Máš možnost přehodit chod digestoře přes uhlíkový filtr zpět do místnosti? S tím ale nemám moc zkušeností, co to udělá právě třeba s friťákem a pod... Každopádně vlhkost zůstane v místnosti.
Počkáme tedy, jestli naše problémy neobjeví nějaký mudrc
Tu možnost (recirkulace) mám, myslím, že ji má většina digestoří. Akorát bych musel koupit uhlíkový filtry a přepojit výfuk. Jenže právě co s tou vlhkostí, mám starej barák, bez vodorovné izolace a zatím taky s řadou tepelných mostů, takže vzdušnou vlhkost se snažíme minimalizovat. Když jsem digestoř pořizoval, překvapilo mne, že jsem nenarazil na typ, který by umožňoval jednoduché přepínání mezi odtahem ven a recirkulací, pak by se člověk mohl podle typu vaření a venkovní teploty rozhodnout, jakou variantu aktuálně zvolit. Třeba by se dalo něco takového vyrobit jako doplněk, na tyhle věci ale zrovna nejsem machr a když se to neudělá pořádně, bude to dělat rámus a vibrace atd., ono stačilo, když jsem doplnil originál zpětnou klapku.
Já tam má dokonce zpětné klapky 2, jednu která je součástí digestoře a druhou jsem dal na půl cesty.
Taky jsem digestoř s nějakou pákou na přepojení nenašel , né že bych ji hledal, ale asi s tím výrobci nepočítají.
Hold se budeme muset smířit s tím že to tak už je, nebo přes zimu konzumovat chleba s máslem
No v tvém případě by vzniklo vákuum ,když už při prvím stupni jdou problematicky zavřít dveře tak používáš nejspíš vývěvu.
Měl jsem na digestoři také ztráty, ale jen když nebyla když nebyla zapnutá - zpětný tah do místnosti, který někdo už zmínil. Ventilační klapka při ústí do venkovního prostoru tam nebyla a vzduch zvenčí šel dovnitř s tahem jako v komínu.
Při zapnutí se teplý vzduch odsál, při tom jsem však žádné tepelné ztráty nepociťoval. Asi to bylo přibližně tolik tepla, kolik vzniká při samotném vaření.
Jen pro pořádek: Odkud ten studený vzduch do místnosti proudí? Nemáte třeba dveře do studené místnosti na opačné straně? ...nebo něco, co vytváří tepelný proud, který prochází celou místností při odtahu digestoří?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.